Čist odvisno. V večini primerov je to edini način, da do receiverja spraviš karkoli več kot stereo ali izgubno kompresiran DD/DTS.
S/PDIF optika in običajen HDMI ARC imata za karkoli več (večkanalni LPCM, Dolby True HD, DTS HD-MA, Dolby Atmos, DTS-X, ....) enostavno premalo pasovne širine, tako da je edina varianta, da vse naprave priklopiš na receiver preko HDMI in gre potem slika dalje preko HDMI out zvok pa pač na interni DAC itd.. Zdaj koliko to pride dejansko do izraza je spet odvisno od samega sistema, ampak praktično vsi novejši filmi imajo vsaj Dolby True HD ali DTS HD-MA zvok. Druga stvar pa je, če rabiš zadevo primarno za glasbo, ki je večinoma itak stareo.
Jaz tudi že nekaj časa razmišljam o zamenjavi receiverja ravno zaradi tega, ker mi trenutni ne omogoča 4K/HDR/DV, tak da moram vse priklaplajt na TV in potem zvok nazaj peljat čez ARC, kjer odpadejo vsi napredni formati, pa še TV mora biti vedno prižgan tudi če želim špilat samo glasbo iz ATV 4K. No pa ethernet bi pravi prišel, ki ga trenutni nima. Ampak potem bi itak vzel še kako klaso višje kot je trenutni in smo na 1k+ za raceiver, kar mi pa trenutno ni ravno prioriteta, gleda da trenutno sistem ne špila ravno slabo.