Nakup rabljenega AV receiverja

5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Zakaj prostorski zvok?
Zato, naj bo all in one.
Res ne potrebujem 4K, Bluetooth ali kakšne novotarije, prostorski zvok bi pa hotel.
Malo raziskovanja in se najde kakšen dober Av z dobrim stereo zvokom, recimo Onkyo 608, 5 zvezdic na what hifi in še kak se najde.
Na katerih tujih straneh se splača nakupovat rabljeno opremo, razen Ebay?
Rookie, vidim da iščeš rabljeni receiver. Pri hiši imam hišni kino Panasonic SA-HT80, ki ga ne uporabljam. Če te zanima, mi na ZS pošlji svoj e-mail naslov, pa ti pošljem fotografije.

• Všeč mi je
Reactions: rookie

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.931
59
63
Ne razumem zakaj rabis prostorski zvok (predvsem) za glasbo?
Ravno za glasbo je stereo najboljsa stvar. In za ta budget dobis stereo ojacevalc, ki predvaja glasbo na ravni 3x drazjega receiverja.
Ko enkrat okusiš prostorski zvok, je stereo kot črnobela televizija proti barvni.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
Sploh ne... Jaz recimo niti malo ne pogrešam satelitov. Center ok to ja. Zadnji zvočniki pa če so al ne

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.931
59
63
Tisti center ti ne pripomore kaj dosti k boljšemu zvoku, in to je še vedno samo stereo. Verjetno ti tvoj reciver niti ne omogoča pravega prostorskega zvoka, tako da dobiš občutek, kot da se nahajaš sredi orkestra, kjer zaznaš položaj posameznih inštrumentov, ali položaj pevca, ali ko ti naprimer helikopter kroži 360°nad glavo in imaš točno predstavo, kje se nahaja.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
Bravo. Ti veš kaj mi omogoča!?

In ja center ful pripomore ker gre v filmih vse kaj je vokalov preko.

Kdaj na koncertu sediš sredi orkestra al banda? Pri muziki prostorski zvok ne pomaga. Ker je 99.9% glasbe posnete v stereo. In dobri stereo zvočniki ti nardijo taki stage da zapreš oči in točno "vidiš" kje kdo od banda stoji.

Tisti heli ti kroži samo v reklami za prostorski zvok. V filmih pa taki efekti niso tolko izraziti. Premalo da bi rekel vau noro

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.066
878
113
Tudi nekega starega reciverja jaz nebi jemal. Preveč "modernih" stvari jim manjka. Recimo 4k ne podpirajo. Torej leti samo HD čez njega. To je kr pomembno.

zaenkrat imam full HD.. zunanje vire imam priklopljene na TV.. iz TV pa optika na surround.. in špila.. nekak ne vidim razloga, da bi še video vlekel čez receiver.. al se motim?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Čist odvisno. V večini primerov je to edini način, da do receiverja spraviš karkoli več kot stereo ali izgubno kompresiran DD/DTS.

S/PDIF optika in običajen HDMI ARC imata za karkoli več (večkanalni LPCM, Dolby True HD, DTS HD-MA, Dolby Atmos, DTS-X, ....) enostavno premalo pasovne širine, tako da je edina varianta, da vse naprave priklopiš na receiver preko HDMI in gre potem slika dalje preko HDMI out zvok pa pač na interni DAC itd.. Zdaj koliko to pride dejansko do izraza je spet odvisno od samega sistema, ampak praktično vsi novejši filmi imajo vsaj Dolby True HD ali DTS HD-MA zvok. Druga stvar pa je, če rabiš zadevo primarno za glasbo, ki je večinoma itak stareo.

Jaz tudi že nekaj časa razmišljam o zamenjavi receiverja ravno zaradi tega, ker mi trenutni ne omogoča 4K/HDR/DV, tak da moram vse priklaplajt na TV in potem zvok nazaj peljat čez ARC, kjer odpadejo vsi napredni formati, pa še TV mora biti vedno prižgan tudi če želim špilat samo glasbo iz ATV 4K. No pa ethernet bi pravi prišel, ki ga trenutni nima. Ampak potem bi itak vzel še kako klaso višje kot je trenutni in smo na 1k+ za raceiver, kar mi pa trenutno ni ravno prioriteta, gleda da trenutno sistem ne špila ravno slabo.

• Všeč mi je
Reactions: rookie in kocka
5. avg 2011
1.055
196
63
Okolica Ormoža
Čist odvisno. V večini primerov je to edini način, da do receiverja spraviš karkoli več kot stereo ali izgubno kompresiran DD/DTS.

S/PDIF optika in običajen HDMI ARC imata za karkoli več (večkanalni LPCM, Dolby True HD, DTS HD-MA, Dolby Atmos, DTS-X, ....) enostavno premalo pasovne širine, tako da je edina varianta, da vse naprave priklopiš na receiver preko HDMI in gre potem slika dalje preko HDMI out zvok pa pač na interni DAC itd.. Zdaj koliko to pride dejansko do izraza je spet odvisno od samega sistema, ampak praktično vsi novejši filmi imajo vsaj Dolby True HD ali DTS HD-MA zvok. Druga stvar pa je, če rabiš zadevo primarno za glasbo, ki je večinoma itak stareo.

Jaz tudi že nekaj časa razmišljam o zamenjavi receiverja ravno zaradi tega, ker mi trenutni ne omogoča 4K/HDR/DV, tak da moram vse priklaplajt na TV in potem zvok nazaj peljat čez ARC, kjer odpadejo vsi napredni formati, pa še TV mora biti vedno prižgan tudi če želim špilat samo glasbo iz ATV 4K. No pa ethernet bi pravi prišel, ki ga trenutni nima. Ampak potem bi itak vzel še kako klaso višje kot je trenutni in smo na 1k+ za raceiver, kar mi pa trenutno ni ravno prioriteta, gleda da trenutno sistem ne špila ravno slabo.
Mislim, da smo osnovno temo oziroma vprašanje precej zapacali. S tem se izgublja preglednost tem. In seveda se potem naslednjemu, ki išče odgovor na podobno vprašanje, ne da prebijati skozi vse poste.

• Všeč mi je

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Mislim, da smo osnovno temo oziroma vprašanje precej zapacali. S tem se izgublja preglednost tem. In seveda se potem naslednjemu, ki išče odgovor na podobno vprašanje, ne da prebijati skozi vse poste.
Meni se pri nakupu rabljenega receiverja zdi čist relavatna dilema med tem, ali se splača vzeti starejši receiver brez 4k/HDR/DV in ostalih bombnčkov v primerjavi z novejšim, ki te bombončke ima vendar bo za isti denar sigurno nižji rang. Kar se slike tiče je precej odvisno ravno od tega, o čemer sem pisal zgoraj, ampak naj moderator briše, če vam smeti temo....

• Všeč mi je

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Naletel sem na ugodne B&W ccm50, stropni zvočniki.
So ok, kako se obnesejo?
Jih je možno montirat v box namesto v strop?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.824
113
davorinm.wordpress.com
Naletel sem na ugodne B&W ccm50, stropni zvočniki.
So ok, kako se obnesejo?
Jih je možno montirat v box namesto v strop?

Soround torej s stropnimi zvočniki. :)

Dajti najprej določi fiksen BUDGET za vse skupaj. In točno kaj bi rad s tem počel, pa se bomo naprej pogovarjali. Takole skačeš pa letaš sem pa tja brez repa in glave.

Kaj bo vir za glasbo s prostorskim zvokom? Kje boš to predvajal? V katerem formatu? A je res v prostorskem zvoku posneta muzika ali je tebi fajn samo to da špila z vseh strani ala 2x stereo, spredi pa zadi.

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Receiver kupljen, stereo zvočniki tudi, oboje na poti k meni, sub imam zaenkrat, morda bi potreboval še kak rabljen center(budget cca 70eu).
Predlog za kak ok center?
Hvala!
Lp

rookie

Fizikalc
7. jul 2009
515
29
28
Bela krajina
Glede na to, da ni nobenega odziva in pomoči, se vam najlepše zahvaljujem za pomoč.
Sem že nabavil vse jar potrebujem.
Hvala posameznikom za odziv in upam, da boste naleteli na enak odziv kot jaz, ko boste potrebovali nasvet pri kakšni zadevi...
Lep pozdrav!