Nakup rablj. vozila z LPG

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Na kaj moramo paziti pri nakupu rabljenega vozila, ki ima naknadno vgrajen LPG?

So kakšne stvari na kar je treba biti pozoren?

Hvala

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.896
113
Poglej kaj ima za eno napravo vgrajeno in ali sploh še obstoja servis za njo.

(imel sodelavec tak primer...neka zadeva noter (Italjanska), ki je več niso vgrajevali, servisirat je več ni hotel noben...oni, ki je servisiral, pa več ni obstojal...)

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.333
302
83
39
Ljubljana
pa preveri, če je homologirana predelava
smile-1.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.083
4.080
113
Pa če je bila predelava narejena v tujini, da je bil plačan davek. Sem zadnjič bral en članek, ko so lovili take, ki so v Jugi dali predelati, pri nas homologirali, niso pa plačali enega davka, ki bi ga morali.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nekje sem zasledil, so se full menli okol ventilov -mazanje, štelanje... Tko, da ko boš našel serviserja, se zelo dobro pozanimaj še okol tega.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
hvala za uporabne odgovore... če še komu kaj pade na pamet pa naj pove.

Kako je pa s servisi te naprave, če se ne motim je treba na določeno število kilometrov vplivati mazalno sredstvo in podobno? Še kaj takega?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.408
5.685
113
tekočino za mazanje tak na oko vidiš če je treba menjat. filter tekoče faze se tudi da odpret in pogledat v kakem stanju je.
ostalo je pa pač o očutko kot ostali del avta.

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
epilog te teme je ta, da ste moji sestri s svojo pomočjo pomagali preprečiti zgrešen nakup in nateg s strani prodajalca. Sestri sem posredoval vaša opozorila in izkazalo se je, da prodajalec ni imel pojma o mazalnem sistemu, še manj o tem, da je treba kaj servisirati pri plinskem sistemu.
Po prvotnem sumu je sestra s pomočjo številke šasije na pooblaščenem servisu izvedla, da ima to vozilo najmanj 1x več kilometrov kakor je na števcu (vozilo kupljeno v SLO), je bilo karambolirano, menda so ji povedali tudi to, da ima nehomologiran sistem in praviloma sploh ne bi smel priti čez tehnični pregled. Prodajalec ji je po telefonu zatrjeval, da ima homologacijo.

Skratka hvala vam vsem, pomagali ste preprečiti nateg.

Sestra se je že zagledala v drug avto s preverjenimi km, pri tem bo verjetno sama vgradila plin, ker naredi po 50k km letno. Katera podjetja za vgradnjo priporočate?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.695
6.716
113
pri taščici
Najprej preveri če je motor na seznamu katerim lpg ne naredi večje škode, oziroma na kaj biti pozoren pri posameznem tipu motorja. Je tudi na alterju nekje link do tistega seznama.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
@yahel, pozdravljen!

Kot pravi @Hanzi, preveri motor, če je primeren za LPG. Nekateri imajo namreč težave. Pa cilj naj bo tak motor, kateri ne potrebuje mazanja ventilov.
Avto in tip motorja izbereš tukaj:
http://www.borel.fr/faisabilites/vehicules-realisables-gpl.php

Če poleg piše "Lubrifiant Moteur", potem mazanje POTREBUJE. In načeloma so tisti, kateri mazanje potrebujejo, bolj občutljivi na LPG.

Kje vgraditi, katero olje in svečke uporabiti, pa še kako drugo informacijo, sem napisal tukaj. Torej nek izvleček.

Za več podrobnih informacijo Pa moraš skozi "špeh".
bonk.gif

LP