Nakup prikolice za vleko vozila

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ja pol tudi policija nima kaj dost delat... ni tle nekih cudeznih prijemov zal...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Mal neumestna, sam raj vprašam.

Če privlečem iz Nemčije, kako papirnato rešujem z fizično osebo. Je isto prepis, kot za avto? Sej sm 99% da ja...
Tolk da vidm al lahk kej "zmutim" da ne rabm gor hodt in sam logistiko uredim
grin1.gif

Thnx

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja pol tudi policija nima kaj dost delat... ni tle nekih cudeznih prijemov zal...
Vprašanje: nova prikolica brez VIN številke: torej policija ne more nič narediti? Zahtevat račun, kakšen drug dokaz, kako so prišli do prikolice in predvsem zakaj sploh je VIN številka odstranjena?
Da nadaljujem: ukradem nov avto, porežem/zbrusim številke dol, boste prišli k meni in vam pokažem avto in vas prosim, če se odstranite. A tako to gre?
confused-1.gif

Nasvet: vprašaj svoje nemške kolege, kako to rešujejo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Bralo se bo malce osorno ampak sem povsem iskren. Morda ti je malo v glavo stopilo to da hodis naokrog in preverjas avtomobile za kupce. Slednje se ne pomeni, da si na stopnji ko lahko vsenaokrog delis nasvete.

Med avtomobilom in prikolico je kar nekaj velikih razlik, ki pa jih tu iz jasnih razlogov ne mislim navajati. In glede na to, da se imas za nekega poznavalca/strokovnjaka s podrocja avtomobilizma je enostavno zalostno da si sel to dvoje primerjat.

In v Sloveniji se vedno velja, da je dokazno breme na strani drzave - torej tozilstva. In tozilstvo moradokazati, da je prikolica odtujena, sicer bo vrnjena osebi, ki ji jo je policija zasegla. Pri motornih vozilih je zadeva povsem drugacna, ker se da vozilo identificirati tudi drugace. In ce si pozorno bral, sem jellota vprasal ali ima prikolica kake individualne znacilnosti (kako poskodbo, odlusceno brave) po kateri bi jo prepoznal. Tudi na ta nacin jo je mozno zaseci na sodiscu trditi, da gre za prikolico od oskodovanca. Drugih metod ni.

Lahko pa javno napises kako bi ti prepoznal pocinkano prikolico, ki je ukradena s tovarniskega dvorisca (torej nova in neposkodovana), ki so ji odstranili vse oznake s št. šasije. Prosim.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:

Če privlečem iz Nemčije, kako papirnato rešujem z fizično osebo. Je isto prepis, kot za avto? Sej sm 99% da ja...
grin1.gif

Thnx
Ja isto je, sam pac DMV-ja ne placas ker ni motorno vozilo. homologacija in potem registracija.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Ni nobene osornosti in je čisto ok, da si napisal svoje mnenje. Najprej kratka komentara na tole, potem bom pa še jaz svoje mnenje napisal:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Morda ti je malo v glavo stopilo to da hodis naokrog in preverjas avtomobile za kupce. Slednje se ne pomeni, da si na stopnji ko lahko vsenaokrog delis nasvete.
Moje delo nima nobene veze s tistim, kar sem napisal, to je prišlo ven iz enostavne kmečke pameti. Ne rabiš nobenih izkušenj, znanja in ne vem še kaj za to. Le smisel za navadno kmečko pamet.
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Med avtomobilom in prikolico je kar nekaj velikih razlik, ki pa jih tu iz jasnih razlogov ne mislim navajati. In glede na to, da se imas za nekega poznavalca/strokovnjaka s podrocja avtomobilizma je enostavno zalostno da si sel to dvoje primerjat.
Nikjer in nikoli nisem trdil, da se ukvarjam s prikolicami, ravno tako, kot se ne ukvarjam s tovornjaki. Upam, da razumeš razliko, pa čeprav imajo vse te stvari kolesa...
Mi je tudi kristalno jasna glavna za ta primer relevantna razlika z avtomobilom (serijske številke po posameznih sestavnih delih), ampak avtomobil je bil uporabljen le kot ''plastičen primer''.

Sedaj pa greva na tvoj odgovor in ker je očitno problem, ker sem to primerjal z avtomobilom, bom postavil drug primer (namerno točno tale, jebiga, nekaj le imam v glavi). Recimo, da imam v kovčku 100.000 EUR v bankovcih, prideš do mene, ti pokažem, da so samo bankovci (neoznačeni, ne v seriji, torej serijske številke naključne, kot se za rabljene bankovce spodobi in neponarejeni) in te prosim, da se odstraniš. A sam recimo vlečem socialo. Aja, ups to pa kar naenkrat ne gre, a ne? Tukaj je pa dokazno breme od kod gotovina kar naenkrat na potencialnem kriminalcu. Ali pa od kod jeben nov X6 in vila a jaz na sociali, recimo.
No, sedaj se pa vrniva h konkretni prikolici, ki ni neka doma sestavljena zadeva, če sem prav razumel (upam, da sem, ker nimam pojma o prikolicah), ampak očitno serijsko izdelana zadeva v tovarni, ki pride iz tovarne z neko serijsko številko (verjetno celo na več mestih). In torej recimo, da najdeš pri nekomu takšno NOVO prikolico z OČITNO NAMERNO odstranjenimi/poškodovanimi/zabrisanimi serijskimi številkami in če te prav razumem to ni dovolj za sum, da gre za nezakonite posle? In nimaš podlage prikolice zaplenit in zahtevat dokazila od kje zadeva izvira in recimo zakaj je nekdo namerno izbrisal identifikacijske znake, če brez tega ne more prikolice uporabljati (spet, če se ne motim). Oz. da bi zadevo vsaj preverili, ne le zamahnili z roko ob omembi tega dejstva.
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:In ce si pozorno bral, sem jellota vprasal ali ima prikolica kake individualne znacilnosti (kako poskodbo, odlusceno brave) po kateri bi jo prepoznal. Tudi na ta nacin jo je mozno zaseci na sodiscu trditi, da gre za prikolico od oskodovanca. Drugih metod ni. Lahko pa javno napises kako bi ti prepoznal pocinkano prikolico, ki je ukradena s tovarniskega dvorisca (torej nova in neposkodovana), ki so ji odstranili vse oznake s št. šasije. Prosim.
Sem pozorno bral, zato sem dal primer novega avtomobila, ne pa rabljenega. In preberi si zgoraj še enkrat kaj sem napisal: zakaj bi šel nekdo pri zdravi pameti zbijati dol oznake na novi prikolici in kako to ni dovolj za sum nezakonitega dejanja. Ker potem pridemo do tega, da sosed pripelje domov novo prikolico, jo jaz zvečer prestavim na svoje dvorišče, zbijem dol vse oznake in se mu smejim v obraz, saj mi nihče nič ne more.
Pa da ne boš mislil, da sem večji bedak kot sem
grin1.gif
: če je problem v zakonodaji (toliko vem, da za denar veljajo druga pravila kot za stvari in prikolice in da gre v gornjem primeru gotovine tudi za vidik plačila ustreznih davščin zaradi prihodka), potem pač napiši tako in naj se zadeva čim bolj javno prezentira in pritiska, da se sprejme ustrezna zakonodaja. Ampak ko takšne zadeve berem se mi želodec obrača. Recimo zgoraj si mrtvo hladno napisal oškodovancu, da policija nima kaj narediti, da se bo kriminalec, ki je ukradel prikolico (npr. če je to slučajno ista prikolica) lepo mirno vozakal z njo naprej. Jeb.iga, takle mamo. Ja jeb.iga, potem je najbolje, da vse policiste/tožilce/sodnike odpustimo in bomo itak na istem, pa še prišparali bomo.

Bom sedaj svoje vprašanje bolj specificiral. Se ti zdi to normalno in pa kaj lahko policist naredi? A torej ne obstaja noben člen v trenutni zakonodaji, pod katerim bi zbijanje serijskih številk in nedokazilo o pridobitvi pri novi stvari bilo dovolj za sum kaznivega dejanja in vsaj izvedbo preverbe? Če že ne zaplembe. In to ob dejstvu, da sta taki dve prikolici nedolgo nazaj izginili. Pač policist zadevo zapiše, po možnosti da zraven v podpis še izjavo o odstopu od preganjaja (ali kaj že je), da bo statistika boljša in to je to?
Moj nasvet zgoraj pa je bil realen, ne v smislu zaničevanja, ker sem prepričan, da v Nemčiji takšna zadeva NE gre čez in bi lahko preveril, kako imajo to urejeno s strani zakonodaje in tudi policijskih pooblastil. Ampak, ti si mi pač odgovoril s tem, da si mi dal vedeti, da o avtomobilizmu nimam pojma in za tebe je zadeva končana. Bravo.

PS: tvoji prispevki v temi o krajah so odlični in informativni, ker se lahko državljani na tej podlagi bolj samozaščitniško vedejo.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:

grin1.gif

Thnx
Ja isto je, sam pac DMV-ja ne placas ker ni motorno vozilo. homologacija in potem registracija.

Super hvala, se mi je zdelo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Ni nobene osornosti in je čisto ok, da si napisal svoje mnenje. Najprej kratka komentara na tole, potem bom pa še jaz svoje mnenje napisal:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Morda ti je malo v glavo stopilo to da hodis naokrog in preverjas avtomobile za kupce. Slednje se ne pomeni, da si na stopnji ko lahko vsenaokrog delis nasvete.
Moje delo nima nobene veze s tistim, kar sem napisal, to je prišlo ven iz enostavne kmečke pameti. Ne rabiš nobenih izkušenj, znanja in ne vem še kaj za to. Le smisel za navadno kmečko pamet.
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Nikjer in nikoli nisem trdil, da se ukvarjam s prikolicami, ravno tako, kot se ne ukvarjam s tovornjaki. Upam, da razumeš razliko, pa čeprav imajo vse te stvari kolesa...
Mi je tudi kristalno jasna glavna za ta primer relevantna razlika z avtomobilom (serijske številke po posameznih sestavnih delih), ampak avtomobil je bil uporabljen le kot ''plastičen primer''.

Sedaj pa greva na tvoj odgovor in ker je očitno problem, ker sem to primerjal z avtomobilom, bom postavil drug primer (namerno točno tale, jebiga, nekaj le imam v glavi). Recimo, da imam v kovčku 100.000 EUR v bankovcih, prideš do mene, ti pokažem, da so samo bankovci (neoznačeni, ne v seriji, torej serijske številke naključne, kot se za rabljene bankovce spodobi in neponarejeni) in te prosim, da se odstraniš. A sam recimo vlečem socialo. Aja, ups to pa kar naenkrat ne gre, a ne? Tukaj je pa dokazno breme od kod gotovina kar naenkrat na potencialnem kriminalcu. Ali pa od kod jeben nov X6 in vila a jaz na sociali, recimo.
No, sedaj se pa vrniva h konkretni prikolici, ki ni neka doma sestavljena zadeva, če sem prav razumel (upam, da sem, ker nimam pojma o prikolicah), ampak očitno serijsko izdelana zadeva v tovarni, ki pride iz tovarne z neko serijsko številko (verjetno celo na več mestih). In torej recimo, da najdeš pri nekomu takšno NOVO prikolico z OČITNO NAMERNO odstranjenimi/poškodovanimi/zabrisanimi serijskimi številkami in če te prav razumem to ni dovolj za sum, da gre za nezakonite posle? In nimaš podlage prikolice zaplenit in zahtevat dokazila od kje zadeva izvira in recimo zakaj je nekdo namerno izbrisal identifikacijske znake, če brez tega ne more prikolice uporabljati (spet, če se ne motim). Oz. da bi zadevo vsaj preverili, ne le zamahnili z roko ob omembi tega dejstva.
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:In ce si pozorno bral, sem jellota vprasal ali ima prikolica kake individualne znacilnosti (kako poskodbo, odlusceno brave) po kateri bi jo prepoznal. Tudi na ta nacin jo je mozno zaseci na sodiscu trditi, da gre za prikolico od oskodovanca. Drugih metod ni. Lahko pa javno napises kako bi ti prepoznal pocinkano prikolico, ki je ukradena s tovarniskega dvorisca (torej nova in neposkodovana), ki so ji odstranili vse oznake s št. šasije. Prosim.
Sem pozorno bral, zato sem dal primer novega avtomobila, ne pa rabljenega. In preberi si zgoraj še enkrat kaj sem napisal: zakaj bi šel nekdo pri zdravi pameti zbijati dol oznake na novi prikolici in kako to ni dovolj za sum nezakonitega dejanja. Ker potem pridemo do tega, da sosed pripelje domov novo prikolico, jo jaz zvečer prestavim na svoje dvorišče, zbijem dol vse oznake in se mu smejim v obraz, saj mi nihče nič ne more.
Pa da ne boš mislil, da sem večji bedak kot sem
grin1.gif
: če je problem v zakonodaji (toliko vem, da za denar veljajo druga pravila kot za stvari in prikolice in da gre v gornjem primeru gotovine tudi za vidik plačila ustreznih davščin zaradi prihodka), potem pač napiši tako in naj se zadeva čim bolj javno prezentira in pritiska, da se sprejme ustrezna zakonodaja. Ampak ko takšne zadeve berem se mi želodec obrača. Recimo zgoraj si mrtvo hladno napisal oškodovancu, da policija nima kaj narediti, da se bo kriminalec, ki je ukradel prikolico (npr. če je to slučajno ista prikolica) lepo mirno vozakal z njo naprej. Jeb.iga, takle mamo. Ja jeb.iga, potem je najbolje, da vse policiste/tožilce/sodnike odpustimo in bomo itak na istem, pa še prišparali bomo.

Bom sedaj svoje vprašanje bolj specificiral. Se ti zdi to normalno in pa kaj lahko policist naredi? A torej ne obstaja noben člen v trenutni zakonodaji, pod katerim bi zbijanje serijskih številk in nedokazilo o pridobitvi pri novi stvari bilo dovolj za sum kaznivega dejanja in vsaj izvedbo preverbe? Če že ne zaplembe. In to ob dejstvu, da sta taki dve prikolici nedolgo nazaj izginili. Pač policist zadevo zapiše, po možnosti da zraven v podpis še izjavo o odstopu od preganjaja (ali kaj že je), da bo statistika boljša in to je to?
Moj nasvet zgoraj pa je bil realen, ne v smislu zaničevanja, ker sem prepričan, da v Nemčiji takšna zadeva NE gre čez in bi lahko preveril, kako imajo to urejeno s strani zakonodaje in tudi policijskih pooblastil. Ampak, ti si mi pač odgovoril s tem, da si mi dal vedeti, da o avtomobilizmu nimam pojma in za tebe je zadeva končana. Bravo.

PS: tvoji prispevki v temi o krajah so odlični in informativni, ker se lahko državljani na tej podlagi bolj samozaščitniško vedejo.

Sej dopuscam da sva se kaj narobe razumela ampak vseeno...

Jasno sem napisal: V RS imamo v predkazenskem (in v kazenskem) postopku dokazno breme na strani tozilca. In vsekakor se ob odstranjeni identifikacijski stevilki pojavi sum, da je prikolica odtujena. Ta sum je lahko tudi podlaga za zaseg prikolice. Vendar to ni dokaz, da je odtujena. In ce suma ne moremo potrditi, potem oseba, ki smo ji zasegli prikolico, ne bo obsojena. In ji bo sodisce prikolico vrnilo.

Tudi registrirati take prikolice ne more. Ce pa namesti gor druge oznake, pa gre za KD ponarejanja listin.

In v nemciji dvomim da je drugace. Tudi tam ti morajo dokazat, da je zadeva ukradena, ne jemljejo je kar na lepe oci.

In jaz lahko tu gor folku pravljice prodajam, kaj vse se da, pa kaj vse bomo...samo to je brezveze. Ce prikolice ne moremo identificirati jo je brezveze zasegat, ker bomo morali na koncu vracat. In bo drzava placevala hrambo, polno nekega papirja bo napisanega za ničen efekt na koncu

In tudi glede denarja se motis. Policist v RS ti ne more vzet 100k ki jih imas v kovcku. Za to imamo FURS, da ugotavlja ali si prijavil toliko dohodka. In samo v davcnih postopkih velja obrnjeno dokazno breme, torej da mora obcan dokazati kje je zasluzil denar.

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.869
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
In jaz lahko tu gor folku pravljice prodajam, kaj vse se da, pa kaj vse bomo...samo to je brezveze. Ce prikolice ne moremo identificirati jo je brezveze zasegat, ker bomo morali na koncu vracat. In bo drzava placevala hrambo, polno nekega papirja bo napisanega za ničen efekt na koncu

To je eden od pomislekov. Da bi bilo v najboljšem primeru za eno staro prikolico, ki je mogoče vredna jurja in je danes ne rabim več stroškov za 3 jurje. In da bi jo v idealnem primeru samo zasegli, z dokazovanjem lastništva bi imel pa še kup stroškov. Firma, ki je bila takrat lastnik teh dveh prikolic ne obstaja več, bil pa sem takrat eden od lastnikov. Torej komu danes vrnit in kaj?

Da ostalega ne omenjam, glede na potencialen izplen me niti najmanj ne mika ukvarjat se s kakšnim sumljivim folkom.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.531
2.909
113
v lokalni ostariji
Mtl; z firme lahk pride skart prikola brez oznacb ali pa en doma sestavi prikolo pobdelih... Pa dokaz da je ukradena... Zamesal si zelje klobase speh rebarca sam segadin ti pa nibratal nardit;)

Mogoce je mal tezko razumljivo sam kr po vrsti pa glih ne nors jemat prikolic itd zato k se ti zdi sumljiva.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Ok, to se torej malo drugače bere, torej vsaj preverite zadevo, ker zgoraj se je bralo kot, da se zamahne z roko in to je to.

Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
Mtl; z firme lahk pride skart prikola brez oznacb ali pa en doma sestavi prikolo pobdelih...
Ravno v izogib takim komentarjem sem nalašč z velikim napisal pomembne informacije o točno določenem primeru, za katerega sem pisal:
Citat:
Uporabnik mtl pravi:In torej recimo, da najdeš pri nekomu takšno NOVO prikolico z OČITNO NAMERNO odstranjenimi/poškodovanimi/zabrisanimi serijskimi številkami
Tako da, dejva reč, da sem jaz pisal o krompirju, ti si pa koruzo zmešal zraven.
grin1.gif
Bom naslednjič še pordečil.
In težko verjamem, da iz nekega normalnega podjetja pride na trg škart prikolica BREZ KAKRŠNIHKOLI DOKUMENTOV O PRIDOBITVI. V izogib nesporazumom sem kar takoj pordečil pomembno.
grin1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Ja pac nima oznacb in papirjev. Lahko rece da je izgubil. Ce ti ne uspes dokazat da je ukradena jo moras lepo vrnit osebi ki jo je imela v posesti

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.016
113
Lepo si pojasnil in nima smisla, da policija dela nezakonito. Konec koncev zakonodaje ni pisala policija, temveč jo samo izvršuje po najboljših močeh. Razen tega imajo lahko ljudje doma napravo, ki so jo solidno popravili iz nekega stanja in enostavno nima več številk, lahko pa jo še uporabljajo na svoji posesti.

P. S.: Ali sta na koncu jeseniška tatova poštarja dobila nazaj torbo in denar? Kako se je razpletlo?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
ksz

A samo takole prikolico kupiš, zatakneš za avto in že lahko prevažaš avtomobile (za lastne potrebe)?
A je treba še kaj?

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Ja pac nima oznacb in papirjev. Lahko rece da je izgubil. Ce ti ne uspes dokazat da je ukradena jo moras lepo vrnit osebi ki jo je imela v posesti

Torej - če je na NOVI prikolici jasno vidno, da so označbe mehansko odstranjene - mu ne morete nič?
Tudi, če jaz pred tem prijavim, da mi je bila ravno taka prikolica ukradena?
confused-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.169
7.017
113
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:

Torej - če je na NOVI prikolici jasno vidno, da so označbe mehansko odstranjene - mu ne morete nič?
Tudi, če jaz pred tem prijavim, da mi je bila ravno taka prikolica ukradena?
confused-1.gif

Catch je v tem: tocno taka. Ce mi das material da jaz dokazujem da je tocno ta tvoja jo dobis nazaj. Ce ne pa...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.573
2.619
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
ksz

A samo takole prikolico kupiš, zatakneš za avto in že lahko prevažaš avtomobile (za lastne potrebe)?
A je treba še kaj?

Odvisno katera prikolica in kaj boš vozil - boš pa zelo hitro na meji in boš rabil vsaj "EkB".

Aja - pa tehnični (odvisno od starosti) in registracijo seveda.

jello

Guru
22. sep 2008
10.151
3.869
113
Nummy je spraševal za prikolico brez papirjev. Z njo lahko voziš kar hočeš samo ne v prometu. Ne rabiš ne ekb, ne registracije, nič, gor lahko pelješ 80 tonski valjar, lahko jo tudi kar po feltnah sem in tja vlečeš. Ali pa jo obrneš, zapneš tam kjer so luči in jo vlečeš tako da ima rudo zadaj. Lahko jo uporabiš za streho pesjaka, ali pa se pokriješ z njo zvečer da te ne zebe. Vse je dovoljeno, dokler nisi na cesti oziroma v prometu.