Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Ni nobene osornosti in je čisto ok, da si napisal svoje mnenje. Najprej kratka komentara na tole, potem bom pa še jaz svoje mnenje napisal:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Morda ti je malo v glavo stopilo to da hodis naokrog in preverjas avtomobile za kupce. Slednje se ne pomeni, da si na stopnji ko lahko vsenaokrog delis nasvete.
Moje delo nima nobene veze s tistim, kar sem napisal, to je prišlo ven iz enostavne kmečke pameti. Ne rabiš nobenih izkušenj, znanja in ne vem še kaj za to. Le smisel za navadno kmečko pamet.
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Med avtomobilom in prikolico je kar nekaj velikih razlik, ki pa jih tu iz jasnih razlogov ne mislim navajati. In glede na to, da se imas za nekega poznavalca/strokovnjaka s podrocja avtomobilizma je enostavno zalostno da si sel to dvoje primerjat.
Nikjer in nikoli nisem trdil, da se ukvarjam s prikolicami, ravno tako, kot se ne ukvarjam s tovornjaki. Upam, da razumeš razliko, pa čeprav imajo vse te stvari kolesa...
Mi je tudi kristalno jasna glavna za ta primer relevantna razlika z avtomobilom (serijske številke po posameznih sestavnih delih), ampak avtomobil je bil uporabljen le kot ''plastičen primer''.
Sedaj pa greva na tvoj odgovor in ker je očitno problem, ker sem to primerjal z avtomobilom, bom postavil drug primer (namerno točno tale, jebiga, nekaj le imam v glavi). Recimo, da imam v kovčku 100.000 EUR v bankovcih, prideš do mene, ti pokažem, da so samo bankovci (neoznačeni, ne v seriji, torej serijske številke naključne, kot se za rabljene bankovce spodobi in neponarejeni) in te prosim, da se odstraniš. A sam recimo vlečem socialo. Aja, ups to pa kar naenkrat ne gre, a ne? Tukaj je pa dokazno breme od kod gotovina kar naenkrat na potencialnem kriminalcu. Ali pa od kod jeben nov X6 in vila a jaz na sociali, recimo.
No, sedaj se pa vrniva h konkretni prikolici, ki ni neka doma sestavljena zadeva, če sem prav razumel (upam, da sem, ker nimam pojma o prikolicah), ampak očitno serijsko izdelana zadeva v tovarni, ki pride iz tovarne z neko serijsko številko (verjetno celo na več mestih). In torej recimo, da najdeš pri nekomu takšno NOVO prikolico z OČITNO NAMERNO odstranjenimi/poškodovanimi/zabrisanimi serijskimi številkami in če te prav razumem to ni dovolj za sum, da gre za nezakonite posle? In nimaš podlage prikolice zaplenit in zahtevat dokazila od kje zadeva izvira in recimo zakaj je nekdo namerno izbrisal identifikacijske znake, če brez tega ne more prikolice uporabljati (spet, če se ne motim). Oz. da bi zadevo vsaj preverili, ne le zamahnili z roko ob omembi tega dejstva.
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:In ce si pozorno bral, sem jellota vprasal ali ima prikolica kake individualne znacilnosti (kako poskodbo, odlusceno brave) po kateri bi jo prepoznal. Tudi na ta nacin jo je mozno zaseci na sodiscu trditi, da gre za prikolico od oskodovanca. Drugih metod ni. Lahko pa javno napises kako bi ti prepoznal pocinkano prikolico, ki je ukradena s tovarniskega dvorisca (torej nova in neposkodovana), ki so ji odstranili vse oznake s št. šasije. Prosim.
Sem pozorno bral, zato sem dal primer novega avtomobila, ne pa rabljenega. In preberi si zgoraj še enkrat kaj sem napisal: zakaj bi šel nekdo pri zdravi pameti zbijati dol oznake na novi prikolici in kako to ni dovolj za sum nezakonitega dejanja. Ker potem pridemo do tega, da sosed pripelje domov novo prikolico, jo jaz zvečer prestavim na svoje dvorišče, zbijem dol vse oznake in se mu smejim v obraz, saj mi nihče nič ne more.
Pa da ne boš mislil, da sem večji bedak kot sem
: če je problem v zakonodaji (toliko vem, da za denar veljajo druga pravila kot za stvari in prikolice in da gre v gornjem primeru gotovine tudi za vidik plačila ustreznih davščin zaradi prihodka), potem pač napiši tako in naj se zadeva čim bolj javno prezentira in pritiska, da se sprejme ustrezna zakonodaja. Ampak ko takšne zadeve berem se mi želodec obrača. Recimo zgoraj si mrtvo hladno napisal oškodovancu, da policija nima kaj narediti, da se bo kriminalec, ki je ukradel prikolico (npr. če je to slučajno ista prikolica) lepo mirno vozakal z njo naprej. Jeb.iga, takle mamo. Ja jeb.iga, potem je najbolje, da vse policiste/tožilce/sodnike odpustimo in bomo itak na istem, pa še prišparali bomo.
Bom sedaj svoje vprašanje bolj specificiral. Se ti zdi to normalno in pa kaj lahko policist naredi? A torej ne obstaja noben člen v trenutni zakonodaji, pod katerim bi
zbijanje serijskih številk in nedokazilo o pridobitvi pri novi stvari bilo dovolj za sum kaznivega dejanja in
vsaj izvedbo preverbe? Če že ne zaplembe. In to ob dejstvu, da sta taki dve prikolici nedolgo nazaj izginili. Pač policist zadevo zapiše, po možnosti da zraven v podpis še izjavo o odstopu od preganjaja (ali kaj že je), da bo statistika boljša in to je to?
Moj nasvet zgoraj pa je bil realen, ne v smislu zaničevanja, ker sem prepričan, da v Nemčiji takšna zadeva NE gre čez in bi lahko preveril, kako imajo to urejeno s strani zakonodaje in tudi policijskih pooblastil. Ampak, ti si mi pač odgovoril s tem, da si mi dal vedeti, da o avtomobilizmu nimam pojma in za tebe je zadeva končana. Bravo.
PS: tvoji prispevki v temi o krajah so odlični in informativni, ker se lahko državljani na tej podlagi bolj samozaščitniško vedejo.