Nakup na firmo d.o.o. od fizične osebe

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Torej, kolega prodaja eno napravico, ki bi jo jaz želel kupiti, ampak na firmo. Zanima me, kako gre to v tem primeru, ker je kolega pač fizična oseba, jaz pa bi to kupil na firmo d.o.o..

DDVja vem, da ne morem odbijati, lahko pa dam v amortizacijo?

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Po mojem ti fizična oseba sploh ne sme zaračunat DDV-ja razen če ni zavezanec za DDV. Kupiš tako, da skleneta pogodbo o prodaji/nakupu (en dokument mora biti za knjiženje).
v amortizacijo pa gre, če izpolnjuje pogoje za to. To ti bo pa tvoj računovodja povedal kako.

Naj me kdo popravi, če se motim.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Mogoče misli stvarco, ki jo je kolega že kupil in jo prodaja naprej? Ali nekaj, kar je kolega sam naredil/izdelal?

V prvem primeru je DDV že tako bil plačan, v drugem pa se gre za delo na črno in je kaznivo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No končno ena pametna debata, tudi mene zanima kako lahko firma kupi stvar od fizične osebe in jo nekako nato dalje proda povsem legalno?

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
No, gre za eno napravico, ki jo je kolega lani kupil na nekem sejmu v tujini, sedaj pa jo je pripravljen prodati naprej in bi meni prišla prav v firmi. Zdi se mi brezveze, da bi to kupoval nase, če jo bom rabil za firmo. Zato sprašujem kako bi to lahko kupil na firmo, da mi nebi bilo treba plačati zanjo iz osebnega dohodka ampak iz TRRja od firme, pa še v amortizacijo bi jo lahko dal, vsaj sklepam tako.

Silvio

Pripravnik
11. okt 2007
689
1
16
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No končno ena pametna debata, tudi mene zanima kako lahko firma kupi stvar od fizične osebe in jo nekako nato dalje proda povsem legalno?

Kot pravi Patsy - pogodba o prodaji, ko pa prodaš (rabljeno), je DDV le od RVC...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Delno se strinjam s tem. Firma bi pri prodaji naprej obračunala DDV samo od RVC (po 102. in 104 členu ZDDV) v kolikor bi kupila nekaj od fizične osebe preko komisionarja. Torej fizična oseba proda po kupoprodajni pogodbi komisionarju, ta pa naprej firmi z računom id DDV obračuna v skladu z 102. in 104. členom ZDDV ga pa ne izkaže v skladu s 110 členom ZDDV (enako kot pri rabljenih vozilih). Če pa firma kupi direktno od fizične osebe po kupoprodajni pogodbi, pa mora pri nadaljni prodaji tega predmeta čez x let ali x dni obračunati 20% DDV na celotno nabavno ceno in ta DDV tudi na računu izkazati.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Ne kapiram. Se pravi, neka fizična oseba je kupila predmet x in v trgovini že plačala DDV zanj. Potem pa ta predmet čez nekaj časa proda firmi d.o.o. Zakaj bi potem firma pri prodaji tega predmeta morala še enkrat plačevati DDV, če je bil pa že plačan ob prvem nakupu v trgovini.

kaj pa če ga firma nikoli ne proda in ga pač uporablja do konca. Gre ta predmet normalno v amortizacijo in po nekaj letih je amortiziran in to je to.

Se motim?