Nakup "kompakta" z izmenljivimi objektivi?

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Imam eno vprašanje in se že vnaprej opravičujem, če ste to že kje obdelali... in sicer grem konec meseca v ZDA in bi si morda ob kakem dobrem Black Friday popustu omislil fotoaparat. DSLR mi nekako ne diši pretirano, ker pač nikoli ne bom šel v resno fotografijo, pa še zadeva je velika in zahtevna za prenašanje, če ravno nisi orto ljubitelj fotografije. Kompakti so kul vendar imajo tudi svoje pomanjkljivosti... zato sem razmišljal o opciji, da si kupim kompakta z izmenljivimi objektivi, če bo kaj poceni...

Ker pa tu nisem pretirano doma, bi prosil za kak nasvet, komentar, itd.

Nekaj sem gledal v smeri Sony NEX-3N ali 5N z 16-50 objektivom (pa morda v bundle paketu še 55-210). Bi raje gledal kam drugam? Je to sploh smotrn nakup, ... ?

Hvala
nahrung002.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Nakup je zelo smiseln. Če že gledaš NEX serijo pa priporočam vsaj 5R model. Objektivi so zelo ugodni sploh za to kar ti ponudijo. Glede na tvoj opis ne boš nič falil.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
Kaj pa Samsung NX300 v primerjavi s Sony-i? Rad bi si zožal nabor na 2-3 in potem kupil najugodnejšo ponudbo, ki bo na voljo (če bo kaj). Trenutno imajo npr. v Best Buy-u Samsung NX300 za 550 USD (+ davek), Sony NEX-3N pa za 440 USD (+davek). Sony NEX-5T pa za 699 USD - vsi s kit objektivom. Potem imajo še NEX-6 (body only) za 650 USD.

EDIT: Sony NEX-5R je na Amazonu od 550 USD dalje. Imajo pa npr. še Panasonic GF6 za 440USD.

Druga opcija pa je, da kar danes kupim na e-bayu tega.

Namreč nimam pojma kolikšni bodo kaj popusti za črni petek. Tuhtal pa sem, da bi vzel Sony NEX-3N, ker sem v nekem reviewu prebral, da so le malenkostne razlike med njim in 5N, predvsem v ohišju. Pričakoval bi namreč, da morda 3N še dodatno znižajo in ga dobim za male pare. 500 EUR mi se pa ravno ne daje.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
OM-D v bistvu že kar nekaj časa ni več top zadeva saj je glede na kompaktnost dobil že kar nekaj konkurence in to celo s FF senzorjem
smile-1.gif

Drugače pa ja kakšen RX100 in podobno tudi dejansko sploh ni slaba zadeva
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
hm, ja je retro, hm ja je kompakten proti d4, torej kaj tukaj ni jasnega...gre za popolnoma enako sceno (glede na retro) kot OM-D, samo drugi brand, ne vem kaj je smešnega..

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
ja retro je res (na žalost tudi po tem, da je slr) in izgled je super

kompakten pa je samo proti d4. ampak jaz si "kompaktnost" razlagam bolj absolutno.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Dober kompaktnost lahko res vzamemo v zakup. Tudi OM-D ni ravno zelo kompaktna zadeva...vsekakor pa Nikon s tem modelom posega v ta segment kje je OM-D in X-Pro1 in podobno.

"The 'f' in Df stands for 'fusion', and Nikon is clearly hoping to grab a slice of the nostalgia pie that's proved so appetizing for Fujifilm and Olympus buyers."

Je pa tudi meni privblačna zadeva
wink-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
zanimiv je komentar, da ga bo zaradi cene kupilo veliko fotografov, ki se spogledujejo za d4, za izgled jim bo pa čisto vseeno

ampak že to pove, da ni v istem rangu z olyjem
smile-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Špegel je minus, ker je mehanika draga in ker zaseda dragocen prostor med objektivom in senzorjem. Zato so slrji preveliki. Se strinjam, da je ovf zakon, ampak EVFji so že blizu. Sploh pa OVF ne bo nikamor več napredoval, EVFji pa bojo znali še marsikaj.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.919
10.646
113
kod Džej-Zija
Si že držal kdaj OM-D v rokah? Ni ne vem kako retro, vsekakor manj od Fujija, da primerjaš Df in OM-D, je pa milo rečeno smešno. Tako glede velikosti kot glede cene. Poleg tega, da je novi OM-D E-M1 kar nabrit in po hitrosti Df ni niti približno konkurenčen, sploh pa ne z m4/3 objektivi, pa tudi 4/3 SWD so zelo hitri.