Nakup amortizerjev

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ker o amortizerjih nimam pojma in ker so uni na servisu malo predragi (270 + delo) se obračam na vas. Kaj (če sploh kaj) je važno pri izbiri amortizerjev. Se splača dajat več denarja ali so najcenejši vredu? Ne gre se mi za športno lego avtomobila ampak zgolj za redno vzdrževanje in menjavo dotrajanih komponent. Gre za avto Punto mk2 05.

Kaj takega bi bilo vredu ali je crap?

Hvala!

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Kupi Monroe ali Kayaba. Izberi najcenejše teh dveh znamk, kar jih dobiš. Pri nakupu obvezno povprašaj, kolko popusta ti lahko dajo, mogoče boš presenečen.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Ker o amortizerjih nimam pojma in ker so uni na servisu malo predragi (270 + delo) se obračam na vas. Kaj (če sploh kaj) je važno pri izbiri amortizerjev. Se splača dajat več denarja ali so najcenejši vredu? Ne gre se mi za športno lego avtomobila ampak zgolj za redno vzdrževanje in menjavo dotrajanih komponent. Gre za avto Punto mk2 05.

Kaj takega bi bilo vredu ali je crap?

Hvala!

Sam sem menjal na passatu z monroe reflex in moram reči da nisem čisto zadovoljen, original so bili dokler so bili precej boljši. Slabosti so predvsem dve, prva je temperaturna občutljivost, druga je pa glasnost. Enak problem se pojavlja sicer tudi pri drugem avtu, kjer so neki bolj poceni monroe.

Temperaturna občutljivost se kaže predvsem pozimi ko avto stoji čez noč na mrazu in potem prvih 10km voziš kot da bi imel kamne namesto gum. Olje očitno toliko otrdi da se ne pretaka normalno, ko se ogreje je sicer ok. Poleti je pa viden kontra učinek, avto se na soncu ogreje na 50C in je amortizer občutno mehak, enako tudi pri športni vožnji. Dobro to bi že preživel, ampak tiste zimske trdote pa ne morem spregledat.

Glasnost, ko voziš čez luknje (sploh recimo par zaporednih) slišiš amortizer, sicer zvok deluje zdravo ampak glede na to da ga pri original amortizerjih ni je pač zame to slabost.

Drugače nimam pripomb, pač delujejo in to je to.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
tuki izberi svoje vozilo in boš imel ceno za Bilsteine
zmaga.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Hvala vsem za odgovore.
zmaga.gif

Imam nadgradnjo začetnega vprašanja - po preletu interneta sem veliko zasledil o obnovi amortizerjev. Nekateri pravijo, da je to brezveze, drugi da je primerljivo z novimi, ker baje ostane isto samo "ohišje" (podobna kregarija kot pri turbinah). Ker vem, da se, sploh po avtomobilističnih forumih, najde mnogo folka za katere je vse razen najboljšega (najdražjega) nesprejemljivo, sem zdaj še v eni dilemi. Kaj vi mislite o obnovi? Če pride 40% ceneje in če mi zdrži vsaj dve-tri leta bom zadovoljen. Imate kakšno priporočilo? Na Amortizer sem že poslal povpraševanje, pa še ni odgovora.

Patriot... Kaj si dal potem gor?

Nazadnje urejeno:

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Jaz sem dal obnovit na prejšnjem avtu, Meganu '99, pri Vugi v Novi Gorici, za potrebe moje vožnje čisto v redu, še malenkost trše mi je naredil. Trajali so vsaj 3 leta, potem sem avto prodal.

TVH

Zelenc'
27. sep 2011
1
0
1
Hello to your forum from germany.
We see some links from your site to our BILSTEIN-Online-Shop.
There you find all writing in german.
As you see we are writing in english too, also don't hesitate to contact us if you have any questions.
For us is your language very difficult.

Best regards
Bernd Meier sales manager of TVH Autoteile

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Hehe, google obveščanje deluje
smile-1.gif

No jaz sem pri THV kupil komplet Bilstein kit, vse 4 amortizerje in zraven pripadajoče malenkosti (neke plastične šalčke in nastavke)

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Ne me posrani gledat zaradi naslednjega vprašanja - Bilstein so neka huda firma?
grin1.gif
Ker cena se mi zdi precej solidna.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ja Bilstein naj bi bila huda firma
zmaga.gif
če pogledaš imaš možnosti navadnih plinskih in več vrst športnih amortizerjev za vsak model vozila

Kayaba so še hudi...

Saj morajo biti kake stare teme o amortizerjih, malo poišči
tongue-1.gif

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Sem že našel tudi na alterju hvalospeve Bilstein-u, tako da bo verjetno res nekaj na tem
grin1.gif

Še enkrat hvala, verjetno se bom pa še s kakšnim bedastim vprašanjem oglasil tukaj
tongue-1.gif

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.466
1.924
113
Da še sam pristavim piskrček.

Kakšni so pa amortizerji SACHS v primerja v z npr. Kayaba. Prvi so kot kaže v mojem vozu original. Cena je precej primerljiva. Mogoče celo v prid Kayaba. Katere izbrati.

Gre za Volvo S60 2002.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.673
1.296
113
Sem pri Vugi obnovil vse štiri amortizerje januarja 2007 za 125€. Z obnovo sem bil zadovoljen. Novembra 2008 sem moral sprednje zamenjati z novimi, saj so obnovljeni šli po gobe. Zadaj mi še vedno delujejo! Vzel sem nekaj v rangu Monroe, ker vidim, da me je s končniki vred stalo 150€ in so super.

Avto za potrebe potovanja marsikdaj preobremenim.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Cena obnove z delom pri Amortizerju je 280€
shocked-1.gif
Sicer pa ne mislim menjat čez eno leto, tako da bom verjetno kar Bilstein vzel. Koliko ur se približno porabi za ta poseg, da izračunam koliko približno bo dela?

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Lahko vprašaš še pri Vugi, je relativno poceni. Obnovljena 2 amortizerja, zadeva deluje ok. Res pa, da se ni naredilo skoraj nič km s tem avtom.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Lahko vprašaš še pri Vugi, je relativno poceni. Obnovljena 2 amortizerja, zadeva deluje ok. Res pa, da se ni naredilo skoraj nič km s tem avtom.

S prevozom in delom bom še vedno okoli 180€, en dan si moram vzet frej, pa še glede uveljavljanja garancije sem prebral nekaj kritik. Glede na to, da sem odvisen od avta, bom dal raje 100€ več in imam boljše nove.