Najemnina 1500 na mesec s.p. ali najemna?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Imam eno parcelo, ki jo lahko oddajam za 1500/mesec.

Gledam te nore davke pri oddajanju nepremičnin in se mi poraja vprašanje, če naj namesto najemne pogodbe oddajam kar preko normirca (ki ga še nimam)?

Da imam za ta denar vsaj plačane prispevke.

Drugih dohodkov, ki bi mi kvarili dohodnino nimam (profesionalni dedič).

Kaj menite, kaj se bolj splača?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja, ampak ni ti verjetno smiselno odpirati klasičnega s.p.-ja in dajati vsak mesec 450€ prispevkov z namenom da boš nekaj za 1500€ oddal?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.149
746
113
EU
Se opravičujem, če bi kljub temu lahko obdelali še popoldanca (ki ga avtor teme sam ne omenja).

A se karkoli bistvenega spremeni za normiranega popoldanca, če oddaja v najem stanovanje ipd.? Verjetno je še vedno boljše kot če bi oddajal kot fizična oseba?

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Je bolje, so pa dejansko ljudje ze imeli tezave ker objekta niso vodili kot osnovno sredstvo… tudi dokazljivo je da ga niso pridobili kot s.p. (Ceprav dejavnost opravljas z vsem premozenjem, tudi odgovarjas z njim)

sam imam normiranega popoldanca pa vse nepremicnine cez doo oddajam. Je lazje optimizirat ce je ze potreba

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
so pa dejansko ljudje ze imeli tezave

Ja, pa dejansko so ljudje tudi ze bili obsojeni za umor in odsedeli 30 in več let ceprav tega niso storili.

Skratka kaj hočem reči, če se najde tu in tam kdo s tem problemom še ne pomeni da je to praksa. Je pa tako pri nas v Sloveniji, NIČ ni gotovo in nič ni fiksno. Npr. ko sem jaz klical na FURS in bil po X svetovalcih vezan do ene višje svetovalke mi je zatrdila da nepremičnine ni potrebno prenašati med OS. Seveda pa ti tega pisno ne bo potrdil nihče.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Ja, pa dejansko so ljudje tudi ze bili obsojeni za umor in odsedeli 30 in več let ceprav tega niso storili.

Skratka kaj hočem reči, če se najde tu in tam kdo s tem problemom še ne pomeni da je to praksa. Je pa tako pri nas v Sloveniji, NIČ ni gotovo in nič ni fiksno. Npr. ko sem jaz klical na FURS in bil po X svetovalcih vezan do ene višje svetovalke mi je zatrdila da nepremičnine ni potrebno prenašati med OS. Seveda pa ti tega pisno ne bo potrdil nihče.
In kaj si sedaj zelel povedat? Da ni tezav? Al da so lahko?
Kot sam navajas ti furs pisnega odgovora ne da. Ti imas izkusnjo da ni tezav. Poznam cloveka ki ima nasprotno izkusnjo. Torej je to podrocje problematicno in ko nekomu dajemo “nasvete” je na to korektno opozoriti. A se ne strinjas?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne pametuj, ne leži ti. Govorim ravno o tem, ker ti nekoga poznaš ali si že za nekoga slišal da je zarad tega najebal še ne pomeni zdaj da bo cela Slovenija selila nepremičnine na s.p., da jih bo lahko oddajala brez strahu in po zakonu. Kot pri večini stvari v življenju, nič ni gotovega, samo smrt. Kakor hitro je v špilu FURS je vse možno. In še enkrat, jaz sem dobil na FURS-u odgovor da ni potrebe, mnogi drugi pa imajo drugačne teorije, javno pa se nihče ne opredeljuje ker enostavno nihče ne ve kako je prav. Torej 200 inšpektorjev, 200 možnih različnih prav-ov.

Sicer pa kaj naj jaz tebi razlagam? Si iz JU, si eden izmed vaših in sam veš kako je tam v POVPREČJU. Ko nekaj hočeš, ko nekaj rabiš, vas ni, pametujete, teoretizirate, navajate zakone ki jih niti sami ne razumete in ne stojite za ničemer. Ko pa je stvar narejena, pa vam je naenkrat vse jasno in ste hrabri. Pa da ne bo pomote, ne govorim o tebi, te ne poznam dovolj, niti tvojega dela.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ok, recimo, da gre nekdo 'seliti' nepremičnino na s.p., a ni to povezano s kupom davkov? Najmanj tiste 2% za promet z nepremičninami itd?
Kako sploh 'preseliš', prodaš samemu sebi? Mislim, ta naša država je nora.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Nič nikomur ne "prodajaš" in lastniško se nič ne zgodi, gre zgolj za računovodske vpise.

Tudi ko kupiš iz s.p. nepremičnino, se v zemljiško knjigo vpiše fizična oseba - lastnik s.p., kar seveda odpira prostor za kasnejše mahinacije - če imaš kohones.

• Všeč mi je
Reactions: AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ok, recimo, da gre nekdo 'seliti' nepremičnino na s.p., a ni to povezano s kupom davkov? Najmanj tiste 2% za promet z nepremičninami itd?
Kako sploh 'preseliš', prodaš samemu sebi? Mislim, ta naša država je nora.

Ne. Nobenih stroškov ni. Saj nepremičnina v ZK ne more biti na s.p., vedno je na fizično osebo. Torej to se stori samo papirnato in se da v bilance. Pri tebi pa to sploh ne bo težava ko boš zaprl s.p. in nepremičnino selil nazaj saj je v zakonu neka izjema ki govori da če si bil lastnik nepremičnine pred odprtjem s.p.-ja da nisi obdavčen. Sicer bi ti pri prenosu nazaj šlo v dohodnino, razlika med knjigovodsko in ne vem kakšno vrednostjo že. Tako da ti mirno to narediš, te nič ne stane. Kak pa je postopek pa se pozanimaj pri kakem računovodskem servisu. Moral boš edino dodatno voditi evidenco osnovnih sredstev....

• Všeč mi je
Reactions: Numy

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Aja nisi nam napisal, kakšne sankcije so doletele človeka ki ga poznaš?
Seveda, ker ne pisem tega cesar ne vem. Oddajal je preko s.p., imel je davcni pregled in nato vse skupaj prodal na d.o.o.

Osnovna tezava pa naj bi bila, ker je gradil kot navadna fizicna oseba in nato odprl s.p. (normiranca) in oddajal cez njega. Da bi vse bilo ok, ce bi ze kot s.p. naredil investicijo - ai kupil ali pa gradil.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.020
113
Ne pametuj, ne leži ti. Govorim ravno o tem, ker ti nekoga poznaš ali si že za nekoga slišal da je zarad tega najebal še ne pomeni zdaj da bo cela Slovenija selila nepremičnine na s.p., da jih bo lahko oddajala brez strahu in po zakonu. Kot pri večini stvari v življenju, nič ni gotovega, samo smrt. Kakor hitro je v špilu FURS je vse možno. In še enkrat, jaz sem dobil na FURS-u odgovor da ni potrebe, mnogi drugi pa imajo drugačne teorije, javno pa se nihče ne opredeljuje ker enostavno nihče ne ve kako je prav. Torej 200 inšpektorjev, 200 možnih različnih prav-ov.

Sicer pa kaj naj jaz tebi razlagam? Si iz JU, si eden izmed vaših in sam veš kako je tam v POVPREČJU. Ko nekaj hočeš, ko nekaj rabiš, vas ni, pametujete, teoretizirate, navajate zakone ki jih niti sami ne razumete in ne stojite za ničemer. Ko pa je stvar narejena, pa vam je naenkrat vse jasno in ste hrabri. Pa da ne bo pomote, ne govorim o tebi, te ne poznam dovolj, niti tvojega dela.
Glede na to da v istem sestavku pises da me ne poznas dovolj se vzdrzi komentarjev o pametovanju ter o tem kaj mi lezi. Ce hkrati navajas da ne govoris o meni, ne uporabljaj druge osebe mnozine. Ce bi jaz uporabil tvoje vatle, bi ti napisal da ti ocitno ne lezi slovenscina. Pa jih ne bom.

Niti ne razumem zakaj se razburjas, vse kar sem napisal je, da vem za primer ko je bila tezva ko je oddajal preko s.p., nic drugega. Nisem napisal da se ne da, nisem napisal da bo kdorkoli drug imel tezave. V bistvu sem potrdil to kar si pisal ti, da ocitno pri FURS nikoli ne ves kaj je lahko problem.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Seveda, ker ne pisem tega cesar ne vem. Oddajal je preko s.p., imel je davcni pregled in nato vse skupaj prodal na d.o.o.

Osnovna tezava pa naj bi bila, ker je gradil kot navadna fizicna oseba in nato odprl s.p. (normiranca) in oddajal cez njega. Da bi vse bilo ok, ce bi ze kot s.p. naredil investicijo - ai kupil ali pa gradil.

Glej že tukaj tvoja zgodba ne pije vode. Če je prvo gradil in NATO odprl s.p. bi lahko še naprej oddajal preko s.p., samo prenesel bi med osnovna sredstva. Problem so samo tisti ki so pridobili/naredili nepremičnino PO odprtju s.p.-ja. Daj, svetujem ti da se prvo pozanimaš o celotni zgodbi preden tukaj deliš modrosti "kolega".