Najemnina 1500 na mesec s.p. ali najemna?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Imam eno parcelo, ki jo lahko oddajam za 1500/mesec.

Gledam te nore davke pri oddajanju nepremičnin in se mi poraja vprašanje, če naj namesto najemne pogodbe oddajam kar preko normirca (ki ga še nimam)?

Da imam za ta denar vsaj plačane prispevke.

Drugih dohodkov, ki bi mi kvarili dohodnino nimam (profesionalni dedič).

Kaj menite, kaj se bolj splača?

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Jaz oddajam nepremičnino preko popoldanskega s.p.. Samo da še ddv obračunam, ker sem davčni zavezanec.
Mi je ok tako.
Če bi oddajal preko pogodbe bi dobil veliko manj. Je pa res, da si moram stroške delat, drugače plačam davke pa potem je še davek na dobiček, ampak saj se da.

• Všeč mi je
Reactions: Numy

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
S.p. se zdi boljsa opcija. Ampak razmisli glede sistema uveljavljanja stroskov: lahko da bodo dejanski stroski zate ugodnejsi. Sicer 4% obdavcitev ni velika, ampak pri dejanskih stroskih zna bit 0%.

• Všeč mi je

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113

Gledam te nore davke pri oddajanju nepremičnin in se mi poraja vprašanje, če naj namesto najemne pogodbe oddajam kar preko normirca (ki ga še nimam)?

Lahko pa hkrati ne smeš. Mnenja so deljena in JASNEGA odgovora od FURS-a ne boš dobil ker se še njim ne sanja. Ene teorije govorijo da je treba nepremičnino ki jo boš oddal preko s.p.-ja v najem prenesti med osnovna sredstva.

Primer:

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113
Najrajši berem zmuzljiva pravna mnenja, ki malo mešajo jabolka in hruške.

Po domače: čeprav ni trenutno nobenega zakona, ki bi zahteval prenos lastniške nepremičnine v s.p. je to vsekakor smiselno, če je nepremičnina že v lasti bodočega nosilca s.p..

Druga povsem legalna možnost je da fizična oseba odda svojemu s.p. ali d.o.o. za nizko ceno z možnostjo oddaje v podnajem in ta potem to daje oddaja.

• Všeč mi je

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Najrajši berem zmuzljiva pravna mnenja, ki malo mešajo jabolka in hruške.

Po domače: čeprav ni trenutno nobenega zakona, ki bi zahteval prenos lastniške nepremičnine v s.p. je to vsekakor smiselno, če je nepremičnina že v lasti bodočega nosilca s.p..

Druga povsem legalna možnost je da fizična oseba odda svojemu s.p. ali d.o.o. za nizko ceno z možnostjo oddaje v podnajem in ta potem to daje oddaja.

No malo se ustavi pametnjakovič, ni to nobeno zmuzljivo pravno mnenje, to je resno vprašanje ki se je zastavilo marsikje in nihče ne upa z gotovostjo podati mnenja da je TAKO.

Prenos nepremičnine na s.p. je menda problematična če se le to kasneje proda in če si to nepremičnino hkrati pridobil PO odprtju s.p.-ja. Takrat te lahko davčna olupi.

Legalna možnost da sam sebi daš stanovanje za smešen denar in ga dalje oddaš po tržni ceni v najem ne bo šla skoz. Seveda če se davčna v to vpikne. Isto kot mahinacije pri prodaji, "bomo napisali v pogodno smešno nizko ceno" ker... Jok, odpade.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Numy

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
S.p. se zdi boljsa opcija. Ampak razmisli glede sistema uveljavljanja stroskov: lahko da bodo dejanski stroski zate ugodnejsi. Sicer 4% obdavcitev ni velika, ampak pri dejanskih stroskih zna bit 0%.

Zdaj pa mi ti razloži kako naj na parceli uveljavlja toliko in predvsem kakšne stroške naj uveljavlja da bo sklestil toliko najemnine da bo ugodneje od 4%. Namreč 4% je res đabe v kolikor gre to skoz.

• Všeč mi je
Reactions: Apollo8

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
S pametnjakoviči se ne mislim na tem področju ubadat.

Tu je popolnoma enaka štorija kot pred leti, ko so bile aktualne kadilske terase v gostinskih lokalih in butasta interpretacija zakona o odstotkih pregrad glede na površino sten terase. Je prišel en inšpektor in rekel da je ok, po zakonu in pravilno ter čez +-14 dni še drugi inšpektor, ki je napisal kazen. To je realen primer. Situacijo smo nato poslali na generalni urad (sedež), kjer se pa niso izjasnili kako in kaj. Deležni smo bili zgolj butastega odgovora v smislu da je vsak inšpektor avtonomen, da vidi stvari po svoje in jih oceni. Fiksno se pa niso hoteli opredeliti. Vidiš, točno tako je tukaj. Žalostno da živimo v takšni državi.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in sad

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.447
425
83
Zdaj pa mi ti razloži kako naj na parceli uveljavlja toliko in predvsem kakšne stroške naj uveljavlja da bo sklestil toliko najemnine da bo ugodneje od 4%. Namreč 4% je res đabe v kolikor gre to skoz.
To ti bo razlozil on, jaz njegovega poslovanja ne poznam.
Predvsem lahko ob dejanskih stroskih uveljavlja tudi vse davcne olajsave - splosno, posebno, vzdrzevane druzinske clane. Tega pri normirancu ni.
Ker cifra 18k manj 5k za prispevke = 12k letno, je tako nizka, da priti na nulo ni nemogoce.
Sicer pa normirani stroski.

• Všeč mi je

netko

Guru
25. jul 2007
6.955
2.250
113
Tu je popolnoma enaka štorija kot pred leti, ko so bile aktualne kadilske terase v gostinskih lokalih in butasta interpretacija zakona o odstotkih pregrad glede na površino sten terase. Je prišel en inšpektor in rekel da je ok, po zakonu in pravilno ter čez +-14 dni še drugi inšpektor, ki je napisal kazen. To je realen primer. Situacijo smo nato poslali na generalni urad (sedež), kjer se pa niso izjasnili kako in kaj. Deležni smo bili zgolj butastega odgovora v smislu da je vsak inšpektor avtonomen, da vidi stvari po svoje in jih oceni. Fiksno se pa niso hoteli opredeliti. Vidiš, točno tako je tukaj. Žalostno da živimo v takšni državi.
Tako je tudi s trznimi in davcnimi inspektorji... ce je enemu ok ni nujno da bo tudi drugemu in mnenje enega ni stalisce celotne davcne uprave, skratka ko od njih potrebujes neko interpretacijo ne dobis prakticno nicesar

• Všeč mi je
Reactions: sad in AvtoFun

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
To ti bo razlozil on, jaz njegovega poslovanja ne poznam.
Predvsem lahko ob dejanskih stroskih uveljavlja tudi vse davcne olajsave - splosno, posebno, vzdrzevane druzinske clane. Tega pri normirancu ni.
Ker cifra 18k manj 5k za prispevke = 12k letno, je tako nizka, da priti na nulo ni nemogoce.
Sicer pa normirani strosk
Vprašanje kak normiranec bi on odprl, če je sedaj nekje zaposlen potem sklepam da popoldanski. Tam je do 12.500 prometa 4%, nad 12.500 pa že 12%. Vkalkulirati bo moral še prispevke za popoldanca? Koliko? 70? 80€? Prihodkov pa bo imel 18k€, se pravi 5,5k bo obdavčeno po 12%.

• Všeč mi je

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.238
2.517
113

Očitno niste prebrali tega zgoraj.

Nikjer ne omenja popoldanca, omeni pa, da nima drugih dohodkov.