Najemna pogodba

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Zanima me kje jo dobim ali obstaja kakšen obrazec?
Kam se javim, da bom plačeval davek od najemnine?
Tisti z izkušnjami....na kaj bom pozoren pri oddaji.

Hvala!

I

Izbrisan uporabnik #488

Obrazec dobiš tudi v knjigarni.

1x na leto prijaviš dohodek.
http://www.durs.gov.si/si/fizi...ozenja_v_najem/

Največji problem je, da najemnik ne plača stroškov, nakar stisne in jih mora pokriti lastnik.

Tako da bi bilo smiselno v pogodbo poleg najemnine vnesti tudi povprečne stroške. Tako da plačilo položnic prevzameš ti oziroma imaš to pod kontrolo.

Vsako leto pa se ta pavšal uskladi = naredita poračun.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
KSZ
Zadnjic sem brala na enem pravniskem forumu, da se da poloznice napisat na najemnika. Splaca se poskusit.

Samo kaj ko v vecini (ali celo v vseh) primerih v primeru neplacila pade vse na lastnika.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Zbereš položnice, narediš fotokopije ali skeniraš in dostaviš najemniku. Položnice plačaš ti, od najemnika dobiš denar, ko greš pobrat najemnino.
Zate je dobro, ker veš, da je vedno vse plačano, njemu to predstaviš kot prednost, ker mu ni potrebno skrbeti za pravočasno plačilo, provizije banki itd. Win-win situacija, če ima karkoli proti, pomeni, da hoče mutit, drugega izgovora ni.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik boc pravi:
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
KSZ
Zadnjic sem brala na enem pravniskem forumu, da se da poloznice napisat na najemnika. Splaca se poskusit.

Samo kaj ko v vecini (ali celo v vseh) primerih v primeru neplacila pade vse na lastnika.

Točno tako, samo sprememba plačnika ne razbremeni lastnika. Najemnik bi moral v tem primeru podpisati sam pogodbe z dobavitelji, pol pa ni panike.

kleoptra

Pripravnik
25. nov 2010
124
0
16
sej občinsko stanovanje dobiš v temi vsi priključki so kot opcija
kot podnajemnik moraš sam na svoje ime podpisat pogodbe

HALO kaj si mal mimo da na svoje ime podpisuješ pogodbe !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Kakšne pogodbe?
Priključki v stanovanju so na moje ime!
Dogovor je takšen, da jaz kot lastnik plačam obveznosti in pol s potrdili o plačilu poberem gotovino od najemnika.

I

Izbrisan uporabnik #488

Ne ve kaj govori, mi se tu pogovarjamo o tržnem najemu fizične osebe, on pa sanja o nekih neprofitnih stanovanjih
smile-1.gif

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:
Zbereš položnice, narediš fotokopije ali skeniraš in dostaviš najemniku. Položnice plačaš ti, od najemnika dobiš denar, ko greš pobrat najemnino.
Zate je dobro, ker veš, da je vedno vse plačano, njemu to predstaviš kot prednost, ker mu ni potrebno skrbeti za pravočasno plačilo, provizije banki itd. Win-win situacija, če ima karkoli proti, pomeni, da hoče mutit, drugega izgovora ni.

No meni se pa kot najemniku ne bi dalo vsak mesec usklajevat z najemodajalcem, kdaj je kdo doma, kdaj se kaj plača, kdaj pride po najemnino. Položnice plačujeva sama, redno, najemnina preko klika, z najemodajalcem se vidimo 1x letno ob podpisu pogodbe..
Meni je to super, najemodajalcu pa tudi..ker ima take fajn najemnike
grin1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik Jurij pravi:

Tole je najbolj normalno, seveda se stroške in najemnino nakazuje na TRR (ker tudi najemodajalec nima kaj mutit, brez izgovora
smile-1.gif
). Pravzaprav se v živo nismo videli že ene 2 leti...

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
To je tudi meni všeč!
Kako pa dokazujete višino stroškov, ki niso fiksni, če se ne vidite?
Kako je z davkom na stavbno zemljišče, kdo to plačuje?
Čisti laik sem v tem
redface-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Vsi računi hodijo k najemodajalcu, ki jih plača sproti, in konec meseca pošlje obračun. Ker nisem še nobenega davka nikoli plačal, sklepam, da ta bremeni najemodajalca (kot to verjetno določa tudi Stanovanjski zakon).

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
MOJA ZGODBA: Nikoli nisi dovolj previden! Enkrat sem se močno ...... Zdaj je stvar na sodišču !

Lani sem ponovno oddal stanovanje. Pogodbo je sestavil notar, z vsemi pogoji in pravicami. Plačal sem 130 €. To je najmanjši strošek v primeru, da se najemniki hočejo kaj igrati ! Žal mi ni notar prej povedal, da bi lahko to breme plačali pol-pol ali pa najemniki. Varščina: 2 najemnini ! Kakorkoli, računi prihajajo na moje ime v stanovanje, vendar mi morajo vsak mesec po plačilu poslati potrdila. Plačilo stavbnega zemljišča je stvar dogovora!
Pametno je, da imaš kakšnega soseda (če nisi v bližini) , ki ti lahko pove, če se v stanovanju dogaja kaj posebnega!
SREČNO !!

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Davščine in vzdrževanje so stvar najemodajalca, recimo prispevek za stavbno zemljišče, vplačevanje v rezervni sklad bloka itd. Najemnika ne briga, če je potrebno obnoviti fasado ravno tisto leto, ko je on not, to je stvar najemodajalca.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Citat:
Uporabnik boc pravi:
Citat:
Uporabnik Nikka pravi:
KSZ

Če so položnice pisane na Janeza Novaka, bo elektro terjal Janeza Novaka. In ne lastnika stanovanja.
V primeru neplačevanja bo pa elektro odklopil elektriko in najemnik se nima kam pritožit, pač ni plačal.

Citat:
Uporabnik jurij pravi:
Če najemnik ne plačuje položnic, ga boš preko naših sodišč nekaj let ven metal.
Ta čas bo pa elektro tebe terjal za plačilo računov, podnajemniku pa (po zakonu) ne smeš odklopit elektrike (in ostalih zadev).

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Če najemnik ne plačuje položnic, ga boš preko naših sodišč nekaj let ven metal.
Ta čas bo pa elektro tebe terjal za plačilo računov, podnajemniku pa (po zakonu) ne smeš odklopit elektrike (in ostalih zadev).

to je mislim da celo res, vendar dokler elektro ne dobi denarja ni v stanovanju elektrike, tudi ce hoces novega vselit, ali pa se hoces sam.
Ne vem pa kako je z drugim stvarmi kot so voda, ogrevanje, .... Verjetno odvisno od ponudnika do ponudnika.

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Sploh škoda, da človek kaj napiše! Beri tako kot piše, ne tako kot se tebi zdi! Uporaba stavbnega zemljišča plačuje UPORABNIK stanovanja ! Stvar dogovora ! NITI z besedo nisem omenil plačevanja v rezervni sklad ali kar koli v zvezi z vzdrževanjem objekta !
stupid-1.gif

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Sem bil že v več kot 15 najemniških razmerjih, z obeh strani, pa nikoli ni najemnik plačeval uporabe stavbnega zemljišča. To jaz smatram kot davek na premoženje, ki se najemnika ne tiče, se pa verjetno najde tudi kdo, ki bi rad to dobil od najemnika.

Nazadnje urejeno:

kloko

Pripravnik
22. avg 2007
176
0
16
DURS pravi:
Zavezanec za plačilo NUSZ je neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe, tj. imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja oziroma poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice.

L.p., Kloko