Najemna pogodba med fizično in pravno osebo

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Ali so kakšne posebnosti pri tem? Fizična oseba isto prijavi pri DURS-u predvidevam. Je možno dobiti kakšen kvaliteten vzorec? Gre se pa najem manjšega poslovnega prostora.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ali so kakšne posebnosti pri tem? Fizična oseba isto prijavi pri DURS-u predvidevam. Je možno dobiti kakšen kvaliteten vzorec? Gre se pa najem manjšega poslovnega prostora.

Pogodba podobna kot med dvema fizičnima osebama.
Paziti moraš pa tudi še na to, da če je pogodba slenjena med fizičnbo osebo in poslovnim subjektom mora poslovni subjekt oddajati REK-2 obrazec ter plačati akontacijo dohodnine od najemnine....

Skratka....včasih se bolj splača najeti od pravne osebe, kot od fizične fizične osebe.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
A lahko malo razložiš to glede REK-2 obrazca. Recimo, da je najemnina 125 EUR. To torej pomeni, da plačam zgolj 100 EUR najemodajalcu, 25 EUR gre pa na davčno kot akontacija ali plačam 125 EUR +25%?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A lahko malo razložiš to glede REK-2 obrazca. Recimo, da je najemnina 125 EUR. To torej pomeni, da plačam zgolj 100 EUR najemodajalcu, 25 EUR gre pa na davčno kot akontacija ali plačam 125 EUR +25%?

Vsekakor vse je odvisno od dogovora z najemodajelcem (kdo bo "nosil" stroške akontacije.

Če se dogovorita npr. za neto najemnino 400€ to znese cca. 470,59€ bruto. Izračun pa je nekako takšen.

470,59€ bruto najemnina
18824€ normirani stroški 40%
282,35€ davčna osnova (bruto - normirani str.)
70,59€ akontacija dohodnine (25% od davčne osnove)
400€ neto najemnina, ki se jo nakaže najemodajalcu

Torej vse je odvisno od vajinega dogovora.
- je opcija, da on hoče vsak mesec 400€ v žep, torek akontacijo najemnine "kriješ" ti.
- je opcija, da ti rečeš npr. ...poglej dam 400€ celotnega stroška, orej bo tvoj neto nižji.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Hvala za razlago, mi je jasno. Zgolj še vprašanje: ali moram jaz v vsakem primeru nakazat akontacijo ali lahko on tako kot pri poslu med fizičnimi osebami nakaže nekje do februarja naslednjega leta?

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Citat:
Uporabnik softi pravi:
kaka posebnost bi bila?
pogodba k pogodba, ddv obveznosti isto..

pač malo težje je vse skup skrit

Zavajanje!!
V primeru najema fizična oseba - pravna oseba v vsakem primeru DDV plačuje pravna oseba!!
Ne vem pa zakaj ne poikličeš na DURS, kjer zti bodo iz prve roke dali prave informacije. Pogodbo pa naj ti sestavi notar ali odvetnik! Strošek je majhen v primerjavi, če sam sestaviš pogodbo z kupom pravnih pomanjkljivosti !!

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hvala za razlago, mi je jasno. Zgolj še vprašanje: ali moram jaz v vsakem primeru nakazat akontacijo ali lahko on tako kot pri poslu med fizičnimi osebami nakaže nekje do februarja naslednjega leta?
Davčni odtegljaj plačuje pravna oseba, kako je že nekdo zgoraj napisal. Prav tako mora davčna oseba potem fizični osebi izstaviti letno obvestilo o plačanih davčnih obveznostih iz naslova najemne pogodbe.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.182
3.643
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik krengorenc pravi:
Pogodbo pa naj ti sestavi notar ali odvetnik! Strošek je majhen v primerjavi, če sam sestaviš pogodbo z kupom pravnih pomanjkljivosti !!
Joj, kakšne ti bluziš, pogodbo je lažje sestaviti kot kakšno kupoprodajno pogodbo za motorno vozilo. Navedeš pogodbeni stranki, vsebino pogodbe, ceno in je to to.
smirk-1.gif

V priponki prilagam vzorec najemne pogodbe ...

Priponke

• 1307974-NAJEMNAPOGODBA.doc
    15,5 KB · Ogledi: 1.183

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik krengorenc pravi:
Pogodbo pa naj ti sestavi notar ali odvetnik! Strošek je majhen v primerjavi, če sam sestaviš pogodbo z kupom pravnih pomanjkljivosti !!
Joj, kakšne ti bluziš, pogodbo je lažje sestaviti kot kakšno kupoprodajno pogodbo za motorno vozilo. Navedeš pogodbeni stranki, vsebino pogodbe, ceno in je to to.
smirk-1.gif

V priponki prilagam vzorec najemne pogodbe ...

Očitno imaš veliko izkušenj z najemom!! Milo rečeno , se vidi, da nisi imel še nikoli problemov z najemniki ali najemodajalci!
bonk.gif

Z pogodbo ki jo prilagaš JAZ najamem nepremičnino od tebe v najem!!

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Čisto v vednost: pogodba ni treba, da ščiti kogarkoli, ker ne bo težav v smislu neplačevanja, razbijanja, metanja ven
wink-1.gif
.
Važno je zgolj to, da bo davčno čista in pravilna
wink-1.gif
.

Aja, še eno vprašanje: a je z davčnega vidika pomembno ali problematično, če pogodba vsebuje klavzulo, da vsi stroški (npr. ogrevanje, elektrika, internet, voda) bremenijo najemodajalca?

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz

Obujam temo...
Ali se morda kje šušlja, da bi se ta neumna uredba glede dohodnine spremenila?
Zdi se mi nelogično in butasto, da, ne glede na to, da je pogodbeno razmerje pravna oseba - fizična oseba, akontacijo dohodnine tistemu, ki z oddajanjem poslovnih prostorov v najem služi denar, plačuje najemnik. Ob morebitnem vračilu preplačane dohodnine pa ta preplačan znesek dobi najemodajalec...
bonk.gif

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Če sem dobro seznanjen, je od 1.1.13 davek od najemnine dokončni davek, torej ga več ne dobi najemodajalec nazaj - ne gre v letni obračun dohodnine po lestvici.Mora ga pa pravna oseba plačati davčni kot izplacevalec dohodka za fizično osebo.

Nazadnje urejeno:

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Aha...
Sicer me tisto z vračilom dohodnine (ki ga po tvojih info več ni) niti ne moti, moti me pač le tole plačevanje dohodnine nekomu, ki služi z oddajanjem premoženja v najem... Meni se tole zdi nekoliko skregano z logiko, je pa res, da sam nisem nek davčni ekspert in zato tudi ne poznam vzroka za to uredbo glede razmerij med pravo in fizično osebo.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Isti primer je (oz. je bil) pri plači - v pogodbi o zaposlitvi se dogovoriš za bruto plačo, od katere potem firma odvede državi prispevke in dohodnino. Tudi firma "plača" za nekoga dohodnino in prispevke.

V praksi je vedno boljši v pogodbi dogovor za bruto najemnino. Recimo s 1.1.13 se je le ta kar podražila za tiste pravne osebe, ki so imele npr. sklenjene najemne pogodbe za neto zneske. Zakaj pa mora izplačevalec pravna oseba odtegniti dohodnino - na misel mi pride da država takoj pobere davek, ne lovi prejemnika dohodka, če ta denar potem zapravi za kaj drugega ipd.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Pa še verjetno zato, ker najemne pogodbe v tem primeru vsebujejo dejansko višino najemnine (sploh v primeru najemnega razmerja manjši podjetnik - fizična oseba) in se posledično najemodajalcu ne splača uporabit načina "nekaj preko pogodbe, nekaj pa na roko".