Najboljši prazni cd-ji

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Kateri so najboljši cd-ji trenutno na trgu, rad bi si skopiral par cd-jev s slikami in jih pospravil v omaro za dolga leta, po netu sem bral, da je obstojnost cd-jev 5 let, ampak dvomim da samo tolk let....bral sem tudi, da so najboljši tisti zlati.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Obstaja nevarnost, da čez pet in več let sploh ne boš našel CD pogona.
USB ali SATA je bolj ziher. Torej disk ali flash.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Že že trdi disk, ampak berem, kako ma folk težave s trdi diski, da jim po 1 mescu crkne itd.
Torej ni nobena zadeva zanesljiva....edin, če bi vsakih 5 let delal kopije cd-jev in jih pakiral npr. l.2010, l.2015, l.2020

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Backup na CD-je? Ne se hecat... Zakaj ne bi raje na diskete posnel? Ali pa kar na kasete?

Če se odločaš o CD-jih, predvidevam, da nimaš ravno veliko slik. Pri Googlu dobiš 20GB prostora za slike za 20 dolarjev (~15 evrov) letno. Če imaš fotk manj kot 2GB, imaš pa zastonjskih servisov na kile.

Oziroma drugače - a ni lažje vsake 5 let presneti podatke na nov disk kot pa na nove CD-je? Pa disk lahko uporabiš še za kaj drugega.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Jaz sem leta 1999 dobil ene CD-je Arita, ki so bili takrat dokaj dragi... 416 SIT, če se ne motim...

Delajo pa še danes brez težave...
cheer.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
če so cd-ji in dvd-ji primerno shranjeni ( recimo na sobni temp in na temnem ) je obstojnost cca 10.let
S kasetami in disketami ni nič narobe, ampak diskete imajo majhno kapaciteto - razen kak ZIP drive, če ga še kje dobiš + gonilniki,
za kasetni tehniko pa bo tudi težava z dobrim pogonom ( cena + gonilniki + evidenca ..... )
uporabno in najbolj zanesljiva tehnika so diskovni pogoni, cenovno tudi dostopni. uporabiš dva različna diska od dveh različnih proizvajalcev

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Raje arhiviraj na DVD-je, so bolj obstojni, ker je snemalna plast med dvema plastema plastike, pri CD-ju pa je na vrhu.

Kupiš Verbatimove, ne posnameš čisto do konca (recimo 4GB), shraniš v škatlice ali torbo za DVD-je ter pospraviš v temen in suh prostor.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.978
40
48
Ja, vcasih so bili najboljsi Mitsui, pa kaksen TDK tudi (se vedno). Problem pa je v tem, da danes vecinoma to, kar je napisana gor blagovna znamka, ne pove prav veliko o izvoru CDja/DVDja, saj imas ene par tovarn, ki izdelujejo vse, potem pa stepajo gor blagovne znamke "po potrebi". :/ CDRIdentifier je dober tool za ugotavljanje dejanskega porekla, vendar pa dvomim, da bi ti v stacuni odprli skatlo in preverili poreklo - razen mogoce pri nakupu vecjih kolicin.
wink-1.gif

10 let? Mislim, da je precej vec kot toliko - ali pa napacno hranite. Razen eni indijski, ki imajo "gnitje" na robu.
frown-1.gif