naj mi en mojster nahitro odgovori na tole:)

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Predpostavljamo, da sem s.p., ki glede na prihodke spadam v najvišji davčni razred. Predpostavljamo, da nekomu zaračunam neko storitev v vrednosti 1000 eur + ddv, ker sem davčni zavezanec. Zanima me, koliko od teh 1000 eur mi ostane, ko me država obere z vsemi dajatvami?

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Najmanj kar ti ostane je 59% od 1.000 EUR. Lahko pa tudi več.

Edit: Nisem upošteval prispevkov!

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Predpostavljamo, da sem s.p., ki glede na prihodke spadam v najvišji davčni razred. Predpostavljamo, da nekomu zaračunam neko storitev v vrednosti 1000 eur + ddv, ker sem davčni zavezanec. Zanima me, koliko od teh 1000 eur mi ostane, ko me država obere z vsemi dajatvami?

Ce si "kreativen" lahko tudi cel znesek, pa se ddv si bos poracunal za nov osebni racunalnik
wink-1.gif
ne gre pa to za vse zneske in v nedogled

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Zelo odvisno od tvojega dobička konec leta. Velika večina teh dobičkov nima zelo visokih in pri 30.000€ dobička (kar je za nek mikro sp že zelo veliko ali pa ima nesposobnega računovodjo) je ta odstotek 31% in ne 41%.

Je pa seveda od tebe odvisno ali mu želiš realno prikazati ali se ga želiš znebiti.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Zelo odvisno od tvojega dobička konec leta. Velika večina teh dobičkov nima zelo visokih in pri 30.000€ dobička (kar je za nek mikro sp že zelo veliko ali pa ima nesposobnega računovodjo) je ta odstotek 31% in ne 41%.

Je pa seveda od tebe odvisno ali mu želiš realno prikazati ali se ga želiš znebiti.

"problem" nastane ko imas s.p. kot popoldansko dejavnost poleg sluzbe, ki te ze tako dvigne v nek visji dohodninski razred...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:

"problem" nastane ko imas s.p. kot popoldansko dejavnost poleg sluzbe, ki te ze tako dvigne v nek visji dohodninski razred...

Res?

Do explain please.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Problem je v narekovajih, ker temu v resnici ni tako
wink-1.gif
. Oziroma je tako, če imaš gnilega računovodjo, ki ti stvari ne razloži.
Če imaš popoldanski s.p. in si redno zaposlen drugje (recimo, da dobivaš lepo plačo) potem že s plačo dosežeš določen dohodninski razred in ti dobiček s.p. to le še poveča. Tako je posledično davek na dobiček s.p. višji, ker se obdavčitev ne starta na 0€ osnove ampak recimo na 12.000€.

Formula je pač: Osnova za dohodnino iz plače + Dobiček s.p. - splošne olajšave - ostale olajšave = obdavčljiv prihodek
Sedaj pa je odvisno od tvoje situacije, katere od spremenljivk v tej formuli imaš ali nimaš.

Plača je pač samo ena od spremenljivk, katere se je potrebno zavedati.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Olrajt...

Sem za hipec posumil, da spadaš med tiste, ki jim ni jasno, da so davčne stopnje pri dohodnini mejne davčne stopnje znotraj razredov. In ki se bojijo, da uvrstitev v najvišji razred pomeni, da bodo z 41% obdavčeni vsi njihovi dohodki

Se pardoniram
nahrung002.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:

Da nebodo samo racunovodje nesposobi....vcasih je lahko tudi slusatelj, ki mu racunovodja doloceno zadevo obrazlaga resnicno "lev" in ne razume sistema pa ce mu ga na 1000 in 1 nacin objasnis.

Bi pa prosil za tvojo obrazlago tehle 31%. Priznan....ne razumem popolnoma.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ja, prijam ... se strinjam. Ciljal sem predvsem na tiste, ki se imenujejo "računovodje", pa so v resniči morda "le" sicer super knjigovodje a svojih strank ne poučujejo in opozarjajo kot bi pravi računovodja moral. Verjamem, da si ti drugačen - pravi.

31% je navzor zaključeno - enostaven izračun dohodnine glede na dobiček 30.000€ po dohodninski lestvici za 2012 brez upoštevanja olajšav (30,08), ker ne vemo kakšne olajšave cbb ima. Ob upoštevanju splošne pade z "pod 31%" na "pod 27%", če dodamo še kakšnega otroka še pade, čez 65 še ni, ...

Sem se kje zmotil?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:

Res?

Do explain please.

Jah recimo da imaš povprečno slovensko plačo. Z njo prideš v razred mislm da je 27%, oziroma si že precej blizu 41%. Do tukaj vse lepo. In potem na "popoldancu" narediš recimo še 10k dobička. in ta dobiček dejansko kompleten pade na 41%. Saj je res, zakaj pa prikazati toliko? amapk, če čisto realno gledaš pri nekem prometu 100k letno ti nekaj mora ostati, da se ti sploh splača še popoldan delat.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Ja, prijam ... se strinjam. Ciljal sem predvsem na tiste, ki se imenujejo "računovodje", pa so v resniči morda "le" sicer super knjigovodje a svojih strank ne poučujejo in opozarjajo kot bi pravi računovodja moral. Verjamem, da si ti drugačen - pravi.

31% je navzor zaključeno - enostaven izračun dohodnine glede na dobiček 30.000€ po dohodninski lestvici za 2012 brez upoštevanja olajšav (30,08), ker ne vemo kakšne olajšave cbb ima. Ob upoštevanju splošne pade z "pod 31%" na "pod 27%", če dodamo še kakšnega otroka še pade, čez 65 še ni, ...

Sem se kje zmotil?

Zmotil morda ne (nisem delal natančnih izračunov), vsekakor pa imava morda drugačen pogled na določeno zadevo. Ti si obračunaval povprečno davlno stopnja, jaz sem pa mnenja, da je v takem primeru važna mejna davčna stopnja.

Torej izračunaj po predpostavki:

Trenutna CBB-jeva dohodnina: dobiček, ki bo globoko v najvišji lestvici- olajšave = osnova za dohodnino * lestvica = dohodnina1
CBB-jeva dohodnina ob izstavljenem računu za . 1.000€: dobiček +1 000€ - olajšave = osnova za dohodnino * lestvica = dohodnina2

Če boš računal dohodnina2 - dohodnina1 bo to zneslo točno 410€. 410/1000 =41%.

Mejna davčna stopnja je 41%. Meni se zdi razumljivo, da če boš nekomu naredil uslugo, da boš gledal na mejno davlno stopnjo in ne povprečno. Normalno, da boš vse svoje olajšave izkoristil sebi v prid, nasploh če si v najvišjem dohodninskem razredu.