Nadomestek za kvas?

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Še nekaj glede kvasovk, v vseh treh primerih (pekovkse, pivkse, vinske) gre za isto vrsto Saccharomyces Cerevisie (lahko tudi, da je zapisano malček narobe), ampak za različne seve. Tako, da se te kvasovke sigurno med seboj razlikujejo.
Vse se sicer hranijo s sladkorjem (oz. škrobom) in proizvajajo alkohol in ogljikov dioksid, samo pivske in vinske proizvajajo več alkohola in manj CO2, pekovkse pa ravno obratno, več CO2 in manj alkohola. Gre za posebej vzgojene oz. kultivirane kvasovke, za žive organizme.

Vinski kamen, jelenova sol, soda bikarbona, pecilne prašek ... in kar je še ostalih sredstev za rahljanje testa, so pa spojine, nežive, ki pač v določenih pogojih reagirajo tako, da se sprosti CO2, ki razrahlja testo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
To mal ne bo pasalo skupej. Alkohol in CO2 sta neločlivo povezana med sabo. Ko se proizvaja eno, se bo tudi drugo, tako da kvasovke, ki bi proizvajale več xy kot yx so mal izmišlene;) So pa razlike v toleranci na alkohol, temperaturi pri kateri najbolje delujejo, koliko drugih produktov poleg alkohola še spacajo itd.
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
To mal ne bo pasalo skupej. Alkohol in CO2 sta neločlivo povezana med sabo. Ko se proizvaja eno, se bo tudi drugo, tako da kvasovke, ki bi proizvajale več xy kot yx so mal izmišlene;) So pa razlike v toleranci na alkohol, temperaturi pri kateri najbolje delujejo, koliko drugih produktov poleg alkohola še spacajo itd.

Jah, živilski tehnologi se ne strinjajo. Kar si napisal naprej, drži, ampak 100 % obstajajo kvasovke, ki delajo več alkohola in manj CO2 in obratne, ki delajo manj alkohola in več CO2, so namensko tako vzgojene, zato so pa ene pivske in druge pekovske.

In obstajajo tudi take (npr. šampanjske), ki delajo praktično samo CO2, alkohola pa sploh ne.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Zdej bo pa že čas, da daš kakšen link, še posebno o brezalkoholnih šampanjskih.
Sicer pa pekovske in pivske so v grobem isti drek. Le pri pivskih so izbrani določeni sevi, ki doprinesejo k določenim okusom(spacajo več estrov)
 
Nazadnje urejeno:

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Zdej bo pa že čas, da daš kakšen link, še posebno o brezalkoholnih šampanjskih.
Sicer pa pekovske in pivske so v grobem isti drek. Le pri pivskih so izbrani določeni sevi, ki doprinesejo k določenim okusom(spacajo več estrov)

Kar se tiče šapmanjskih kvasovk imaš seveda prav, se posipam s pepelom, ker sem res ustrelila kozlarijo
uf-1.gif


Glede pivskih in pekovskih pa imam prav:

http://www.bf.uni-lj.si/fileadmin/groups/2685/bioteh/komentarji/SlovenskeNovice4.2.09.pdf

http://www.livestrong.com/article/418496-what-is-the-difference-between-brewers-yeast-bakers-yeast/
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Kake bedarije pa so tole? Pekovske kvasovke žive, pivske pa mrtve
hysterical-1.gif

Pa tudi prvi članek je napisan malo po svoje
wink-1.gif
Razlika je zaradi okolja v katerem kvasovke delujejo-pri alkoholnem vrenju brez kisika, pri vzhajanju testa s kisikom in ne zaradi "posebne sorte kvasovk". V enakih okoliščinah je razmerje med alkoholom in CO2 enako.
 
Nazadnje urejeno:

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Kake bedarije pa so tole? Pekovske kvasovke žive, pivske pa mrtve
hysterical-1.gif

Pa tudi prvi članek je napisan malo po svoje
wink-1.gif
Razlika je zaradi okolja v katerem kvasovke delujejo-pri alkoholnem vrenju brez kisika, pri vzhajanju testa s kisikom in ne zaradi "posebne sorte kvasovk". V enakih okoliščinah je razmerje med alkoholom in CO2 enako.

Ni bedarija, mogoče je le malce nejasno napisano.

Večina pivskega kvasa, ki se ga uporablja (to kar lahko kupimo v trgovinah in lekarnah označeno kot pivski kvas) je v neaktivni, mrtvi obliki, saj aktivni kvas ni primeren za uživanje. Neaktivni pivski kvas se uporablja predvsem kot prehransko dopolnilo in vse bolj pogosto tudi kot dodatek živilom kot ojačevalec okusa, namesto mononatrijevega glutaminata. Zato, če se mu hoče avtor teme izogniti, mora skrbno brati deklaracije (tudi na bio in eko izdelkih), ker je kvas, kvasni ekstrakt, kvasni kosmiči ... prisoten v lepem številu izdelkov, ne samo v pivu.

Če hočeš variti pivo, pa moraš seveda imeti aktivno obliko pivskega kvasa oz. pivske kvasovke.

Pekovski kvas je vedno v aktivni obliki.

Glede različnega oz. enakega razmerja med CO2 in alkoholom, pa mislim, da je čas, da tudi ti pripopaš kakšen link.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Večina pivskega kvasa, ki se ga uporablja (to kar lahko kupimo v trgovinah in lekarnah označeno kot pivski kvas) je v neaktivni, mrtvi obliki, saj aktivni kvas ni primeren za uživanje. Neaktivni pivski kvas se uporablja predvsem kot prehransko dopolnilo in vse bolj pogosto tudi kot dodatek živilom kot ojačevalec okusa, namesto mononatrijevega glutaminata.

Union je včasih delal kvas (v kockah), kaj misliš od kje je prišel? Zgodovinsko je pekovskivkas=pivski kvas saj se je "pekovski kvas" uporabilo kot ostanek pri fermentaciji piva.

Danes se seveda namensko goji kulture kvasovk ki so "pekovske", pa niti ne gre toliko za selekcionirane kulture kot pa za to da se kvasovkam doda nekatere snovi ki omogočajo "hitro fermentacijo".

Pivski kvas je večinoma laboratorijsko "presejan" in vsebuje samo željene seve, je pa teh sevov malo morje in za vsak tip piva oz. vsaka znamka piva ima svoje specifike in zahteve. Genska diverziteta je znotraj pivksega kvasa precej večja kot pa pri pekovskem (in del tega kvasa ima naziv pekovski).

Citat:
Uporabnik pikanika pravi:
Glede različnega oz. enakega razmerja med CO2 in alkoholom, pa mislim, da je čas, da tudi ti pripopaš kakšen link.

Gre za kemijo oz. kemijsko reakcijo ki lahko poteka samo na en način:
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Union je včasih delal kvas (v kockah), kaj misliš od kje je prišel? Zgodovinsko je pekovskivkas=pivski kvas saj se je "pekovski kvas" uporabilo kot ostanek pri fermentaciji piva.

Prišel je iz ločenega obrata za proizvodnjo pekovskega kvasa. Niti slučajno ni pekovski kvas stranski produkt pri proizvodnji piva.
ne-ne-1.gif

Kvas, ki ostane pri proizvodnji piva je grenek (zaradi dodatka hmelja) in se v pekovske namene ne uporablja odkar so pivu začeli dodajat hmelj (tam nekje od 19. stoletja).

http://dc299.4shared.com/doc/BnogXhq1/preview.html

Tudi tule razlagajo o različnih lastnostih kvasovk.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
problem pride ko nimaš 100% glukoze. problem pride tudi ko veš, da ne delajo samo etanola ampak v manjši obliki tudi metanol in višje alkohole. tudi kakšne ogljikov dioksid bi se še našel in tudi kaj drugega.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
da ne delajo samo etanola ampak v manjši obliki tudi metanol
Metanol nastaja, če imaš v zadevi, ki jo vreš pektin in podobne zadeve, ki imajo metilno skupino. To pa najdeš v grozdju, sadju itd.
Če imaš samo sladkor, nimaš v produktu nič metanola
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
sladkorjev je več vrst. in v vinu je ziher samo tisti tvoj cukr ne?

Ti pomagam, ker slabo bereš...
Citat:
Metanol nastaja, če imaš v zadevi, ki jo vreš pektin in podobne zadeve, ki imajo metilno skupino . To pa najdeš v grozdju, sadju itd .
Če imaš samo sladkor, nimaš v produktu nič metanola