Nadomestek za kvas?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Dobil sem izvid intolerance na hrano in imam na:
- "bakers yeast" (pekovski kvas) 63% - to je v rdeči coni do konca
- "brewers yeast" (pivski kvas) 33% - to je oranžno / srednje hudo

Zanima me ali je pekovski kvas tisti navadni, v kockah, ki ga imajo v trgvinah v hladilniku? Kakšen je pa potem pivski kvas? Kaj pa tisti prašek v vrečkah? Oziroma, da poenostavim, kaj naj doma dam v pico,kruh, potico, namesto kvasa
smile-1.gif


Hvala!!!

p.s.
Sej intoleranco imam tudi na mleko in vse mlečne zadeve, ampak se mi zdi kvas hujša stvar, ker je povsod..
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
A to je bil resen test, ali "Bio-Magnetna resonanca"?
smile-1.gif


Drugace pa, 50% soda bikarbona in mix 25% mleka in 25% limoninega soka/kisa, ali direkt pecilni prasek (ki se soda bikarbona in kisline ze zmesane)
 

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Resen test, na podlagi analize krvi.
Mleka tudi ne smem, verjetno bo delovalo tudi soda + limona
smile-1.gif
Na netu sem našel kot substiut še vinski kamen..
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Kako je lahko resen test če je razlika med temi kvasi samo v načinu uporabe oz. če že kompliciramo je razlika znotraj posameznih specialnih sevov kvasovk lahko precej večja kot med osnovnimi sevi. A vinski kvas pa ne škodi (vinski kamne = usedlina iz vina?! = kvas). čudno da ga niso omenili?! Na splošno je to kot rečeno vse isto sranje!

Kot drugo kako ti škodi kvas? Ker kvasovk v večini piva, kruha, pic in vina ni več med živimi pa tudi če bi bile jih je malce več kot jih je ponavadi v zraku. Kvasovke tudi ne proizvajajo nekih ogromnih količin esktra produktov razen alkohola in CO2ja.

Sicer pa za vzhajanje testa se BP uporabi pecilni prašek, po domače sodo bikarbono. Ne rabiš nič mešat s kislno razen če rabiš generator CO2ja.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Kvas v vrečkah je suhi kvas (kocke posušene in zmlete). Isti k... na koncu, torej zate odpade. Ostane ti samo pecilni prašek in pogojno "kvašenje" testa; po domače testo narediš en dan prej, brez kvasa in ga pustiš da se sam prepaca (pogojno zato, ker tudi tukaj svoje delajo kvasovke). Kruh ne bo tako puhast kot z uporabo kvasa, bo pa zato boljšega okusa (no, stvar okusa), definitivno pa bo dlje držal. Testo za pice je pa itak priporočljivo par ur "počivat" po možnosti čez noč, kvasa praktično ne rabiš. Oziroma če ga že uporabiš ga moraš čimmanj, ker v nasprotnem se testo slabo razvleče (se trga).

Pa sploh zaznaš kake težave v počutju, ko ješ kvasovke? Ker če jih ne, potem imaš težavo malce večjo.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Mogoče pa ima težave s tisto "boleznijo", ki je na alterju tabu, pa je tale alergija samo drugo ime zanjo?!

Vinski kamen = kvas?? Ti to resno? Mislim, tudi če dodaš besedo vinski (kvas) zadeva ne gre skupaj. Iz več razlogov. Naj omenim samo dva:
- usedlina od vretja NI vinski kamen (če si to mislil)
- vinski kamen in kvasovke sta iz dveh različnih svetov
 

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.736
100
63
Po kvasu oz. kruhu ipd. konkretnih težav doslej nisem zaznal, tako da me je malce presenetilo, ko sem bral test. Zakaj imam potem večjo težavo? Po mleku npr. se mi pozna (driska), po jogurtu ali siru pa recimo tudi ne, čeprav naj bi bil intoleranten tudi na to...
 

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Takole iz prve roke - z vinskim kamnom lahko nadomestis kvas prakticno vsepovsod. Ena vrecka vinskega kamna (20 g) uradno zadostuje za 0,75 kg moke, v praksi pa tudi za 1 kg. Cena se pa suce okoli 60 centov za vrecko, ce kupis kaksno vecje pakiranje (je dokaj redko) pa prides ceneje skozi. Vinski kamen pa seveda kot je ze bilo omenjeno s kvasom nima nic skupnega. Se pa splaca preizkusit, kaj vse se da popolnoma lepo naredit brez kvasa - bos presenecen...
wink-1.gif
Poleg tega ni nujno, da imas kaksne tezave pri uzivanju kvasa - dostikrat je ze pocutje popolnoma drugacno, ce ga ne uzivas oziroma uzivas nadomestek.

Glede laktozne intolerance (zopet iz prve roke...) pa takole...naceloma je mleko tisto taproblematicno, pa recimo skuta in smetana. Skoraj vsi siri in nekateri jogurti so pa popolnoma neproblematicni.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Po kvasu oz. kruhu ipd. konkretnih težav doslej nisem zaznal, tako da me je malce presenetilo, ko sem bral test. Zakaj imam potem večjo težavo? Po mleku npr. se mi pozna (driska), po jogurtu ali siru pa recimo tudi ne, čeprav naj bi bil intoleranten tudi na to...

Težav (še) nimaš ker kot že omenjeno v enem kg kruha ni veliko kvasa. Sicer pa odvisno kaj alergijo povzroča, sam kvas kot kvas je ne more ampak jo nek stranski produkt ali pa kvasova celična membrana.

Če si alergičen na mleko si verjento bolj točno na laktozo (mlečni sladkor) potem ti tudi sir in drugi fermentirani mlečni izdelki ne škodijo ker imajo relativno malo ali nič laktoze.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ok, naj mi en pove kaj je vinski kamen!? Pri nas se namreč vinski kamen imenuje usedlina, ki nastane med staranjem vina v sodu.

In ljudje alergični na kvas ne smejo pit nobenega alkohola ker je več ali manj produkt kvasovk!
grims-1.gif
(če sedaj lahko jedo usedlino od vina, ki je nič drugega kot mrtev kvas pomešan z minerali in ostalimi snovmi raztpoljenimi v vinu pa nebi vedel)
 

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ok, naj mi en pove kaj je vinski kamen!? Pri nas se namreč vinski kamen imenuje usedlina, ki nastane med staranjem vina v sodu.

To je vinski kamen, ja.

Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
In ljudje alergični na kvas ne smejo pit nobenega alkohola ker je več ali manj produkt kvasovk!
grims-1.gif
(če sedaj lahko jedo usedlino od vina, ki je nič drugega kot mrtev kvas pomešan z minerali in ostalimi snovmi raztpoljenimi v vinu pa nebi vedel)

Moje (laično) razmišljanje...kvas je neka živa, organska snov, medtem ko vinski kamen je pa "mrtva" snov. Mogoče pa ima vino takšen blagodejni učinek...
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ja ampka če človek ne sme kruha in pice (ki vsebuje bolj malo živega kvasa) je analogija z mrtvim kvasom v vinu tudi potrebna!
grin1.gif
 

pikanika

Pripravnik
26. nov 2007
131
0
16
Vinski kamen je kemijsko monokalijev tartat, oz. sol vinske kisline. Ta nastane pri nevtralizaciji vinske kisline in s samimi kvasovkami nima kaj dosti veze.

Odmrle kvasovke, ki ostanejo v vinu po fermentaciji so druga zgodba, te se navadno odstrani s filtracijo vina oz. pri naravnih vinih pustijo, da se usedejo in potem vino pazljivo pretočijo oz. stekleničijo. Zato je tako vino večkrat motno.

Gre za dve popolnoma različni stvari.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
No končno nekdo, ki mu gugl ni edini vir vseznanja. In Imaš popolnoma prav v vinu je (mladem, starem pa sploh) kvasovk hudo blizu 0.
(jaz nisem imel prej časa, pa šele zdajle gledam ...)
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Po kvasu oz. kruhu ipd. konkretnih težav doslej nisem zaznal, tako da me je malce presenetilo, ko sem bral test. Zakaj imam potem večjo težavo? Po mleku npr. se mi pozna (driska), po jogurtu ali siru pa recimo tudi ne, čeprav naj bi bil intoleranten tudi na to...

Večja težava je kandida (saj že letim prat usta z milom
cheer.gif
)

Tisti ki pravijo da ta nebodigatreba obstaja in dela težave tudi pravijo, da je kvas in njegovi derivati hud spodbujevalec one druge zadeve.

Kar pa se tiče mleka si ti intoleranten na laktozo. Če je mleko dobro fermentirano načeloma ne bi smel imet težav oz naj bi težave v prebavi celo omilil. Ampak spet, to je odsvetovana hrana pri zgoraj omenjenem stanju
rolleyes-1.gif
 

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
ksz...

Tudi jelenova sol je sredstvo za kipenje (jelenov kruh). Malo sicer smrdi po amonijaku, drugače pa je OK
smile-1.gif
 

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
No, meni je dermatolog uradno potrdil (na podlagi testov iz laboratorija) da mam probleme s kandido (oziroma preveč nje). Po notranji strani sklepov (v pregibih) so se mi delali neki precej smrdljivi izpuščaji. Pred tem nikoli nisem imel problemov s kakšnimi glivicami na nogah ali kaj podobnega in tudi zdaj sem imel probleme samo v sklepih oziroma pregibih.

Na bioresonanci nisem bil, v ph sranje tudi ne verjamem, čeprav na vsakem koraku poslušam te stvari. Sem pa z jedilnika popolnoma črtal cuker, kis (to je bilo najtežje, ker prej sem solato kisal do onemoglosti in vedno spil ves kis na koncu), alkohol, kvas, belo moko in še kakšna stvar bi se našla (same take stvari, ki jih kot strup reklamira bioresonanca, al kdo že?). Zdaj sem kakšno leto brez problemov, prej se mi je pa stvar vlekla vsaj tri leta, preden je res postalo hudo (tako da se je na sklepu dejansko plast kože odluščila in je nastajala rana). Vmes sem se znebil 12 kg, čeprav se nikoli nisem imel ravno za debeluha, ampak z leti se počasi nabere (s 83 na 71, pri 181 cm). Količinsko jem enako kot prej, večinoma pa tri obroke brez vmesnih packarij (še ena stvar, ki je skregana s splošno pametjo).

On topic: namesto kvasa uporabljamo vinski kamen, nikoli me pa ni toliko zanimal da bi se poglabljal kaj v resnici to je. Še tega ne vem kje ga kupujemo.
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Btw k si glih že mim teme... Glivice ne uspevajo dobro v kislem, tako da če se že gre kdo to new age bedarijo, je še fino bit zakisan
evil.gif


Pa še malo resneje. Na pregibih je vlaga, kar je super gojišče za vse sorte glivic. Ob malo slabši odpornosti itd se rado kaj zaredi.
 

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.884
113
Ne omenjaj. Poslušam eno ljubljansko zakislco v zgodnjih tridesetih (fina ko marela) vsako jutro pri avtomatu za kavo. In jo vsakič vprašam če pokličem rešilca (se spomnim jerneja, ki je razlagal da se od zakisanosti umre).
uf-1.gif
Pa pravi ženska da ni treba, da bo pojedla neki bazičnega pa bo ok.
 

Vitalium

Pripravnik
27. avg 2010
79
0
6
www.vitalium.si
Mi si tudi kruh pečemo z vinskim kamnom. Zmešaš 1 kg pirine moke, 2 vrečki 17g vinskeega kamna, 2 mali žlici soli, 4 velike žlice olivnega olja in 8 dcl radenske. Po želji še nakoncu umešaš semena, ampak predlagam, da samo obilno potrosite po vrhu. Ko zmešaš sestavine, daš maso v pekač in to je to; brez vzhajanja. Če imaš pekač s keramično prevleko, še ga namazat ni treba.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.popravilo-ocal.si ................NE zažgemo barve , popravimo kar drugi rečejo, da ni mogoče.