nadgradnja ogrevanja, preverjanje ideje

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
To kar ti rabiš je multiway puffer upam da sem prav napisal in sicer rabiš pufer z notranjim tankostenskim bojlerjem plus izmenjevalcem toplote za 3 vire na hrvaškem imaš privatnika, ki izdeluje prav take pufferje in je človek z 30 letnimi izkušnjami in top produkti, svetujem ti da vzami solarno rešitev, ker prej al slej boš tudi to hotu met glede na to, da si človek, ki razmišlja pozitivno.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
soalrna mi ne sede..zakaj?

za ogrevanje sanitarne, ne rbaim..imam tč.
za prehodno ogrevanje in dogrevanje objekta..super. ampak za izgube, sem računal bi rabil nekaj panelov..recimo 6 do 8 plošč. del strehe kamor bi namestil je..na tisti strani kjer so tri etaže, torej 9m in več na d tlemi. poleti bi bilo treba pokrivat kolektor. na elektriko rolete nisem videl. na streho en grem za zivo glavo. se tisti, ki se upajo, gredo po drugi strani gor..na sleme..na uno stran dol s eni bilo junaka. tko da..to mi ne sede.

matematika za vse
15kW kamin, s 705 izkoristka bi v idelani amtematiki 1000l vode segrel za 30 stopinj v 4 urah. drži.

ogrevanje 1000l vode za 30 stopinju je 126MJ energije, kjer je 1kWh 3,6 MJ. drži ta matematika?

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Ne bom se strinjal s teboj dokler ne vidim vseh podatkov šele potem se lahko meniva, to da maš TČ je super jo mam tudi sam, sam je sedaj na offline tudi preko poletja je štroma za 300 euro manj na leto kar je lepo. Da ti pa ne omenjam še koliko prihranim s prostorskimi kolektorji tam se pozna pri nafti upam trditi da dvakrat več prihranim kot ti s kaminom pa nič se ne matram.

Oprosti nisem prebral celega tvojega posta ja drži deloma tvoja matematika, glej jst iz kolektorja potegnem nekje okoli 160 st. celzija ob soncu moči 1000 W/m2 lepo vreme. Medij glikol v izmenjalcu je temperatura nekje okoli 90 malo več malo manj v puffer prenese nekje okoli 60 stopinj čez dan tak da idelalna temperatura za CK in sanitarno puffer imam 1200 l kombiniran solar, olje, TČ, drva trenutno olje in solar pa zadosti tako bo tudi do maja potem pa samo solar + solar prostorni za dogrevanje zraka.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
prostorski kolektorji?

če imam 8 kolektorjev na strehi..kaj z njimi naredim poleti..letos še ne bo bazena

drugače kamin je tukaj, investicija do 2k..kolektorji pa 3 krat toliko, ali več..drži

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Kaj ti bo 8 kolektorjev? Koliko vas je sploh doma.

Nekje če vas je do 4 odrasli in 2-3 otroka v pavšalu govorim 6 m2 stem da se da dobiti tudi take, ki so po meri nareti da lahko izkoristiš tudi kako steno ali pa na zahod streho obrnjeno, kar ni neke razlike naspram jugu, ki ga vsi forsirajo, za moje osebne pojme je najboljša lokacija JZ ali Z za pozicijo kolektorjev, saj pokriješ tisto špico, ki jo potrebuješ za toplo vodo v popoldanskem večernem času.

Prostorski kolektorji pa imajo podoben način delovanja kot tvoj kamin, ki ga imaš s tem da tu greje sonce v kolektorju zrak na 60 stopinj katerega vpihuješ v prostor ne rabiš drv, rabiš pa prezračevalni sistem oz cevni sistem za dovod zraka v prostore, rešiš se prekomerne vlage v prostoru B.P.

Investicija za 6m2 napamet govorim je 2k za kolektorje plus 1 za priklop.

Cena za kolektorje je pri obeh enaka montaža pa nevem kolko je za zračne.

Nazadnje urejeno:

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Drugače, kaj počet z odvečno energijo poleti iz kolektorjev.

Pri vodnih rešiš tako da pač dogrevaš sanitarno vodo, kar sploh ni slabo, po možnosti bazen al pa kako talno v mrzli kleti.
Pri prostorskih pa lahko preko izmenjevalce isto ogrevaš vodo sam je tu večja prednost ker je stopnja vzdrževanja manjša ko pri vodnih saj ni glikol/vode medija in ni potrebno kaj dosti rihtat razen kak filter za zrak na vsake tolko časa menjat.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Bom pa v sredo na sejmu dom v ljubljani celi dan lahko ti dostavim tudi kak prospekt ali katalog pa si v miru poglej.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok, prostorski me ne zanimajo. nimam, ne morem imet, ni mi všeč-

zdej pa nazaj na une.
zdej je 300l TČ. zadosti potrebam večino časa. razen ko se zvrstimo en za drugim kot vlakec. pač dvojna banja anredi svoje. tušanje nikoli ne sprazni. in ok..poleti ogrevam tako namesto na tč..sprejmem. pozimi..tudi.

ampak jaz bi kolektorje za ogrevanje objekta. koliko kvadratov rabim, da bi dobil..5 do 10kw. nimam ideje sred ziem se gret na kiolektorje..ampak nekje..jeseni, spomladi skor v celoti..pozimi pa vsaj nekaj procentov..

in poleti ni mozno odvajat v sanitarno in abzen, ker pac kvadratura kolektorjev za ogrevanje objekta je mal več kot 6 kvadratov in višek bi bil..prevelik..kako zasenčiti, kaj anrediti

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Dovoli mi da ti na to dam odgovor jutri, ko se pogovorim z našim tehnologom, ki dela te izračune pa če mi daš podatke na zs ti bo podal vse podatke koliko in kaj.

Rabim tvojo lokacijo
Koliko oseb je pri vas
za kaj vse boš uporabljal
pa kaj vse maš kot dodatno ogrevno sredstvo
kake so kapacitete
izolacija na objektu
okna kaka so
koliko m2 talnega gretja
višina prostorov

skratka čimveč podatkov boljša bo ponudba.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Glej da bo bolj točno te bojo še kontaktirali za preostale podatke.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok, hvala

sem pa tuhtal in natuhtal, da se mi v primeru ogrevanja sanitarne vode zadeva ne izide. če grem pa na ogrevanje objekta, potem pa matematika drži.