nadgradnja ogrevanja, preverjanje ideje

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
že nekaj časa razmišljam o nadgradnji oregavlnega sistema. pri idejo se mi poraja stotine vprašanj, skrbi, dvomov. če iam kdo ideje, naj pove.

dane simamo
hiša, 3 etaže, povsod talno, izgube 12 do 15..pozabil točno cifro.
kurilnica, peč plin, 25kw, tč sanitarna, 2 veji talno, spodnja etaža ena, druga zgornji etaži. ena veja radiatorji in sicer tri lojtre, ostali trije so zaprti, kurilnica, stopnišče, garaža.
peč povezana tudi s tč.
srednja etaža, toplozračni kamin, 12 ali 15kw. en izpuh povezan v mansardo.

ko 'naložim' kamin, se dnevni prostor, cca 60 kavdratov iz 23 na 28 segreje v eni uri, mansarda pa v eni sobi 2, v drugi slabi dve, tretja dobri dve, hodnik 3 stopinje.

ideja
kamin povezat z zalogovnikom in uporabit energijo za usmerjanje v talno. primarno bi rasd s kaminom ogreval tudi spodnjo etažo. odlično bi bilo anrediti še kaj izkoristka in to pognati po ceveh kamorkoli.
v načrtu 1000l zalogovnik, baje dosvolj.
kako povezati? naj ostane peč še vedno direktno an talno. jo sploh vezat na zalogovnik. a zalogovnik vezat na sanitarno. a kamin vezat na sanitarno. kaj pa če kamin 'pregreje' zalogovnik, kako to urejat. skratka...ideje..

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Če prav razumem, bi rad viške iz kamina shranjeval? Ne vem, kako bo to šlo, nekam bi moral vtaknit izmenjevalec in toploto odpeljat do zalogovnika. Verjetno pa kaminski vložek nima predvidenega mesta za izmenjevalec...
Če mene vprašaš imaš mal preveč virov toplote - ekonomska računica se težko izide.

lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
spirala gre v kamin. to ni panike.

bolj em skrbi kaj se zgodi, kot 1000l zalogovnik segrejem do vrhunca. je treba kam odvajat, al sam ekspanzija..al kaj

in pa..ali peč premaknit iz direktnega ogrevanja vej na zalogovnik in ogrevat vodo tam, od tam pa talno

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Logika mi pravi, da bi bilo smotrno v tem primeru vse vezati na zalogovnik

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Če sem prav izračunal, potem če kamin žgeš na polno (15kW) 1 uro, boš 1000 litrov vode segrel za 13°C.
To je brez izgub in vsa toplota gre v vodo.
Se strinjam z zgornjim, da bi vse sisteme povezal v zalogovnik, potem pa mešalne kroge naprej.
Recimo scenarij: Ti imaš v zalogovniku 60°C vodo in začneš žgat kamin. Po 3 h, (pa da ni izgub in porabe vode), ti voda zavre.
Peč in TČ imaš itak nastavljeno, da vzdržujeta temp tam do 60°C.
Lahko narediš logiko, da ti zapre dovod toplote iz kamina, ko dosežeš 90°C.
Ne vem koliko je smiselno še večat zalogovnik. Koliko ima pa izgub tak zalogovnik?

lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no dejmo se o tej logiki menit.

1. kamin kurim redno. načeloma to drži. peč bi se vključila v igro orevanja v trenutku ko zalogovnik doseže..25, 27 stopinj in nehala pri 35. recimo. voda topla čaka na izkoristek, ki pa je lahko nekaj ur stran.

2. kamin ne kurim redno. peč ogreva zalogovnik, da bi ta potem ogreval talno. torej en element izgub več.

kako anrediti tukaj matematiko pravilno. d ane bo pomote, sam bi isto dal peč na zalogovnik.

in bi imel peč na zalogonik, peč na toplotno
toplotna ogreva sebe
kamin na zalogovnik, ko doseže..nevem..60 stopinj reicmo, bi premaknil na sanitarno.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
V zalogovniku boš imel posamezne spirale na različnih višinah. Recimo plin kot najdražji bo na vrhu, potem TČ in na dnu kamin. Oz. TČ skupaj s kaminom na dnu.
TČ uporabljaš samo poleti?

lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
tg je SAMO ZA SANITARNO vodo in je v uporabi 24/7. praviloma zadosti vsem potrebam.

zalogovnik za talno bi ogreval lahko samo na kamin, ali na kamin in po potrebi plin. Ali je dovolj ena spirala z dvema dovodoma in protipovratnimi ventili. avtomatika pa kaminu doda plin..al sem kle brcnil v temo.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Nisi brcnil v temo samo pri toliko toplote (na enkrat) raje razmisli o povečavi zalogovnika na 1600l, Potem ti kamin ogreje v 3 urah zalogovnik za cca 30 stopinj. Iz zalogovnika se oddvaja v talno in ko pade temperatura v zalogovniku na recimo 33 stopinj se vže plin in ogreva direktno v talno ko pa bi talno izklopilo plin, se nadaljuje gretje zalogovnika, če želiš pa lahko zalogovnik čaka na kamin ali pa tč.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok..stoj

zalogovnik ima 5o stopinj..peč je off in pumpe vlečejo iz zalogovnika.
zalogovnik apd ena 30 stopnij. kretnica pred ventilom odpre pot iz peči, zapre zalogovnik. peč ugotovi, da je mrzlo, se zažene.
kamin ogreje zalogovnik an 40, kretnica za plin s ezapre, peč se ugasne, črpaplke vlečejo iz zalogovnika..

tko?

ps
zalogovnik z svema spiralama je verjetno vleiko dražji od ene spirale. in ali sploh rabim spioralo, ali lahko direkt vodo grejem??

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
točno tako

cena zalogovnika po mojih izkušnjah (tako sem uredil v stari bajti pred 6 leti-nisem pa gledal cen zadnja leta ) ni bistveno večja če ima več spiral - cena se povečaaaaaa če imaš v zalogovniku boljer za sanitarno.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
men se je zdelo, da sem videl nekoč, nekje en zalogovnik za 500 al 700€..potem pa čez teden dni enega za 1500..kao sončni ima več priklopov in kaj vem kaj.

gledam seltron kamin kit komplet. 25kw kamin??? jaz imam 15..bo to sploh kaj ogrevalo..moralo bi.

kle bo vložka očitno dva jurja, pa še kar nekaj dela..in prebijanje kamina..pa me skrbi kako bo vse delalo.

misliš, d aje pametno prebit kurišče kamina in not nabit cevi za spiralo. pa potem mal pokitat, pošvasat z zunanje strani..bo krčenje, raztezanje..razjahalo var..

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Kako nadoknadna vgradnja vpliva na kvaliteto ne vem ker sem jaz dal v štartu (me je pa takrat stalo all inc.(regulacija, izvedba, zalogovnik, delo, kamin...) cca 9k€ - ti pa povem da je poraba plina padla za več kot polovico pa ne kurimo-jo vedno vsak dan. Če pa imaš kak generator ali tadrag ups (da ti žene črpalke) pri hiši si neodvisen od rusov (plin) za filing pa tako iz lastne prakse veš kakšen je če kuriš kamin.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
idejo si mi potrdil. zdej moram videt kako ej z vsemi temi preklopniki, avtomatiko, zalogovnikom.

ostane edino kamin predelat na spiralo. upam, da ga vrtanje ne bo amtralo preveč.

kamin sem..dve sezoni nazaj, povezal z masnrado. smao ena cev fi 100 se mi zdi..kaj to greje..bedak s enisem spomnil pravi čas, da bi vse povezal. je pa res, d asem bil tkao v poslu takrat, d ače ne bi ejdina rekla kaj pa kamin..bi pozabil na kamin, pa čeprav je bil že plačan. sem zadnji trenutek uredil tlak pod kaminom, ne položil parketa..itd...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Samo v razmislek:
- v zalogovnik veži samo kamin - za tvojo moč je 1000l še preveč
- skozi zalogovnik pelji povratni vod iz največjega porabnika (talno za dve etaži) - pogoj: temp. povratka mora biti nižja od temp. zalogovnika

Kamin ti itak ne pokrije vseh potreb, plin bo še vedno v uporabi. S kaminom dvigaš temperaturo povratka in s tem je lahko mešalni ventil bolj zaprt = manjša poraba po plinu. Hkrati se izogneš nepotrebnemu ogrevanju zalogovnika s plinom. poleg tega je bolj verjetno, da boš dobil krmiljenje za tak sistem, saj so taki sistemi (dviganje temp. povratka) praviloma v uporabi pri tovrstnih pomožnih virih ogrevanja.

V dosedanje krmiljenje sploh ne posegaš - ohraniš vse kar imaš.
Dodati moraš:
- diferenčni regulator z ventilom za obvod povratka, ko je zalogovnik hladen
- črpalko, mešalni ventil in regulator za krmiljenje temperature dotoka (iz zalogovnika na mešalni ventil ogrevalnega kroga plina). Vzameš najbolj enostavno (po možnosti vremensko) regulacijo in temperaturo iz zalogovnika v "plin" nastaviš stopinjo ali dve nižje kot imaš za dotok v talno

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če je to najboljša rešitev..oz edina smiselna..odpade.

zakaj

srednja etaža je brez orevanja. talno je bilo v uporabi v kopalnici in sobi, ko je bila jedina z otrokom dol. zdej ej vse zaprto. dnevna je talno v uporabi redko, ko dogrevamo do željene temeprature in s enobenmu en da kurit. zgornjo etažo ogreva iz kamina direktno z vročim zrakom, tko da kle ne vidim nekega dodatnega prihranka. sploh ne takega, ki bi upravičil investicijo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kot sem rekel. talno je edini vir ogrevanja. kamin je v srednji etaži za užitke..ampak spotoma še greje. ker greje premočno..recimo..sem ga speljal še v mansardo.

in kaj se dogaja danes. po želji ogret še mansardo se zakuri preveč. dnevna rata neznosnih 26, 27..da ne rečem 28 stopinj, mansarda pa se temu primerno hitro ogreva..pri 26 v dnevni se počasi ogreje hodnik, pri 28 v dnevni, se hitro ogreje cela mansarda. posledično pomeni, da v enmu rukarju bedak naloži marcator škatlo drv v kamin..mogoče dveh kosih..kar je občutno preveč. raje bi kuril počasi, dnevno držal na 24-25..in ogreval vodo. izpuh bi malo ogrel mansardo, voda pa klet..recimo