Na Hrvaško z vozniško in ne z osebno/potnim listom

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.099
16.274
113
Torej - 1 million dollar question is ali je možen prehod državne meje iz SLO na Hrvaško zgolj z vozniškim dovoljenjem kot osebnim dokumentom? Gre ali ne gre?
Hvala za vse uporabne in klasične alter neuporabne informacije
pozdrav.gif

Scorp84

Pripravnik
5. jan 2009
466
3
18
Gre ce te ne bojo preverjali na meji, drugace pa ne. Pa tudi ce prides cez, se ne mores prijaviti dol.

newem

Pripravnik
20. nov 2007
279
0
16
Vozniska ni uraden dokument za prestop meje, tako, da ne.

Edina sansa je, da ko zapustis in vstopis v drzavo ti samo z roko ali loparckom pomaha, da pojdi naprej, brez, da bi pogledal dokumente.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Če si dovoljžgan, potem lahko tudi brez vsega, no v tem primeru ti ponudijo še prevoz in oskrbo, zastonj letovanje na debelem rtiču, če si pa slovenec, pa vozniška ni zadosten dokument za prehod meje.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.099
16.274
113
Mah, saj se mi je zdelo, da bo oz. je tako ampak sem seveda moral preveriti še kaj na to poreče Alter
tongue-1.gif

Pa hvala vsem za pomoč
zmaga.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sicer ni povezano s Hrvaško ampak v Avstrijo je šlo dva meseca nazaj ko je bilo potrebno pokazati dokumente. Ženska kot ženska itak ni pomislila na to in mi je v roke dala vozniško, se je Avstrijski policaj samo nasmehnil in spustil naprej. Če bi hotel bi naju glede na tisti nasmeh "kao naj vama bo" obrnil nazaj.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.099
16.274
113
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Če si dovoljžgan, potem lahko tudi brez vsega, no v tem primeru ti ponudijo še prevoz in oskrbo, zastonj letovanje na debelem rtiču, če si pa slovenec, pa vozniška ni zadosten dokument za prehod meje.

No sej
bonk.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.099
16.274
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Sicer ni povezano s Hrvaško ampak v Avstrijo je šlo dva meseca nazaj ko je bilo potrebno pokazati dokumente. Ženska kot ženska itak ni pomislila na to in mi je v roke dala vozniško, se je Avstrijski policaj samo nasmehnil in spustil naprej. Če bi hotel bi naju glede na tisti nasmeh "kao naj vama bo" obrnil nazaj.

Tole pa mislim, da se spomnim še od takrat, ko si še sveže po dogodku to opisal na Alterju, če se ne motim
smile-1.gif

No kakorkoli že, sreče ne mislim preizkušati tako da ne bom sprobaval zgolj z vozniško.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Jest sem že šel z vozniško preko. Sem mu reku, da sem OI pozabu, pa da grem samo po kruh pa na pir nekaj kilometrov v notranjost, da ne grem na morje itd, pa me je spustil. Mal je še pogledal, če sem domačin.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.099
16.274
113
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Citat:
Uporabnik newem pravi:
Vozniska ni uraden dokument za prestop meje, tako, da ne.

Edina sansa je, da ko zapustis in vstopis v drzavo ti samo z roko ali loparckom pomaha, da pojdi naprej, brez, da bi pogledal dokumente.

http://www.had.si/blog/2012/01/31/kaj-steje-za-uradni-osebni-dokumenti/

No saj dejstvo je, da vozniška je uradni osebni dokument (sem joo kot indetifikacijski osebni dokument uporabil že mnogokrat marsikje), verjetno pa kak drug predpis določa, da je prehod meje možen ali z osebno izkaznico ali pa s potnim listom.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Seveda velja samo to. Ampak mi obmejniki se lahk tud kak drgač zmenmno, ampak samo za lokalne potrebe. Za na hrvaško drugače velja tudi maloobmejna prepustnica, lahko prestopaš na vseh mejnih prehodih

Horhe

Pripravnik
6. jun 2008
319
11
18
Samo na tistih/tistem maloobmejnem, ki ga imaš napisanega na prepustnici.

Za prestop notranjih meja EU velja - potni list ali osebna izkaznica. Vozniško dovoljenje ni veljaven potovalni dokument.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Ni res. Z maloobmejno lahko prestopaš na vseh mejnih prehodih (mednarodnih, med državnih in maloobmejnih). Če imaš prepustnico vidirano pa lahko prestopiš tudi izven mejnih prehodov - tam kjer je vpisano. Če se ne motim je v sporazumu napisano, da naj nebi zapustil maloobmejnega pasa (nekje 10 km v notranjost države).

Ne najdem zdej SOPS - a na netu, ampak v tem članku je nekako razloženo.

http://www.rtvslo.si/slovenija/deset-let-maloobmejnega-sporazuma-med-slovenijo-in-hrvasko/265498

Nazadnje urejeno:

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Citat:
Uporabnik feler pravi:

Tole kar se grejo trenutno avstrijci je itak krneki. Letos od ca. desetih prestopov ne vem če sem imel 2x od vseh potnikov dokumente ssabo. Svojo osebno že, otroških potnih listov pa ponavadi nimam. Vglavnem, daš kar imaš, on pogleda in čao. Nazaj grede pa ni kontrole.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Citat:
Uporabnik map pravi:
Ni res. Z maloobmejno lahko prestopaš na vseh mejnih prehodih (mednarodnih, med državnih in maloobmejnih). Če imaš prepustnico vidirano pa lahko prestopiš tudi izven mejnih prehodov - tam kjer je vpisano. Če se ne motim je v sporazumu napisano, da naj nebi zapustil maloobmejnega pasa (nekje 10 km v notranjost države).

Ne najdem zdej SOPS - a na netu, ampak v tem članku je nekako razloženo.

http://www.rtvslo.si/slovenija/deset-let-maloobmejnega-sporazuma-med-slovenijo-in-hrvasko/265498

Vidirane ne obstajajo vec

gr69

Guru
15. dec 2009
11.641
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
O kakih maloobmejnih "za Hrvaško" sanjate?
17758-icon_confused.gif

Od kar je Hrvaška polnopravna članica EU veljajo zgolj in samo pravila EU za prehod meje, plus seveda Schengen pravila in ker smo "zunanja Schengen meja" se pri vsakem prehodu kontrolirajo dokumenti.
Veljavni dokumenti za prehod Schengen meje so osebna izkaznica (za EU državljane) in veljavni potni list (z ustrezno vizo za za ne EU državljane kateri potrebujejo Schengen vizo).

Vse ostalo je "good will" policistov na meji (pa čim manj se hvalite kako se da priti čez, ker se bodo "privilegiji" hitro ukinili, ko se bo preveč razvedelo za njih) in riziko plačila kazni ali telovadbe po kakšnem SLO konzulatu ali veleposlaništvu, da bi se lahko "uradno" vrnili domov.

Zakon "o osebnih dokumentih" pa velja zgolj in samo za identifikacijo na ozemlju naše kokoške in ga ne gre "posploševati" na cel svet (pa naj si bo ta raven ali ne
tongue-1.gif
).