Na čakanju - 137 člen ZDR

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.288
7.059
113
pri taščici
Delodajalec te da na čakanje za kar ima osnovo v 137. členu ZDR.
kako dolgo si lahko v takem "statusu"?
kaj se zgodi če ne dobiš plače (nadomestila)?(kaj lahko narediš?
kaj se zgodi s pokojninskimi in zdravtvenimi prispevki. če se zgornja situacija uresniči
nA CSD, na zavodu, v službi, nikjer nihče nič ne ve.
hvala

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.183
1.174
113
Pojma "na čakanju" in 70% plače že nekaj časa ni več.
Je stvar delodajalca, da zagotovi delo.

Višja sila (po 137. členu ZDR) pa je kakšna poplava, potres,...
ne pa nezmožnost (nesposobnost) delodajalca, da zagotovi delo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.288
7.059
113
pri taščici
A potem krsi zakon oziroma je najdu luknjo ki je ne bi smel?
Po tem clenu smo doma, ker delodajalec nima dela, oziroma kot kaze je to za cas dokler ne gre v prisilko oz. Stecaj.
Sicer pise da smo opraviceni do povprecne place v zadnjih treh mescih, ampak iz cesa ce so pa vsi trr blokirani. Iz stecajne mase cez x let nekaj drobiza.?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.288
7.059
113
pri taščici
evo scan
so naredili napako?
če sumite da so jo, potem grem tudi do odvetnika.(itak ga imam že zaradi druge stvari)

Priponke

• 1153205-zdr.PDF
    293,5 KB · Ogledi: 485

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.288
7.059
113
pri taščici
Ne bom komentiral, ker nekateri imajo "tajkune" za svetnike ki so slo pripeljali v evropo in jo bodo tudi iz te krize. Dejansko pa so poskrbeli za 50 kilo vec brezposelnih, nekaj samomorov....na koncu pa nic krivi. Dobitnik oskarja je lepo rekel, da je zalostno da po treh letih krize ni se nihce v zaporu.
Sicer pa bom probal tudi iz te spremebe kaj dobrega potegnit in odditi mocnejsi in na boljse.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.377
7.064
113
Tole meni zgleda samo na to, kar smo rekli, da je pač 137 člen ZDR namenjen temu, kdaj je zaposlen upravičen do nadomestila plače.

Nikjer ne piše, kaj je pravi razlog za odpoved.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.377
7.064
113
Ne razumem situacije, po pravici povedno. V prvem postu si rekel, da te je dal na čakanja na osnovi 137 člena, kateri pa nima nobene veze z razlogi za čakanje in samo zajema nadomestilo plače.

Čeprav je potem nekdo rekel, da to več ne velja, jaz pa novejšega zakona, kot tisto kar sem sam prilepil, ne najdem.

Glede na scan, pa piše, da si pač na čakanju iz razlogov na strani delodajalca, ne piše pa kakšni so razlogi, ampak niti niso pomembni. Verjetno pač ni dovolj dela trenutno in je zaradi tega delavec na čakanju, ugibam. Glede na tisti scan ti tudi pripada nadomestilo od 1.3.2011 do preklica, kar je tudi ok, boljše to, kot nič.

Če ne dobiš nadomestila, lahko narediš enako, kot če ne dobiš plače, prijaviš ga na inšpektorat za delo, ampak to vemo kako se v večini primerov konča in se ponavadi delavci tega ne poslužujejo, razen ko že vedo, da je konec.

Še vedno mora delodajalec plačevati prispevke, če jih ne, obstaja enaka opcija, kot zgoraj.

Po domače povedno je tako...če ne dobiš nič, ni nobenega "prijema" da bi ti denar dobil, lahko ga prijaviš, potem opravijo nadzor, če ugotovijo kršitev pa dajo kazen, kar se potem delodajlec pogodi z inspektorom, da bo pač rajši dal plače, kot pa kasiral kazen, oz kaj se mu bolj splača. Če pride do stečaja, pa se prijaviš v stečajno maso, kar pa pomeni da tudi nič ne dobiš. Potem pa imaša na voljo jamstveni sklad in pa denarno nadomestilo za izgubo zaposlitve. ampak pazi, tu ne sme biti krivda na tvoji strani, tako da moraš sodelovati.

zjebano, vem, ampak tak je pač naš sistem.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.183
1.174
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
evo scan
so naredili napako?
če sumite da so jo, potem grem tudi do odvetnika.(itak ga imam že zaradi druge stvari)
Kolikor jaz razumem, ni napake.
Obveščajo te, da ni treba v službo hodit, plačo ti pa priznajo enko, kot bi na dopustu bil.
Torej običajna plača, brez prevoza in prehrane.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.288
7.059
113
pri taščici
saj tako nekako si tudi jaz razlagam, samo jurek in darjan sta na začetku drugače govorila.
no sedaj se očitno vsi "razumemo" in je vse po "pravilih"

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.377
7.064
113
Zakaj pa si mene narobe razumel, jaz sem že na začetku rekel, da člen 137. ne zajema razlogov za "čakanje", ker si ti tako napisal, kot da so te dali na čakanje na podlagi 137 člena.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.288
7.059
113
pri taščici
pa saj sem doma na podlagi 137.člena zakona(beri prvi stavek v scanu). če se pa temu ne reče več "čakanje" pa prosim za kak bolj modern izraz. v drugo službo ne moreš iti, na zavod tudi ne. plača je ? če bo... kako se temu potem po "slovenski zakonodaji" reče po novem.
brez zveze, čahko to razjasniva na kavi, če si nisva preveč km narazen
wink-1.gif

edit: najbrž imaš tudi ti prav, tako nekam čudno je zavito v odstavek da se mi sedajle ne ljubi študirat
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Tebi po 137. členu pripada plača oz. nadomestilo plače za čas, ko ne delaš. To je tudi point odločbe, ki si jo prilepil.

Zakaj si na "čakanju" in ali je to legalno ali ne pa se iz te odločbe ne vidi.

Pojem "čakanje" pomeni, da si še vedno redno zaposlen po obstoječi pogodbi. Načeloma ne delaš ampak si "v pripravljenost" in če je potreba moraš v službo. Vse ostalo je enako kot da bi bil redno zaposlen - torej lahko daš odpoved, lahko delaš "plave" itd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.377
7.064
113
Piše, do preklica.

Ne vem, kaj je lepšega kot biti na čakanju...delaš nič, oz samo tisto nujno, si doma, imaš polno časa...in si plačan za to?

meni se zdi, da se tebi to zdi kot nekaj hudega, pa ne vem zakaj
smile-1.gif

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Piše, do preklica.

Ne vem, kaj je lepšega kot biti na čakanju...delaš nič, oz samo tisto nujno, si doma, imaš polno časa... in si plačan za to?

meni se zdi, da se tebi to zdi kot nekaj hudega, pa ne vem zakaj
smile-1.gif
no ravno tule se zna zaplesti...