Motorne kosilnice na nitko

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Ja jaz tudi sedaj malce pogosteje kosim travo (ko je velika nekje 30-50 cm) in je veliko manj jebarije kot če travo pustiš, da zraste več kot 1meter ali več...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.458
9.758
113
EU
Danes sem končal s košnjo travnika približno 20X40 metrov. Višina trave je do moje glave. Kosilnica na nitko je Husqvarna 335R. Ima dobre dve konjske moči. Ročaj je dvojni s tempomatom za nastavitev plina.
Na sredini travnika je zaradi vlage trava bila gosta kot mah. Pri korenini pa je trava na mestih poležana in pacasta, kot špageti po kuhanju ko odcedimo vodo.
crazy1.gif

Tako visoka trava je res težavna, ker jo moraš z glavo (kosilnice) odmetavati stran, da se ne ovija okrog. To pa je precej utrujajoče za roke.
Uporabljam drugačen način. Pri povratku nazaj na začetek naslednje vrste med hojo z nekaj zamahov po celi dolžini na hitro znižam višino trave do polovice. Tako mi ovijanje trave ne dela težav, pa še travnik obdelam do "korenin"

Rezervar kosilnice drži 0,7 litra bencina, to znaša slabo eno uro in pol košnje. Napolnim ga pa petkrat.

raners

Majstr
4. mar 2008
2.842
462
83
Tudi jaz sem včeraj dal gor 4-kraki nož in ne moraš verjet, kaj dela... Pa to je pravi mulčer... debla majhnih dreves (debeline nekje 1cm) naredi samo "zing" in že ležijo... Sem pač prvič kosil z nožem in je delo res enostavno... Pa med travo imam takšne "kupe" - kot neki krtinovci, iz katerih raste trava - sem se prej s silkom jebal, da sem jih malo znižal, s tem nožem pa jih dejansko vrežeš v zemljo brez vsakega problema.Sem pa takoj opazil, da ščitnik res otežuje delo, kot ste že napisali... Pa z nožem lahko kosiš skoraj na pol gasa... Moj nož je premera mislim da nekaj malega pod 30cm... Se splača kupit kakšnega malenkost večjega in 3-krakega?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
z večjim premerom ti zna moč precej pasti..pusti tako kot je in kosi.

Koliko krakov je idealno/najbolješ...verjetno je isti šmorn. Redno jih brusi n gasa. (jaz imam 3 krake...in delam
wink-1.gif
...bit udi če bi imel dva ali štiri).

itak da..laks je za igranje, nož pa za delo. In ko je govora o košnji trave uporabiš nož...če bi pa rad posmukal okolico greš pa čez z laskom.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.031
11.154
113
tudi sam sem včeraj probal z nožem 3 krakim, top zadeva, grize vse pred sabo, ampak moraš pa kar hitro "mahat" da uideš padanju trave. Nobenih problemov, na koncu sem edino ščit zahaklal in se je obrnil v nož .Tako da sledi upgrejd tega ščita. majku jim šlampasto.

Fe3

Thinc
13. avg 2007
1.054
16
38
55
Vzhodna Gorenjska
Ravno s hriba, kjer sem se do zdaj vedno matral z nitko.
Ker kosim po zelo strmem terenu, sem kupil malo švohnejšo in lažjo motorno koso. (Husqvarna325rx). Z nitko se velike trave praktično ni dalo kositi, z japonsko šajbo pa gre na pol gasa. Zelo uporabno tudi v gmajni za čiščenje kakšne podrasti, robidovja ipd.
Nabavil v Kosezah pri Podobnik&Tekavčič.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Meni pa je v spominu ostalo, da se mi disk ni obnesel
bonk.gif
... Mogoče zato, ker sem takrat (15 let nazaj), moral kositi konkretno površino. Preveč za tako tehnologijo in čas, ki sem ga imel. Potem sem si sposojal strižno in večino pokosil z njo, dokler nismo površine poravnali in uredili.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Še dobro, da imam samo enih 8 ali 10 kvadratov jarka za pokosit, ampak z najcenejšo električno bosch (uno na eno nitko s 380 vati) je šla meter in pol trava (in rimerno debel plevel vmes) brez problema, trajalo je enih 20 minut ... Samo dokaj sproti je bilo treba pokošeno stran pograbit. Jebiga, za kaj takega se več kot tisti 25 ali koliko € je že bila, res ne splača dat.