Motorna kosa na kolesih

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Zanima me, če je kdo na Alterju ki pozna to zadevo, jo je preskusil, ali pa celo ima in uporablja?
Prvič sem jo imel priložnost 'v živo' videti na boljšjaku, vendar sem jo žal samo okvirno pogledal, več pa ne.

Videti je takole:
zipper.jpg

Več podatkov pa TUKAJ (klik)

LP

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Po mojem zgubiš glavno prednost motorne kose, ki jo sam nosiš in sicer maksimalno okretnost in prilagodljivost terenu. Kjer tega ne rabiš, uporabljaš drug tip kosilnice s katerim je košnja hitrejša.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hvala za mnenje, vendar če prav razumem, je še nisi preskusil v praksi?

Kakor sem zapisal, zanima me mnenje 'iz prve roke'.

LP

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:Oprosti, da sem se ti oglasil v temi.

Ni problema, za mnenje sem se ti zahvalil, le da mi to ne pomaga prav veliko...

LP

Mislm da ti je pepe cist lepo povedal brez da ti kdo govori iz prve roke, ker pomojem ni nic pametnega za povedat. Zadeva kot je videti je za ravnino, tezisce je visoko in kolesa so skupaj, tko da to stabilno ni za kaksne klancke,meje, torej zgreseno glede na to kako si s to koso v rokah lahko bolj prilagodljiv na terenu.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Vsem VELIKA hvala, kljub temu pa to ni tisto, kar sem želel izvedeti!
wink-1.gif

@Ralliart: glede težišča se motiš, to pa sem uspel preskusiti na boljšjaku. Le kositi tam na tistem pesku nisem imel kaj
wink-1.gif
In potreboval jo bom za ravnino, vendar precej luknjast teren.
Nahrbtno koso imam, vendar s tistim ne gre tako, kakor bi želel. Sploh pa mi gre brnenje ob ušesu krepko na živce
frown-1.gif

Zato še enkrat: ali kdo ima tako vrsto motorne kose, ali pa je že kdaj delal z njo.

Hvala.

LP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Vsem VELIKA hvala, kljub temu pa to ni tisto, kar sem želel izvedeti!
wink-1.gif

Saj vidiš, da je nihče nima.
evil.gif
Sam jo prvič vidim.

Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
In potreboval jo bom za ravnino, vendar precej luknjast teren.
Nahrbtno koso imam, vendar s tistim ne gre tako, kakor bi želel. Sploh pa mi gre brnenje ob ušesu krepko na živce
frown-1.gif

Zakaj pa ne dobiš nekaj zemlje in zaflikaš luknje? Al imaš teren tik ob Krki?
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
To, da je nihče nima, ne drži. Preprodajalec na boljšjaku je prodal vsaj tri komade (od njega pa ne bom kupoval), iz Avstrije se jo dobi po ugodni ceni, po tem sklepam, da jih je nekaj v SLO. Lahko da je nima nihče na Alterju, ali pa še ni prebral moje prošnje.
In ne, teren ni ob Krki.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Tri komade je bilo prodano nekomu od dveh miljonov ljudi... bravo, kar dober procent. Se dvigne, ko odšteješ starejše in otroke, a vseeno.

Koso si sam imel v rokah. Ne poveš, kaj te zares zanima, ampak zgolj sprašuješ, če jo kdo ima. Zlahka napišem, da jo imam sam. Kaj pa misliš, da lahko izveš od mene? Če ne bo pravih vprašanj, zares prav nič, pa še vedno je možnost, da sem čuden in zadovoljen z vsako stvarjo, ki jo kupim na buljaku, al pa sem tečka in mi nič ni prav.

In v premislek: če bi bila zadeva za kej, bi jo videl še kje drugje kot na buljaku....

Moje mnenje: hibrid, ki ne služi ničemer. Kupi raje rabljeno grebensko, dobiš tudi rabljene kosilnice na rotacijo z gibljivo vpetimi noži.

Al pa reskiraj, kupi tole na buljaku... sej maš 30 dni časa, da jo vrneš... itak
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
To, da je nihče nima, ne drži. Preprodajalec na boljšjaku je prodal vsaj tri komade (od njega pa ne bom kupoval), iz Avstrije se jo dobi po ugodni ceni, po tem sklepam, da jih je nekaj v SLO. Lahko da je nima nihče na Alterju, ali pa še ni prebral moje prošnje.
In ne, teren ni ob Krki.

No, in včeraj je iz trgovine "Zgonc" v Celovcu prišla tudi moja 'motorna kosa na kolesih'

Pri sestavljanju elementov iz embalaže (pakirana je praktično popolnoma razstavljena, razen motorja) je bila opazna precejšnja natančnost izdelave, torej tisto, česar sem se najbolj bal - kitajski izdelek 'na horuk', je odpadlo.
Nosilna tovarna za ta izdelek (pojma nimam, kaj bi to pomenilo), je Holzmann Avstrija in zato verjamem, da s svojim uglednim imenom ne jamčijo za slab izdelek.

Po nekaj deset TESTNIH kvadratih košnje lahko zapišem, da je v popolnosti izpolnila moja pričakovanja. Vodenje je enostavno, možno je kositi skoraj meter širine v načinu, kakor s tisto na ramenih, ali pa dobrih 30 cm pas, če se jo vodi naravnost. To velja za nitko, tri in osem-kraka plošča seveda režeta ožje, 25 cm

Sicer pa bo čas pokazal, če je vse, kar sem pričakoval vedno tako navdušujoče, kakor danes.

LP

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
vidim da si zadovoljen. Ampak moeram napisat.
Zadevo prvič vidim, in se strinjam s tistim, kar je napisal Pepe.
Zadeva je pomoje "neumna"!!! Laksarco voziti na vozičku
13.gif
Za tvoj opis terena so drugačne kosilnice.
Sej kosi... sam kaj, kolko si s tem naredil, je pa drugo. Kar ne morem si predstavljati, kako bi vlekel, rinil, mahal s tem vozičkom po vinogradu, sadovnjaku.... kako bi dodajal gas.....

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Sedaj mi pride na misel, da bi s to napravo mogoče res lahko hitreje kosil v vinogradu, ki je precej raven. Kosil bi seveda samo tisto, kar pusti mulčer okrog trt. Mogoče bi lahko, če bi se odrekel zadnjim 5 cm radija okrog trte, kosil skoraj s hitrostjo počasne hoje (tam 2 do 3 km/h). Vodiš ob vrsti in potisneš med trtama (sadilna razdalja 1 meter), potem pa spet mimo trte in gasa naprej.
Me prav zanima, kaj bo še lastnik napisal.
Ne verjamem pa, da bi se "splačalo" kositi strmo škarpo ob cesti.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ahh.. kje pa. Kosil bi lahko z ene strani trte. Na drzgi strani trte (stebla), bi pa ostalo tolko, kot bi ti pustil mulčar.
Za te stvari je najboljša kakšna manjša ročna lakserca. Za kakšnih 150-200€. Tiste za 60€, ki jih ponekod prodajajo ne veljajo nič. Še samega laksa ne more glava obrnit, ne da bi še kaj trave kosilo.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pravilno, da si se oglasil, 'lanos'.
Vsako mnenje šteje, pa čeprav jo, kakor praviš, 'prvič vidiš'.

Meni je zelo pomembno, da je nimam na ramenih in da pri delu z njo ni treba 'mahati z rokami', kar moram v primeru uporabe klasične 'laksarice' (imam dve, motorno in precej močno električno).

Ker sem od objave in "testnim" košenjem še pokosil kar nekaj deset kvadratov, sem ugotovil, da obstaja še dodatna, precej bolj preprosta in prav tako učinkovita možnost košenja - vlečem jo za seboj in nekoliko obračam levo-desno.

Dodajanje plina pri uporabi nitke skoraj ni potrebno, v 'zaklenjenem' položaju sem nastavil kakšno tretjino moči in to zadostuje.
Širina košnje se skoraj pokriva s širino koles, ta pa je ožja od "moje malenkosti"
wink-1.gif
Sicer pa nimam niti vinograda tistih nekaj drevesc pa ni ovira.

In še to: glavo z nitko je možno zelo enostavno obrniti za nekaj stopinj, vendar še nisem ugotovil, zakaj bi to lahko bilo koristno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Imam solidno laksarco. Tudi z laksarco grem z obeh strani vrste. Rabim cca 6 ur za 2700 trt.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
sej pravim, da z laksarco, ki jo imaš v roki lahko pokosiš okol trte... z to, ki je na vozičku pa težko.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
sej šteje edino to, da si ti zadovoljen z njo, ki jo uporabljaš.
Vidim prvič vpeto laksarco na kolesa. Drugače imam dve tudi doma. Eno močnejšo in eno malo manj močno. (oz. dve pa pol-ena je že bolj ko ne uničena)
Glede na to, da vsak prvo vidi travo pri sebi doma, za druge ne vemo kako zgleda teren, kakšna je trava...itd.... enostavno ne vidim, kje bi jo lahko uporabljal. Po ravnem uporabljam navadno vrtno koslinico, v hrib grem z laksarco...za vinograd in sadovnjak obe.... in to je to. Res pa je tudi, da meni zaenkrat ne pomeni nič (zaenkrat mi celo pomaga, da zazgibam hrbet), da jo imam na hrbtu.... ali pa v roki.