Moteča osvetlitev cerkve in kako zadevo rešiti...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
No v soboto so se spomnili da bodo našo preljubo cerkev začeli osvetljevati z modro barvo. Seveda so namestili najmočnejšo modro žarnico v reflektor, kar so jo našli. A nažalost zadeva ni svetila v cerkev pač pa precej po bloku. Tako da smo imeli celo noč osvetljen blok v modri barvi.
Seveda sem šel še v soboto do župnika, kateri mi je povedal da je osvetlitev last občine. Zato sem se takoj zjutraj v ponedeljek odpravil na občino kjer sem iskal nekoga, ki je odgovoren zato. Seveda le-ta sploh ni vedel da je odgovoren za osvetlitev. Obljubil je da bo zadeva hitro urejena. No v ponedeljek zvečer začne spet svetit po oknu tako da na spanje ni za mislit...
V torek spet grem na občino, osebek iz prejšnjega dne je službeno odsoten zato sem šel do tajnice župana. Katera je vsaj vedela da je osvetlitev "cerkve" last občine. Vprašala me je kako to da sem šele zdaj prišel povedat da me to moti in kako to da me prej ni, pa sem rekel da bi že v soboto zvečer prišel pa občina žal ni delala...
Povedala pa je da si je lokalno društvo - diabetikov zaželelo modro osvetlitev in so to kot kaže uredili. Rekla je tudi da bo urejeno - enkrat....

Ker mi ni dalo miru sem po spletu začel iskati zakone, ki določajo ureditev osvetljevanja.
Začel sem kar pri ministrstvu za kulturo. Saj navsezadnje je Cerkev nek kulturni objekt. Tam šem našel sled na ministrstvo za okolje in zakon, ki to ureja. (U R E D B O
o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja - če kdo rabi).

Po branju te uredbe pa šok...

Kršeni so čisto vsi členi zakona, ki to ureja... Kot da na občini noben ne zna brati...

Seveda grem danes spet na občino in jim razložim situacijo, zagrozim da bom poklical pristojnega inšpektorja če to nebo takoj urejeno.
No zdaj kot vidim so naredili že blendo na reflektorju, upam da bom lahko danes mirno spal...

Reflektor bi moral osvetljevati cerkev - V resnici je reflektor osvetljeval objekt med cerkvijo in blokom , pač napačna usmeritev reflektorja, saj mi smo občina kaj nas pa briga če koga moti ali... Glavno da pač sveti nekam... Če ne morete spati je to vaš problem mi lahko...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Rešitev je enostavna:

rea-DSC003.jpg

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Rešitev je enostavna:

rea-DSC003.jpg

Škoda nabojev. So tlakovci bolj primerni. Tlakovec še vedno lahko daš nazaj da opravlja svoje delo, ko ga uporabiš.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.172
113
Na tole se sklicuj

11. člen

(razsvetljava kulturnega spomenika)

(1) Upravljavec razsvetlave kulturnega spomenika mora zagotoviti, da svetlost osvetljenega dela kulturnega spomenika, izračunana kot povprečna vrednost celotne površine osvetljenega dela kulturnega spomenika, ne presega 1 cd/m2.

(2) Svetlost kulturnega spomenika se ugotavlja z meritvami svetlosti najmanj desetih točk osvetljenega dela kulturnega spomenika, enakomerno porazdeljenih po celotni osvetljeni površini. Meritve svetlosti kulturnega spomenika se izvajajo v razdalji največ 50 m od kulturnega spomenika ali iz mesta za svetilkami razsvetljave kulturnega spomenika, če je to izvedljivo, pri čemer pa sme biti merilnik svetlosti največ 2 m nad tlemi.

(3) Če kulturnega spomenika tehnično ni mogoče osvetljevati s svetilkami, ki izpolnjujejo zahteve iz 4. člena te uredbe, morajo biti svetlobni snopi svetilk usmerjeni tako, da je zunanji rob osvetljene površine kulturnega spomenika najmanj 1 m pod strešnim napuščem, če je kulturni spomenik stavba, ali 1 m pod najvišjim robom spomenika, če je kulturni spomenik nepokrit objekt. Mimo fasade kulturnega spomenika gre lahko največ 10% svetlobnega toka.

17. člen

(omejitve osvetljevanja varovanih prostorov)

(1) Razsvetljava iz 5. do 15. člena te uredbe mora biti nameščena tako, da osvetljenost, ki jo povzroča na oknih varovanih prostorov, ne presega mejnih vrednosti iz preglednice v prilogi, ki je sestavni del te uredbe.

(2) Mejne vrednosti za osvetljenost na oknih varovanih prostorov so v preglednici iz priloge te uredbe določene glede na oddaljenost okna od najbližjega roba osvetljenega cestišča, pločnika ali druge površine, ki je osvetljena z razsvetljavo iz 5. do 15. člena te uredbe.

(3) Osvetljenost na oknih varovanih prostorov se ugotavlja na sredini svetle okenske odprtine in v smeri, ki je pravokotna na zastekljeno površino okna

Oddaljenost okna od | Osvetljenost | Osvetljenost |
| osvetljene površine | od večera do 24. | od 24. ure do |
| | ure | jutra |
+----------------------+-------------------+-------------------+
| do 3 m | 25 lx | 5 lx |
| 3 m do 10 m | 10 lx | 2 lx |
| 10 m do 20 m | 5 lx | 1 lx |
| nad 20 m | 2 lx | 0,2 lx |

Sicer pa imajo cajt do

(6) Obstoječo razsvetljavo kulturnih spomenikov je treba prilagoditi določbam te uredbe najpozneje do 31. decembra 2013.

Iz tvojih slik ti lahko povem da je preseganje mejnih vrednosti na na oknih varovanih prostoro precej preseženo. Tako osvetljenost kot svetlost.

Nazadnje urejeno:

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Mene pri vsej zadevi čudi, da se kljub ekološki osveščenosti in varčevanju na vsakem koraku, osvetljuje vsako cerkvico celo noč... Pa verjetno elektrika ne gre iz "prostovoljnih prispevkov", ki jih pobere župnik
smirk-1.gif

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
ksz...

z modro so šli osvetljevat cerkev?kaj hočjo nardit kurbnhaus iz nje?so si zaželei diabetiki
bonk.gif
zgleda jim je cuker že pošteno možgane skuril.na prvi sliki je zadeva res moteča.sam bi naredil kot je nekdo predlagala.prvo noč bi sklestil žarnico.pri nas je cerkev osvetljena le do 22 ure pozimi in do 23ure poleti,ker hvala bogu imam le kolikor toliko pametnega župnika da ne nažiga zvonove in luč čez noč

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.752
113
pri taščici
mah znajdi se.
obesi eno bunko na strop(light show), nabij eno muzko pa reci da imaš disko po novem. Doveljenj rabiš pač toliko kot občina.
Res zanimivo je tole.
Aja načeloma nimam proti cerkvi ampak takole razsvetljevanje pa je ???

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Da bi pa čez tisti reflektor vrgel staro deko, pa ne bi šlo? Če se preveč greje, pa staro salonitko nasloniš zraven.
Jaz bi to naredil že prvo noč.

Nazadnje urejeno:

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Saj danes so malo preusmerili reflektor in naredili blendo tako da ne sveti več direktno not
smile-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Saj je napisal, da stavbo osvetljuje občina.
Ne vem, čemu je to osvetljevanje spomenikov in stavb sploh potrebno. Če bi vsaj bila ta osvetljava res pazljivo narejena in v vsakem primeru zagotovljen nek vizuelni nočni mir. Izklopljena denimo med 23.30 in 4.00. Tudi cestna razsvetljava bi lahko bila tri ali štiri nočne ure izklopljena. Ne zaradi varčevanja, ker je trenutno elektrike ponoči dovolj, temveč ker tema mora biti tema.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
ksz....

vi ne zastopite.to je verjetno božja volja da modra žarnica iz obija nabija po blokih in cerkvi po celo noč

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
vi ne zastopite.to je verjetno božja volja da modra žarnica iz obija nabija po blokih in cerkvi po celo noč
Mislim, da ti nisi sposoben prebrati, da tudi tukaj (kot povsod drugod) stavbo osvetljuje občina. In tako misli, da je naredila ne vem kaj za turizem v kraju.
Ljudje pa ne morejo spati.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Fe3 pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Evo še slikce sicer bolj slabše kvalitete a vendar...

http://imageshack.us/f/716/spicelahko.jpg/

spicelahko.jpg

Ob 7 zjutraj:
Mi smo občina mi ne rabimo varčevati z energijo :

http://imageshack.us/f/141/i8000132.jpg/

i8000132.jpg

Kot je videti, imaš na oknu rolete. Spusti jih do konca dol in problem bo rešen.

Problem rešen? LOL.

Bom naslednjič rekel sosedom naj si kupijo čepke za ušesa, če jih moti moja glasna Muzika. Problem rešen.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Čisto tko, nimam namena žaliti. Čemu pa imaš rolete potem? Jaz jih nikoli nisem imel, ampak predstavljam si, da ponoči znižujejo hrup in stroške za ogrevanje. Čisto spotoma pa tudi vdor svetlobe.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Jaz v takšnem primeru ne bi svojega časa porabljal za pogajanja z župnikom in občino. Če te zadeva v takšni meri moti (mene bi tudi, glede na slike) bi zadevo prijavil na policijo in se z drugim ne bi ukvarjal. Ko bi prišli bi itak sami videli, da ti direkt notri sveti. Itak bodo potem žarnico zamenjali in ti bo pa rumena svetila dalje notri v stanovanje. Moteče je namreč tudi od pol štirih do 22h, ko je tema v teh dneh.