Montaža kotne police - zanimivost

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Eni pa imajo cajt in voljo !!
hysterical-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tale primer je uporaben samo za kravžanje možganov. V praksi pa ne nosi nič, pa tudi zmontirati se ga ne da. Nujno je postaviti še tretjo točko v kotu oz. na vogalu police.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Saj polica v teh dveh točkah ne bo vpeta vrtljivo - menda gre za konzolo, ki bo znala prenašati tudi kakšen navor.

Pa tudi, če bi bilo vpeto vrtljivo, sta osi (tako kot je označeno na prvi skici... torej z vijaki pravokotno na steno) pravokotni druga na drugo.

Sicer pa sem že napisal... za kravžljanje možganov, ker me je zanimalo, kje je optimalno mesto za podporo tovrstne police.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Seveda imaš prav, Demz. Samo dvoje nosilcev bi bilo preveliko tveganje, kljub možnosti da se jih privije.
Vendar sem tudi jaz videl problem drugje - to kar je v prvem postu zapisal Jernej, točke ravnovesja so na takšnem mestu, ki ga skoraj ne pričakujemo.
In poleg zelo zanimivih načinov teoretiziranja v tej temi, je rezultat kljub vsemu nekoliko presenetljiv tudi zame, pa sem raznoraznih polic zmontiral že veliko...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Zakaj že?

Dve konzoli s spodnje strani, tako da prečkata težiščnico. Polica je privijačena, če odtrga vijake je polica preobremenjena ali pa so vijaki premajhni. Pa še težiščnice ni treba prečkat, če smo že na tem - ampak dve konzoli sta pa več kot dovolj.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Zakaj že?

Dve konzoli s spodnje strani, tako da prečkata težiščnico. Polica je privijačena, če odtrga vijake je polica preobremenjena ali pa so vijaki premajhni. Pa še težiščnice ni treba prečkat, če smo že na tem - ampak dve konzoli sta pa več kot dovolj.

Seveda, če so uporabljene konzole!
Ampak Jernej je prilimal samo središčnice konzol - vrtišča! Če boš dal stranki v roke tako skico, bo pričakovala čudež, kot ste ga pravkar (te dni) izračunavali. Nevidno konzolo!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ja, se strinjam. V stari praksi so mojstri zagovarjali razne prijeme: ena tretjina po globini police npr. Seveda fizika pojasni vse. V tem primeru je pa treba dodati še integral povprečne obremenitve ene take kotne police. Z varnostjo!

Vprašanje je, če bo vaza s cvetjem ležala ravno na težiščnici. Potem pa slučajno pride mimo še kakšen otrok, ki bi pogledal, kaj je tam gor...
crazy1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Demz pravi:

Seveda, če so uporabljene konzole!
Ampak Jernej je prilimal samo središčnice konzol - vrtišča! Če boš dal stranki v roke tako skico, bo pričakovala čudež, kot ste ga pravkar (te dni) izračunavali. Nevidno konzolo!

Kot je že prej pojanil Jernej - tudi, če bi bila vrtišča, bi stalo, ker osi nista soosni.

Sicer pa obstajajo konzole za "nevidno" montažo: http://www.hobiles.si/trgovina/c34/122
Ampak pri kotnih policah seveda odpadejo.

Montaža takih konzol je pa muka sama po sebi..

I

Izbrisan uporabnik #9334

Bi stalo, če bi bilo tole strojništvo. Pa ni, ampak samo neka montažna polica. Ne moreš zagotoviti primernih toleranc ujemov. Sploh pa, če bi hotel zadevo zmontirati, bi morale biti osi soosne. Plus tretja v kotu - vogalu police.

Lahko greva računat moment v oseh, če bi bili samo dve. Rezultat bi bil zopet presenetljiv, kot je rekel oriolus.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
A ti jo grem kam zmontirat, da boš videl, da drži.

PS: Pa izračunaj reakcije + fizika je fizika. Ne strojništvo, ne gradbeništvo, ne lesarstvo nimajo nikakršnih fizikalnih posebnosti.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
No, da bo še malce bolj jasno, o čem filozofiramo...

Policka%201.jpg

Policka%202.jpg

Vpeta je samo na dveh mestih, v kotu ni ničesar. Na njej so iPhone in plišaste igrače.
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Vendar sem tudi jaz videl problem drugje - to kar je v prvem postu zapisal Jernej, točke ravnovesja so na takšnem mestu, ki ga skoraj ne pričakujemo.

Ja, točno to! Pač meni je še vedno presenetljiv rezultat, čeprav z malce logičnega premisleka zaradi ožajoče se oblike police prideš do spoznanja, da kar drži.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pa je to steklo samo položeno na nosilce?
In kaj se zgodi, če bi skril v kot steklenico piva? (lahko tudi Union
wink-1.gif
)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ups.
Sem šele sedaj opazil, da je nosilec v obliki črke U!
Seveda, v tem primeru je stabilnost zagotovljena s samo pritrditvijo.
Vendar tukaj nista več le dve točki podpore, zato bi lahko takšno poličko teoretično pritrdil tudi samo z enim, dovolj širokim in trdno privitim nosilcem.
Zanimiv izdelek.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
dobra zanimivost
smile-1.gif
...ki privablja veliko občinstva ter veliko odgovorov.

Ti rajši povej če ti je še uspelo polico montirati?

Načeloma jo lahko montiraš tudi z 2 nosilci. Odmisliš (matematiko
evil.gif
) da je kotna polica in privijačiš oba nosilca na eno steno (torej imaš pritrjeno kot klasično polico sredi stene, s tem da se tebi še stika ob drugo steno).

Ampka vem...to je praksa. Težišče v teoriji je kljub vsemu še vedno interesantna stvar
wink-1.gif