Monetarna politka (izdajanje, trgovanje denarja..)

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Denar rabimo, banko kot operaterja univerzalnega menjalnega sredstva tudi. S kreditom ni nič narobe.

Zakaj bi varčevali, če ne dobimo obresti? Se zavedaš neumnosti vprašanja? To je tko kot če bi rekel, ne rabim ozimnice, ker pozimi v špajzi ne bo nič več hrane kot takrat ko sem jo not dal. Poješ lahko samo tisto, kar si spravil in nič več. Pri denarju pa pričakuješ točno to, da ga bo več. Od kod ga boš vzel? Aja, iz prihodnosti, ker bo v prihodnosti zrasla ekonomija za x%.

In tu je glavni keč. Obresti zahtevajo nenehno ekonomsko rast, kajti če ni nenehne rasti, v prihodnosti ne bo obljubljenega denarja. In ko ga ni, se sistem zlomi.

V svetu pa smo soočeni z omejitvami planeta, na katerem živimo. Neomejena rast na omejenem viru se ne izide, se zlomi. Zato je kreditni denar katastrofa. Kreditni denar in trajnostni razvoj sta izključujoča pojma.

A mora ekonomija nenehno rast? A je osebna katastrofa, če eno leto zaslužiš 1% manj kot preteklo? Če pa ekonomija nazaduje 1% je to katastrofa svetovnih razsežnosti.

O tem govorim. Ne o ukinitvi denarja, bank, kreditov. Samo o destruktivni sili kreditnega denarja.

On topic
grin1.gif
O VIGu se ne splača govorit.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.670
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
Ti si v prejšnjih odgoovrih razlagal, da obresti ne bi smelo biti. Jaz pa sem omenil, da to velja v obe smeri:)

Če kupiš hišo nimaš keša, kje ga boš dobil? In če znaš izračunati, koliko lahko plačaš, ni potrebe, da ekonomija raste, da ti vrneš kredit in imaš hišo. Če si pa pohlepen in hočeš več, potem pa... Ampak pohlepni so posamezniki in ta pohlep se nekako hrani. S krediti, s FFX in "FFX"... Sam kredit je čisto normalna zadeva in ne bo povzročila propada civilizacije:)

@VIG: Vprašal sem nekaj o vaše podjetju, pa niste odgovorili, zato smatram, da podatke skrivate. Zakaj? Če je vse OK, potem je zadeva lahko transparentna.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Uh, kaksen off-topic
smile-1.gif
Upam,. da bodo moderatorji kmalu razdelili temo, da ostanejo v originalni temi opozorila za morebitne ovce, v drugi pa lahko mirno debatiramo o monetarni politiki, saj je tema zanimiva.

Prebral sem vsa tvoja sporocila, a nisem preprican, da sem v celoti razumel tvojo idejo ureditve, zato ti bom postavil nekaj enostavnih vprasanj:

1: Tebe moti nekriti (fiat) denar ? da/ne

1a: Ce da, s cim bi po tvojem mnenju moral biti pokrit ?

2: Tebe moti knjizni denar (multiplikacija) ? da/ne

2a: Ce da, te moti tudi v primeru, ko bi bil knjizni denar primerno pokrit (kkvalitetno zavarovanje posojil) ?

3: Ti zelis, da bi bila kolicina denarja v obtoku fiksna ? da/ne

3a: Ce da, kako bi ovrednotil nove proizvode, kateri pridejo v ekonomijo in torej povecajo njeno rast ? (npr. hrana, ki zrase vsako leto)

3b: Ce ne, po kaksni meri naj bi se spreminjala in kdo naj bi to dolocal ?

viginvest

Pripravnik
12. jan 2010
63
0
6
grajbos....sem dodal odspodaj se ostalo,tako da preberi do konca.Skoda besed,ker zgleda da ljudje prav uzivajo v tem,da samo blatijo,ker sami ne znajo nič ustvarit.

lp