Monetarna politka (izdajanje, trgovanje denarja..)

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Služenje iz trgovanja z denarjem je navadna kraja, sicer legalna, a kraja. Pri tem ni NOBENE dodane vrednosti, le kraja iz vreče realne ekonomije.

Dokler bodo ljudje živeli v prepričanju, da je najboljši vir zaslužka denar, bo realna ekonomija propadala, krvosesi na vrhu piramide svetovnega finančnega sistema pa bodo pokradli še to kar je ostalo.

Kar se mene tiče ste folk, ki propagira finančne sisteme, navadni lopovi, nesposobni ustvariti nekaj realnega iz svojega znanja. Zato pa skušate živeti na tuj račun. In kljub zlomu sistema pred dobrim letom, se ta finančni nateg še vedno nadaljuje...

Če se še ne zavedaš, si del najslabše sorte ljudi, ki bo uničila svet kot ga poznamo. Razen če nam ne uspe uvesti poštenega denarja, ki pa je le še menjalni ekvivalent in ne predmet trgovanja in služenja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ja no, to so malo hude besede se ti ne zdi? Torej jaz kot diplomant smeri finance in bančništvo sem tudi najslabša sorta ljudi ker bom najbrž v življenju dosti operiral z denarjem? Torej bom prodajal meglo? Denar dajal iz enga kupa na drug kup in zavajal ljudi? Saj se najbrž zavedaš da bi brez finančnega sistema šlo vse v .... Torej najboljše da se preseliš s svojimi somišljeniki nekam globoko v gozd in zopet uvedete naturalno menjavo z samozadostnim gospodarstvom
smile-1.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Kot diplomant financ in bančništva bi lahko razumel, da je obstoječ kreditni finančni sistem navadna ponzijeva shema. Samo da so Madoffa zaprli, izdajatelje denarja pa ne, ker so "too big to fall". In ja, dokler boš zagovarjal obstoječ kreditni denar, obstoječo shemo, boš zavajal ljudi in sodeloval v kraji.

Če pa boš zagovarjal finančno reformo, ki bo vzpostavila pošten denar, neobremenjen z obrestmi, s katerim se ne da trgovat, potem boš pošten bančnik. Seveda pa bo v takem sistemu bančnik navaden uslužbenec, podobno kot v SDK včasih. Nihče pa iz denarja ne bo mogel ustvariti več denarja. Edini način da iz denarja "ustvariš" več denarja je, da ga nekomu vzameš. Zato je obstoječi sistem navadna lopovščina, ki prerazporeja bogastvo od tistih, ki nekaj ustvarjajo v realni ekonomiji do tistih, ki vodijo finančni sistem.

Finančna industrija? Mislim kakšna bedarija. Kaj pa sploh finančna industrija dela, da toliko zasluži? Kaj je ustvarila? Spekla kruh, nardila avto, program, gasbo, ... kaj koristnega za splošno blaginjo? Nič. Edini efekt je siromašenje večine prebivalstva in ekstremno nesramno bogatenje manjšine.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Imaš delno prav ampak hkrati narobe, finančna industrija je posrednik tako kot prodajalec vozil v določenem Avtocentru. Torej je Autocommerce tudi goljuf ker prodaja vozila, v bistvu ne nardi nič novega (ne speče kruha, ...) le maržo potegne. Torej zakaj ne bi mogle fizične osebe same kontaktirati Mercedesa ter kupit tam brez marže posrednika? Ja nekako ne gre... Kot vidiš so povsod ter v vseh branžah potrebni posredniki, finančna industrija je pač ena izmed branž. Seveda ti pač finančni posredniki olajšajo pot do denarja (najema kredita, vlaganja...) in prevzamejo tudi tveganje da popušijo svoj denar ki ni vedno vrhunsko zavarovan (ampak na to si ti pozabil). Seveda pa ima to tveganje ter posredovanje svojo ceno ki se imenuje => obresti. Beseda tveganje ti je očitno tuja... Aja saj res, če banka popuši denar ne popuši svojega kajne?
smile-1.gif
Torej ni vse tako enostavno kot ti vidiš. Pravice na svetu ni to je dejstvo ampak tako je žal sistem sestavljen. Pozabi na reforme, to meji za ZF. Torej povej mi kdo sili koga da najema kredite? Kdo sili koga da vlaga? Vse je prostovolno in nihče nima nad tem monopola... Finančna industrija pač vzpodbuja potrošništvo, če pa ti paše pa lahko 30 let šparaš za bajto ter 10 za avtomobil in si ga potem kupiš. Se boš 20-30 let odrekal? Ne verjamem. Aja ti bi vseeno imel kredit ampak brez obresti? Torej kupoval bi s tujim pirjem in za to ne bi nič plačal. Mislim da ti je Avatar preveč v glavo stopil!

Lp

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Sej vem da je težko dojet point. Sem zadnjič srečal enega pametnega bančnika (izdaja kredite v banki), ki je popolnoma razumel sistem in naravnost povedal, da je edini pošteni denar brezobrestni denar. In mu je bilo popolnoma jasno, da pri poštenem denarju ne bi moge služiti. Me pa čudi, koliko diplomiranih ljudi, ki so študirali monetarno ekonomijo ne dojame problema obrestnega denarja.

Najprej primer. Pred leti smo se po ljubljani vozili na žetone. Zelen žeton je stal 5 DIN. Čez nekaj časa so žetone podražili in dali ven rumeni žeton, ki je stal 6 DIN. Od ljudi z zelenimi žetoni so zahtevali, da za vožnjo doplačajo 1 DIN. Ljudje so se seveda zbunili in rekli, kakšno vezo ima barva žetona, saj smo kupili eno vožnjo, žeton pa nima roka trajanja. LPP je popustil in za vožnjo z zelenim žetonom ni bilo treba doplačat.

Tukaj je vsakomur jasno, da je žeton predstavljal menjalno sredstvo med potnikom in LPP, kjer je žeton pomenil eno vožnjo. In da je z doplačilom za že kupljeno vožnjo LPP hotel okrasti potnike.

Pri denarju kot univerzalnem menjalnem sredstvu pa je ta transparentnost zabrisana. Zato vsak dan sprejmemo, da izgubljamo vrednost denarja skozi inflacijo, ki je posledica obresti na primarno izdani denar. Še več, z obrestmi obremenjen denar se ljudem zdi edina možnost
bonk.gif
Ker so pozabili oz sploh niso živeli v časih, ko denar ni izgubljal vrednosti. Govoriti o brezobrestnem denarju je isto ali pa še huje kot verniku reči, da ni boga.

Se zavedaš dejstva, da če bi bili vsi krediti tega sveta odplačani, v obtoku ne bi bilo denarja?

To pomeni, da je ves denar kredit. Kredit pa je obremenjen z obrestmi.

Zdej pa pomisli, denar je univerzalno menjalno sredstvo, ki omogoča menjavo blaga in storitev. Torej je "scoring sistem", s pomočjo katerega trgujemo. A ta scoring sistem stalno izgublja vrednost, da lahko trgujemo si ga moramo sposoditi in to proti obrestim. Čakaj malo, kaj je primarno? Ekonomija ali točkovni sistem, ki vrednoti ekonomijo?

Če hočemo živeti, si moramo izposoditi denar, in to ne od kogarkoli, ampak od monopolnih izdajateljev univerzalnega menjalnega sredstva. Še več, prisiljeni smo ga uporabljati in z njim plačevati davke.

Večina ljudi bo rekla, sej banke morajo od nečesa živet in to so obresti. A obresti so eksponentna funkcija in vsak, ki je padel v minus, zelo dobro ve, kako narašča. Banke bi dejansko lahko bile le hranilnice in posojilnice. Posodile bi le tisti denar, ki ga imajo dejansko shranjenega. Nič fractional reserve banking ampak 100% rezerve. In provizija ne bi bila izražena v obrestih ampak v nekem vnaprej določene znesku, s katerim bi pokrili manipulativne stročke. Recimo kot izposojnina za knjigo v knjižnici. In to je vse.

Denar mora odražat ekonomijo in to pošteno, ne pa živet s svojimi pravili, ki zahtevajo vedno več denarja. Zato pa se je svetovna finančna ponzijeva shema sesula, ker ni bilo več zadnjih idijotov, ki bi si denar sposojali. In ker je obstoječi denar dejansko kredit, je začelo denarja zmanjkovat, t.i. kreditni krč.

Verjetno ti postaja jasno, da v svetu ni ekonomska ampak finančna kriza, ki je kanibalizirala ekonomijo in ji ne pusti živeti. In edina rešitev za svet je prehod na pošteni denar, trej nekreditni denar. V nasprotnem primeru bo svet opustošen in uničen.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Baltazar ne rabiš mi tega pisat ker mi je to vse jasno, ogledal sem si tudi vse "kvazi" dokumentarce na račun tega. S tem kar si napisal se popolnoma strinjam ampak kot sem že zapisal, pravice ni na svetu in ta finančni sistem je "velika stvar" ki je ni mogoče izkoreniniti. Morda bo res prej svet uničen kot pa ta sistem ukinjen. Prej kot ta sistem ukiniti bi bilo potrebno ljudi izobraziti, jim predstaviti dejstva ter spremeniti njihovo prepričanje. Za vse je kriva človeška naumnost, korparacije pa logično da se napajajo. Glede izjave da ne moreš verjet koliko ljudi iz stroke ne more dojeti pa se motiš, mislim da jih precej dojema ampak to je globalni problem in ti kot navaden bančnik ne moreš nič. Je pa tako da ima vsak roke k sebi obrnjene...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Sem govoril z nekaj bančniki, ki zagovarjajo kreditni denar in še vedno mislijo, da s tem ni nič narobe. Pred 4 leti sem vprašanje o nepoštenosti kreditnega denarja postavil zdejšnjemu finančnemu ministru Križaniču, ga pač poznam. In mi je zatrjeval, da je sistem dober, da je vzdržen, skratka da z njim ni nič narobe. Čez par let se je sistem sesul, Križanič pa nas je enormno zadolžil.

Ne pristajam na to, da je svet pač nepošten. Kljub temu, da določen % ljudi dojame katastrofalnost finančnega sistema, se ne trudijo dovolj za ozaveščanje ljudi, ki bi potem vodile v spremembo. Če se zavedaš eksponentne funkcije, veš, da podivja. In ko podivja, je kreš. In to divjanje, ki nas sili v nenehno rast (kot rak) nas uničuje in nas bo verjetno kot civilizacijo tudi uničilo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Ja samo glej v tej igri mora vsak pri sebi začet. Kaj pa mi delamo? Ko rabiš nov avtomobil letiš po leasing, za stanovanje letiš po kredit, za nov LED LCD vzameš Dom kredit... Skratka ta igra je preveč povezana med seboj. Ne bi bil rad v koži tistega ki bo v državi X (če sploh bo kdaj) začel te zadeve spreminjat in reformirat. Mislim da bi sprememba sistem za sabo potegnila prav toliko slabega kot bi ga z ukinitvijo odpravila. Bi pa rad videl nek koncept strokovnjaka, morda skupine strokovnjakov kako bi to vplivalo na celotno gospodarstvo. Saj v kolikor bo denar v privatnih rokah (se pravi ne državi denar) si ne predstavljam "brezplačnega" denarja.

Poti

VIP titula
21. avg 2007
5.060
0
36
40
Torej bi morala biti po tvoje na svetu samo ena svetovna valuta(Da se seveda nebi dalo trgovati z valutami)? Tudi to valuto bi moral nekdo izdajati in bi bil ta "monopolni izdajatelj univerzalnega menjalnega sredstva". A bi kar uvedel blagovno menjavo?

Torej, ko bi ta valuta prišla v veljavo bi bila brez multiplikatorjev, torej, na svetu bi bila določena količina denarja s katero trgujemo. Zdaj ne vem, ali bi si ta denar posojali med sabo ali ne? Če bi si ga, kako bi stimuliral nekoga, da ti posodi denar? Obresti nebi dajal? Aha, dajal bi provizije. Isto sranje, drugo pakovanje. Tudi obrestim lahko rečemo provizija, Pač posojilodajalec ima 100 enot denarja. Pripravljen ga je posoditi neki osebi za eno leto po obrestni meri 10%. Torej posojilodajalec bo moral skladno z dogovorom čez eno leto vrniti 110 enot denarja. Oziroma z drugimi besedami imaš 100 enot denarja in ga trenutno ne potrebuješ. Zato si ga pripravljen nekomu posoditi, seveda ne brezplačno. Primerna provizija se ti zdi 10 enot. Je tu kakšna razlika?

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Sploh si ni težko predstavljat. V islamskih državah banke ne smejo zaračunavat obresti, a banke in posojanje deluje. Imaš mnogo lokalnih denarjev, ki veljajo v določeni skupnosti. Na ta denar ni obresti in lokalna ekonomija cveti.

Sprememba bi prinesla veliko slabega monopolnim lastnikom in posrednikom denarja in ogromno olajšanje veliki večini prebivalstva. Problem je seveda, da si največji svetovni monopolist na miren način ne bo pustil odvzeti monopola. Diverzija bi bila, da bi ljudje počasi prehajali na lokalni denar in vedno manj uporabljali globalni kreditni. Žal v Sloveniji še nisem zasledil resnih namenov pri uporabi lokalnega denarja.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Hja butasta gor butasta dol, poglej kaj se doli dogaja. Tisto kar je razvito zadaj stoji kapital (razne naftne oaze), kjer pa je beda pa je beda. Kaj ti naj rečem, poglej kako zelo so razviti s tem sistemom ki ga ti zagovarjaš...

Nazadnje urejeno:

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
WTF??? Si že slišal za logiko in za zmotno sklepanje?

Pošteni denar enačiš z islamom, ki sem ga omenil kot primer. Omenil sem tudi lokalne valute, ki pa jih ne navajaš kot primer dobre prakse.

Kot sem na začetku omenil, prav neverjetno je, koliko diplomirancev ne dojame bistva poštenega denarja. Z zadnjim postom si se izkazal za še enega izmed množice.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
hysterical-1.gif
Glej kolega, žal mi je zate ker si "Don Kihot". Verjamem da hočeš dobro delat ampak malo preveč fantaziraš. Ne rečem da nimaš določenega znanja ampak žal ne ločiš kar je realnost ki pa je kruta. Torej ti imaš v glavi neke modele in navajaš Islam kot primer jaz pa tebi zatrjujem da glede na stanje v Islamu očitno to ni neka "revolucija" ki bi prinesla neke spremembe torej stvar od katere bi ljudje boljše živeli. Kam oz. s kom ti mene enačiš mi je vseeno, moram te pač razočarat da sem jaz eden izmed tistih najslabše sorte po tvojih "opredelitvah".

Lp

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Realnost si ustvarjamo sami. Večina ljudi je ignorantskih konformistov. Če jim ponudijo drobtinice z mize, bo večina raje planila po drobtinicah, kot da bi si vzela zaslužen kos kruha.

Namesto da bi izkoristili priložnost, ko se je finančni sistem sesul in zahtevali pošteni denar (zaslužen kruh), večina komaj čaka, da bodo začele padat drobtinice z mize.

Stanje človeškega duha danes je res bedno
frown-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Kako naj uboga raja zahteva pošten denar če pa jih 92% sploh ne ve kaj je denar, kako je nastal in kakšno podlago ima? Kako naj nekdo nekaj zahteva če se mu ne sanja o tem? Misija nemogoče. Delavec lahko zahteva višjo plačo, krajši delovni čas ter nižje davke, s temi tremi pojmi pa je njegov um bolj ali manj omejen...

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
To je problem. Meni grejo sindikati totalno na k. Borijo se za par % zvišanja, toplo malco, ... a nihče ne zahteva poštenega denarja, nihče na glas ne pove, zakaj jim ne bo nikoli bolje. Delavci so zadnje ovce, ki jo piramida striže. Namesto za minimalno plačo, bi se morali borit za pošten denar, za pošteno ekonomijo.

Ampak profesorji z ekonomije so hujše pizde. Lani srečam enega na sprehodu, se pogovarjava, ga malo provociram, samo izgovarjal se je, nobenega konkretnega odgovora. Včasih je bil FSPN partijska šola komunizma, danes je EF ideološka šola liberalnega kapitalizma. Kdo bo potem tisti, ki bo zahteval pošteno ekonomijo in denar? Delavci pojma nimajo, ekonomisti nočejo vedet, če pa vedo, to izkoriščajo in se pridružijo kraji.

Zato pravim, da ne vidim nobene pametne prihodnosti in da lahko samo še opazujemo civilizacijski propad.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.670
3.943
113
Ljubljana
hmpg.net
Sicer je debata cisto off (VIG - to je tema), ampak toliko bučk na enem mestu
hysterical-1.gif

Riba je prepovedana.
Kar pa ne pomeni, da se ne plača uporaba denarja. Tako da tudi islamske banke služijo. In to glede na rezultate kar dobro. V bistvu imajo "problem" samo z zamudnimi obrestmi, zato pa imajo zahtevna zavarovanja.

Ampak kar bi ter razsvetlil je tole:
Če bank (in ostalih finančnih posrednikov) ne bi bilo, potem bi nakup neke trajne dobrine bil zelo enostaven.Ti greš k gradbenemu podjetju in mu razložiš, da rabiš stanovanje, plačal boš pa čez 30 let, ko boš dovolj zaslužil. Gradbenik bo rekel krasno in začel graditi. Določil bo zemljo, kjer bo gradil (in jo plačal, ko boš ti plačal njemu), vzel materijal, ki ga bo plačal, ko boš ti njemu plačal, naročil delavcem, da začnejo delati (najel jih ne bo, ker ne bo imel s čim plačati, amapk tako delajo nekateri že danes:)), skratka vsi bodo delali na up. (ne na kredit, to je grda, kapitalistična beseda) In vsi bodo srečni, ker ne bo nihče izkoričan. Super kaneda:)

Če nekaj nimaš, pa bi rad imel, je to več vredno takoj, kot čez nekaj časa. Mimogrede, če ti osebno zadaneš loto, kjer boš dobil 123.00.000 EUR ampak čez 33 let, bi ti bilo to všeč? Saj bo takrat enako vredno kot danes, ker ne bo obresti?

Recimo, v puščavi ti kozarec vodo veliko pomeni takoj, ne pa čez 3 dni. Pripravljen si dati zanj več, kot ob bistrem gorskem potoku. Skratka, neka dobrina je "vredna" zato ker jo nekdo nekje rabi.

In obresti so točno to. Skrbijo, da se denar alocira racionalno. Če je denarja dovolj, so obresti nizke (evo danes), če ga ni, so visoke.

To je cena denarja v času. Koncept, ki ti je očitno tuj, čeprav ti je popolnoma jasen v primeru, plače, ko jo hočeš takoj (OK 15 dni po tem, ko je konec meseca), čeprav morda proizvodi, ki jih tvoja firma prodaja, še niso prodani. Zakaj bi ti morali dati, počaka (brez obresti) na dan, ko firma dobi denar.

Pa še mali premislek. Zakaj bi ljudje varčevali, če ne bi dobili ibresti (Hibah se temu reče tam).

PS. VIG pa je nategancija, ampak se mi ne da več pogovarjati z gospodom

viginvest

Pripravnik
12. jan 2010
63
0
6
ferdo...se strinjam s tvojim postom...

p.s: VIG da je nategancija....to si razlagas na bazi tvojega ogromnega znanja na področju forexa oz glede na to da "ponzas" podjetje in njegovo delovanje...hmmm ok...skoda besed

lp