modularne podometne vtičnice za utp in optični priključek

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.903
258
83
Slovenija
Pri TEM Čatež modulanih vtičnicah mi je všeč da lahko marsikaj daš skupaj v eno dozo, zato sem prišel na idejo, da bi v eno dozo dal utp in optični kabel. Žal TEM trenutno še nima optičnega modularnega priključka za v dozo, pa me zanima ali obstaja kak drug proizvajalec, ki pa jih ima?

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
486
83
::1/128
Pri TEM Čatež modulanih vtičnicah mi je všeč da lahko marsikaj daš skupaj v eno dozo, zato sem prišel na idejo, da bi v eno dozo dal utp in optični kabel. Žal TEM trenutno še nima optičnega modularnega priključka za v dozo, pa me zanima ali obstaja kak drug proizvajalec, ki pa jih ima?
Načeloma lahko vzameš od TEMa keystone blendo in not vtakneš optični keystone adapter namesto RJ45 ali česa drugega, vendar vprašanje če bo dovolj prostora zadaj za kabel, konektor, itd. Sicer pa vprašaj tistega, ki ti bi vlekel in varil optiko (verjetno ne boš sam?), kaj priporoča.

damirj

Guru
9. maj 2012
5.213
2.368
113
Zakaj bi rabil varit optični kabel? Kupiš kolut ali pa že narezane kose dolge kolikor rabiš, konektorje dat gor pa tudi ni nobena umetnost, so modularni. Za prerezat optično vlakno čimbolj pravokotno lahko za par 10€ kupiš nameske škarje, ali pa DIY orodje domače izdelave.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
486
83
Zakaj bi rabil varit optični kabel? Kupiš kolut ali pa že narezane kose dolge kolikor rabiš, konektorje dat gor pa tudi ni nobena umetnost, so modularni. Za prerezat optično vlakno čimbolj pravokotno lahko za par 10€ kupiš nameske škarje, ali pa DIY orodje domače izdelave.
Priznam, da konektorjev še nisem sam gor dajal, ampak čisto simpl se mi tudi ne zdi. Vse kar sem videl za resno uporabo do sedaj, je bilo varjeno (tipično zaverjeni pigtaili na patch panelu). Doma sem nazadnje sicer uspel potegnit čez cev fiber skupaj z LC konektorjem, ampak je bila sreča, da je bilo dovolj prostora v cevi.

Vem, da obstajajo tudi cold connectorji in splicerji, kjer ni potrebe po fuzijskem varilniku, ampak nimam izkušenj z njimi, tako da bi z veseljem prosil za link do preverjenih konektorjev in rezalnika za to ceno, ker je bilo večino, kar sem gledal precej dražje.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
486
83
Ne vem, koliko drži, ker se ravno še odločam, ali bi sploh poskusil, ker z 10GigE je optika nekonkurečna.
https://www.ebay.co.uk/itm/FTTH-Spl...409742?hash=item520f52e78e:g:DhEAAOSwtRlbhQSs

ali

https://www.ebay.co.uk/itm/Fiber-Op...381226?hash=item2f0a20bf6a:g:S1oAAOSwA3dYeNzg

Navodil na youtube je polno, nimaš kaj falit.
Ni ravno 10€, sploh druga opcija, za prvo bi še dal, če bi vedel, da je preverjena.

10GbE po bakru danes res ni več tak problem, se pa še vedno dobi opremo za fiber (za home use ) precej ugodneje kot karkoli na 10GBase-T. Recimo rabljene/refurbished Mellanox kartice za cca. 20€ in giga switche s SFP+ (10GbE) uplink porti. Jaz sem dal recimo za Mikrotika CRS326 z dvema SFP+ portoma cca 150€ ali še manj. Tudi kak CRS317 s 16 SFP+ porti ni tako drag, glede na to kaj dobiš. SFP+ module se pa tudi dobi ugodno (uprabljem iz fs.com, zaenkrat vse kul). Pa še fiber je bistveno tanjši (poleg tega tudi neobčutljiv na EM motnje) in ga mogoče lažje spraviš v kakšno obstoječe cev, če nimaš ustrezne Cat6/Cat6a napeljave, kar meni precej prav pride. Glavni problem je potem terminacija, kar se mene tiče.

Kar sem sam vlekel, sem sicer potegnil Cat7, ampak ravno do kabineta, kjer imam PC imam Cat5e in ga trenutno ne dobim ven. Pa še home "server" bi rad stlačil nekam, kjer sedaj ni mrežne povezave, fiber bi pa mogoče celo spravil v cev od električne napeljave. Po drugi strani pa kak dock za laptop, če že ima 10GbE, je to 10Gbase-T....

damirj

Guru
9. maj 2012
5.213
2.368
113
Sem napisal par 10€ :)

Za 10GbE zna bit dovolj Cat6 kabel, verjamem, da nimaš nikjer linka daljšega od 30m ali kolk že takšen kabel zmore.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
486
83
Za 10GbE zna bit dovolj Cat6 kabel, verjamem, da nimaš nikjer linka daljšega od 30m ali kolk že takšen kabel zmore.
Po mojih izkušnja je Cat6 res čisto dovolj za krajše razdalje, ampak imam na žalost na problematičnem mestu Cat5e in poštukano cev nekje vmes.... Fiber bi mogoče spravil po drugi poti do tja.

Drugače pa za avtorja teme, vidim, da ima Vimar tako namenske module za fiber kot cold connectorje, ki so verjetno ok, glede na ostale njihove izdelke.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.903
258
83
Slovenija
odlično hvala,
sedaj pa še samo potrebujem koga, ki bi znal vse to skupaj priklopit, lokacija Mb.