modelalarstvo

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Mode 1 ima ročico za motor na desni strani (kakor tudi repno krmilo), na levi strani ima krilna krilca (ailerone) ter višino. Mode 2 ima ravno obratno. Mode 3 ima motor prav tako na desni, msilim da skupaj z aileroni (na levi ostane višina + repno krmilo), Mode 4 pa ravno obratno. Za mode 1 in 2 sem 100% da je tako (sta tudi najbolj uporabljana), za 3 in 4 nisem tako prepričan, razen položaja za moč motorja...
In kaj je bolje?
grin1.gif

Sicer pa kakor vidim je tudi razlika v motorju, ter merah propelerja

nima veze kaj je bolje. ta komplet se ne splača. komande nuporabne. torej te čaka praktično takoj nakup novih. polnilec neuporabn. torej spet takoj novi. za 100-120€ maš v zraku recimo kit easya ali pa rookija ali pa še ceneje če vzameš bixlerja pri HK-ju. potem kupiš nekje za 100€ kake komande rabljene 2.4 giga. dodaš še 50 za polilec in baterijo pa si za minimaln dnar več na dosti bolšem.
vem pa tudi za enega popolnoma ok graupner rookija, ki se prodaja. brez poškodb in komplet opremo in dvojno baterijo (2s in 3s) za 80€. torej rabiš samo še komande in polnilec.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
Easy star je kr zasoljena cena. maš na hobbykingu v nizozemskem skladišču za 51€ ARF bixlera (kopija easystarja) za 51€. rabiš samo baterijo in 20A regler. torej če še regler šteješ zraven turnigy plush iz nizozemskega skladišča 12€

optic 5 niti slučajno.... boš mel samo za prvi model (pa še to z rezervami) potem pa spet nakup nove. . daj zraven tisto razliko pa vzami vsaj optic 6 sport. schweighoffer ga ma za 155€. Ti bo podpiral osnovno telemetrijo javlanja prazne sprejemniške baterije pa vsaj osnovne mikse lahko delaš. z 5-ko nimaš nič oziroma res čiste osnove, ki ne zadostujejo niti za osnovno jadrilico. Po domače povedano niti easystarja nebpš izkoristil do konca s optic 5 oddajnikom.

cena baterije konkretno zasoljena, schweighoffer ima podobno za 20€ recimo.
poglej še na hobbykig in nizozemsko skladišče. dobiš dve za ta dnar.

polnilec je tudi glede na ponujeno predrag.
spet gremo na hobbyking. nizozemsko skladišče in accucel 6 za 31€. najbolši polnilec za svojo ceno.

in če vse skupaj seštejemo smo na 271€ z vklučenimi poštninami. torej si na koncu na 20€ nižji ceni z bolšimi komandami.

odločitev je pa tvoja :D

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
evo, pa sn nazaj čist zmeden
smile-1.gif

Kaksna je pa primerjava v kvaliteti med easy in bixler-jem? Kaj pa med bixlerjem 1.1 in 2?
Kako je pa z baterijo, na strani piše 1300, al lahko das notri večjo, al bo potem preveč teže?

LP

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
ne se sekirat glede kvalitete oboje je trpežno in preprosto za popravit s sekundnim lepilom.
glede baterije daš not 2200mah in rešeno. glede teže ni panike.
evo en test
https://www.youtube.com/watch?v=fsymTsBPjxI
https://www.youtube.com/watch?v=VecIXvf5qv8

glede cene predvsem glej, da prideš čimceneje skozi z letalom. Ker se lahko tvoja začetniška pot razvije v dve smeri. al nardiš totalko (ali pa vsaj eno konkretno pikiranje) v prvih poletih ali pa po parih poletih prerasteš letalo in boš v obeh primerih kupoval novega :D Tako da nekih strašnih denarjev za prvo letalo ni smiselno zapravlat.
Kar se pa tiče za drugo letalo, oziroma prvo "pravo" letalo pa ti definitivno svetujem nakup Fun Cuba od multiplexa (tega recimo ne izkoristiš če imaš komande optic 5).

Nazadnje urejeno:

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
sn si mal ogledal primerjavo in mi bolj diši po nakupu Bixlerja 2.

Ka pa tele RV naprave? klik
A je kaj kvalitete ali bom menjav v trenutku?

LP

PS: Nebi rad imel prevelikih začetnih stroškov, po drugi strani pa ne bi rad naslednjo sezono kupoval vse novo.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
sn si mal ogledal primerjavo in mi bolj diši po nakupu Bixlerja 2.

Ka pa tele RV naprave? klik
A je kaj kvalitete ali bom menjav v trenutku?

LP

PS: Nebi rad imel prevelikih začetnih stroškov, po drugi strani pa ne bi rad naslednjo sezono kupoval vse novo.

Turnigy 9X je top shit zadeva za to ceno. Mam jo sam za quada (sicer flešana z Open9X) in morm pohvalit zadevo. Dometa ima toliko, da modela ne vidim več, kako se bo pa obnesla pri FPV bom pa videl. Še vedno ti ostane FrSky modul, če bi hotel imeti zanesljivejšo povezavo.

Tako da kar v nakup, če rabiš še kaj informacij pa vpraši.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
ampak pazi da te cena ne zavede. dodaj kr visoko poštnino manipulativne stroške carine in ddv.
in glede teh ne glej drugega kot 9x. Boš pa s tem lahko letel vse. Ko ti bo začelo primanjkovat kanalov boš pa itak 4 mestne cifre na letalih zapravlal in bo tudi nakup nove komande zanemarljiv strošek
smile-1.gif

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Strošek same komande je 60 € z poštnino, na to ceno je potrebno dodat 20% DDV-ja jih je 72 € in še stroške obvestila in izvedbe postopka cca 5 € in si na 77 €.

Nikoli ne smeš pri RV napravah gledat zgolj strošek nakupa (edino v primeru, če imaš samo en model, kar je sicer redko), vedno poglej še za cene dodatnih sprejemnikov, saj se lahko zgodi, da kupiš "poceni" napravo, potem pa te pri dodatnih sprejemnikih "ožamejo". Pri tej napravi te pride nov 8 kanalni sprejemnik manj kot 10 €, če pa vzameš 6 kanalnega, je pa še malo manj.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
jaz sem rekel že v štartu, da kur* gleda tistih 80€ razlike med optic 6 sport in eclipse 7 in sem vzel eclipsa. No na koncu sem še eclipsa menjal za eclipse 7 pro, pred kratkim pa za auroro. vse kaj mi je žal od tega je, da nisem že v štartu vzel aurore. ampak ok ko si začetnik nimaš pojma kaj sploh je kaj in se določene stvari ne zdijo pomembne

I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz sem začel z Graupner MX-12, še na "ta spodnjih" MHz... Komaj letos sem menjal, pa še to zato, ker je začel "zajebavat." Veliko sem kolebal na koncu pa pristal na Spectrum DX7i, ki je bil pri Švajgiju v akciji - skupaj z sprejemnikom (dual channel) za mekaj več kot 200€.

MX-12 bom pa probal usposobit na low frequency oddajnik iz HobbyKinga z dometom skoraj 10km - ravno prav za FPV :)

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
Sedaj če naročim

9XR komande,
morem naročit še
baterijo

in modul
Našel sem samo tale modul. Zdej pa ne vem katere sprejemnike je treba dokupit. Orange ali Turnigy
confused-1.gif
kater model točno, bi zihr deloval?

Nazadnje urejeno:

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
Sedaj če naročim

9XR komande,
morem naročit še
baterijo

in modul
Našel sem samo tale modul. Zdej pa ne vem katere sprejemnike je treba dokupit. Orange ali Turnigy
confused-1.gif
kater model točno, bi zihr deloval?

Zakaj 9XR? Funkcijsko ni neki boljša od 9x, poleg tega pa kritizirajo dostopnost določenih stikal in predvsem zatikanje tipk. Sam bi raje izbral 9X, katero se da posodobit na firmware od 9XR oz. Open 9X.

Bistvo je da 9XR, kljub temu, da je novejša, ni boljša oz ma sicer nekaj bombončkov, ki jih 9X nima (recimo osvetlitev zaslona) ampak vse to se da dokupit, če ti pač to manjka. Pri 9x ne rabiš kupovat posebej baterij lahko kupiš 8 AA Eneloop, ki zadostujejo za kar nekaj poletov, če že hočeš akumulator, potem vzemi Li-Fe transsmitter pack (govorim za primer če vzameš 9X).

Če boš že vzel 9XR potem zraven vzemi FrSky modul.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Načeloma imaš vse, s pogojem, da imaš doma kaj orodja (fine izvijače, olfa, prozoren trak, lepilo,...) Rabil boš še XT60 konektorje za priklop baterije in reglerja (na baterije je konektor, na reglerju ni) in vzemi še paket 3,5mm bullet konektorjev za priklop reglerja in motorja.
Vzemi še kartico za programirat, da ne boš "na peš" programiral in priporočam ti da preden vse skupaj priklopiš, 2× pregledaš, da ne boš šel v luft po nepotrebnem oz. da te ne bo propeler porezal, ipd.

Li-Po baterije obvladaš? Veš da lahko ob napačni uporabi zagorijo? To ti je poznano?

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
prehiter si zame
smile-1.gif

kartico za programirat?
Kar se tiče baterij, sem nekaj na hitro prebral, sam imam namen malo bolj naštudirat ko bom naročil.

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Citat:
Uporabnik kajn pravi:
prehiter si zame
smile-1.gif

kartico za programirat?
Kar se tiče baterij, sem nekaj na hitro prebral, sam imam namen malo bolj naštudirat ko bom naročil.

Jp, čeprav kar sem na hitro preletel, naj jo ta tvoj regler sploh ne bi podpiral, kar pomeni, da moraš programirat preko komande, kar je pa zelo zamudno. Za regler raje vzemi Hobbyking Blue 30A (glej link) bolj kvaliteten, mam zanj prog. kartico in ti jo šenkam, če boš rabil.

Glede lipotov (li-po baterij) si kar dobro preberi, ker je pomembno kako jo polneš, shranjuješ,... itd Preberi si kakšen "vodič", ker to niso nicd ali nihm celice, v primeru lipotov je potrebno imet polnilec z balanserjem, ker se vsaka celica posebej balansira, shranjevanje se izvaja pri 3,8V ali 3,85V na celico, zadevo ne moreš ravno priklopit in iti na pivo, ker je ravno lansko leto, nekemu hrvatu pogorel avto, ko je polnilec in baterijo dal v avto, ker jo je hotel zaščitit pred dežjem, lipota pa ni dal v protipožarno vrečko. Tako da, jaz osebno zadevo jemljem resno, vse baterije kar jih premorem imam v jeklenem sefu, za vsak slučaj, ker ko bo en zagorel, bodo drugi šli z njim.

HK 30A Blue

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
Aja, večina stvari katere si izbral, je na backorder, kar pomeni, da jih ni na zalogi in lahko traja mesec ali dva da artikli pridejo v zalogo. Samo opozorilo.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
ksz

Se opravičujem za off-topic, ampak imam vprašanje za modelarje ... ker ste se glih fajn zbrali tukaj.
smile-1.gif

Ali se dobi kaka budget varianta baterije z napetostjo med 10 in 15V, vsaj 2000mAh ter polnilec zanjo. Hobbyking ima cel kup baterij, pa ne vem pod kaj naj iščem ... Hvala!

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
@crash
Kaj boš z njo to je še pomembn podatek.

@kajn

če se le da vzami turnigy plush regulator. jaz samo še to naročam za letala. so bullet proof. 30A bo ok

Nazadnje urejeno: