Mobitel cena naročnine

Fios

Zelenc'
19. sep 2011
11
0
1
Mene je vedno zanimalo kako mobitel pride do cen za svoja naročniška razmerja?

Recimo da podam en primer: Aktualno so začeli prodajati Sony Ericsson Xperia Ray. V splošni akciji ga prodajajo za 239EUR. Če si ga naročim preko neta pri tretjem ponudniku brez kakršnihkoli obveznosti, brez simlock, brez brandinga me pride okoli 260EUR. To je dobrih 20EUR razlike med ceno z naročnino in golim telefonom. S tem da bo pri mobitelu potrebno potem plačevati še 24 mesecev naročnino.

Sedaj mi ni čisto jasno kako lahko pridejo do takih cen pri mobitelu? V bistvu jaz vidim samo te možnosti:

1. Mobitel na veliko izkorišča svoj položaj na slovenskem tržišču.
2. Mobitel kupuje mobitele po zelo dragih cenah in posledično stroške prevali na končnega uporabnika.

LP

DreamDesign

Pripravnik
26. jul 2010
734
0
16
To delajo vsi operaterji. Redno ceno našponajo, ko kupiš telefon ima marsikdaj operater že dobiček ko proda telefon uporabniku plus uporabnik ima 24 mesečno vezavo za telefon.

Zato pa jaz namesto telefona raje jemljem 25% popust
smile-1.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
100x premleto... Bistvo mobilnega operaterja ni v ponudbi telefona, ampak storitev... Kdaj vam bo to jasno?

Telefon lahko dobiš tudi za 1€, tko da, nevem, kje je problem...?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik DreamDesign pravi:
To delajo vsi operaterji. Redno ceno našponajo, ko kupiš telefon ima marsikdaj operater že dobiček ko proda telefon uporabniku plus uporabnik ima 24 mesečno vezavo za telefon.

Zato pa jaz namesto telefona raje jemljem 25% popust
smile-1.gif

Za to opcijo še nisem slišal. Zanima me kako lahko dobiš 25% popusta in za kaj ta popust velja?

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
Citat:
Uporabnik Fios pravi:
Mene je vedno zanimalo kako mobitel pride do cen za svoja naročniška razmerja?

Recimo da podam en primer: Aktualno so začeli prodajati Sony Ericsson Xperia Ray. V splošni akciji ga prodajajo za 239EUR. Če si ga naročim preko neta pri tretjem ponudniku brez kakršnihkoli obveznosti, brez simlock, brez brandinga me pride okoli 260EUR. To je dobrih 20EUR razlike med ceno z naročnino in golim telefonom. S tem da bo pri mobitelu potrebno potem plačevati še 24 mesecev naročnino.

Sedaj mi ni čisto jasno kako lahko pridejo do takih cen pri mobitelu? V bistvu jaz vidim samo te možnosti:

1. Mobitel na veliko izkorišča svoj položaj na slovenskem tržišču.
2. Mobitel kupuje mobitele po zelo dragih cenah in posledično stroške prevali na končnega uporabnika.

LP

uporabljaj telefon brez sim kartice, če ti je plačevanje naročnine odveč,..
b

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Borovnica, kaj je z aktualnimi SE pri Simobilu (recimo Rayem, da ne gremo preveč offtopic)? Ste naredili križ čez njih, ker trenutna ponudba je... sam veš kakšna.

borovnica

Fizikalc
22. jul 2007
4.617
1
38
blazko, trenutno nebi vedel kaj je z SE,.. počakajmo na nove telefone, ki bodo prišli do konca leta,..
b

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.059
74
48
Citat:
Uporabnik Fios pravi:
V splošni akciji ga prodajajo za 239EUR. Če si ga naročim preko neta pri tretjem ponudniku brez kakršnihkoli obveznosti, brez simlock, brez brandinga me pride okoli 260EUR.

Kje se dobi SE Xperia Ray za tako ceno?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
uporabljaj telefon brez sim kartice, če ti je plačevanje naročnine odveč,..
b
Imeti naročnino zgolj zaradi nakupa telefona ni smiselno.

Ampak za večino uporabnikov je vprašanje takšno: itak bom plačeval naročnino, zakaj ne bi izkoristil še možnosti nakupa cenejšega aparata?
OK, Tuš ima tisti 25% popust, o katerem je za razmisliti, ampak ostali operaterji pa tega ne nudijo.

Fios

Zelenc'
19. sep 2011
11
0
1
Pri nas v Sloveniji bi morali zakonsko ločiti ponudnike telekomunikacijske infrastrukture in telekomunikacijskih storitev. Zaenkrat EU-komisija sicer priporoča takošno delitev, v bodoče pa upam da jo tudi z uredbo uzakoni. Samo za primer: Velika Britanija je ta dva dela ločila že leta 2006 in od takrat se je število ponudnikov storitev za mobilno telefonijo in širokopasovne priključke povečalo za 460%!

V Sloveniji je problem v tem, da imamo samo 2 resna ponudnika mobilne telefonija, ki imata vsak svojo infrastrukturo. Mobitel ima od samega začetka monopolni položaj, ki je tudi neposredno v državni lasti. Mene ne čudi da tušmobil in simobil neprenehno tožita mobitel. Sicer pa nevem če bosta kaj dosegla, ker država (=mobitel) verjetno ne bo sama sebe kaznovala. Verjetno bo treba it malo dlje kot samo do ljubljanskega sodišča...

Dokler bo tako koker je, bom jaz kupoval telefone v tujini, storitev sem pač prisiljen koristit pri domačem ponudniku. Še en moj pirmer: V nemčiji sem si kupil Galaxy S2 s 24mesečno naročnino. Vse skupaj sem plačal 449EUR - julija (ja, to je cena mobitela IN naročnine za 24 mesecev skupaj!). Operaterja sem takoj na začetku izplačal, pogodbo mi bo avtomatsko prekinil čez dve leti. Do takrat bom lahko še koristil 100min pogovorov in 500MB prenosa na mesec . Telefon je brez kakršnekoli programske opreme od operaterja (kot recimo mobitelov integral itd.) in odklenjen za vse SIM kartice. Če grem danes pogledat koliko pride S2 pri mobitelu: 469EUR + 24 mesecev naročnine.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
a o tem kaj imaš vključeno v ceno mesečne naročnine (zakupljene količine) pa nihče ne razmišlja in vsak glede le na to kok keša bo dau za TELEFON?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Fios pravi:
Dokler bo tako koker je, bom jaz kupoval telefone v tujini, storitev sem pač prisiljen koristit pri domačem ponudniku. Še en moj pirmer: V nemčiji sem si kupil Galaxy S2 s 24mesečno naročnino. Vse skupaj sem plačal 449EUR - julija (ja, to je cena mobitela IN naročnine za 24 mesecev skupaj!).
Če greš "mimogrede" v Nemčijo, se mogoče splača vzeti to opcijo. Ampak posebej samo za to hoditi v Nemčijo se pa ne splača. In na to računajo tudi operaterji pri postavljanju cen.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Bush pravi:
Ampak za večino uporabnikov je vprašanje takšno: itak bom plačeval naročnino, zakaj ne bi izkoristil še možnosti nakupa cenejšega aparata?
OK, Tuš ima tisti 25% popust, o katerem je za razmisliti, ampak ostali operaterji pa tega ne nudijo.
SiMobil ima/je imel neki bonus, 50 EUR ali podobno.
Vzel si to, se vezal 24 mesecev. Denar je bil dobropis, iz katerega so se ti računi plačevali, dokler ni bilo porabljeno.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
SiMobil ima/je imel neki bonus, 50 EUR ali podobno.
Vzel si to, se vezal 24 mesecev. Denar je bil dobropis, iz katerega so se ti računi plačevali, dokler ni bilo porabljeno.
To je res, ampak to je tako uboren znesek za 24 mesečno vezavo, da se že bolj splača vzeti kak telefon.

Fios

Zelenc'
19. sep 2011
11
0
1
Škoda da pri nas v Sloveniji do 25.5.2011 nismo uvedli zakonske smernice EU. Z novimi zakoni bi se položaj uporabnika bistveno izboljšal. Operaterji bi bili prisiljeni ponuditi pogodbe tudi za 12mesecev. Menjava operaterja bi morala biti omogočena v 24urah (in ne tko ko danes ko te nategujejo 1 teden ali pa še več). In še en kup drugih pravic. Sm zgleda da se Sloveniji nikamor ne mudi...in bo raje plačevala penale, kot pa uredila in uzakonila razmeroma primitivne zakone.

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Fios pravi:
Škoda da pri nas v Sloveniji do 25.5.2011 nismo uvedli zakonske smernice EU. Z novimi zakoni bi se položaj uporabnika bistveno izboljšal. Operaterji bi bili prisiljeni ponuditi pogodbe tudi za 12mesecev. Menjava operaterja bi morala biti omogočena v 24urah (in ne tko ko danes ko te nategujejo 1 teden ali pa še več). In še en kup drugih pravic. Sm zgleda da se Sloveniji nikamor ne mudi...in bo raje plačevala penale, kot pa uredila in uzakonila razmeroma primitivne zakone.

Državi beri Telekom/Mobitel se nikamor ne mudi, kazen je še zmeraj očitno manjša, kakor zaslužek z nabitimi cenami pri navedenih.

Dr. Strangelove bi rekel državno socialni interes je to pri nas
grims-1.gif

Ampak, bo tudi to urejeneo slej ko prej, ne glede na to kaj si želi država
wink-1.gif

Lp.

Nazadnje urejeno: