Mlinček za sol in poper

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Upam da je v pravi rubriki post napisan...
Torej kje kupiti kvaliteten mlinček, nekako mi tisti iz Špara, Merkatorja,... ne zgledajo najbolj kvalitetno oz. sam mehanizem za mletje je videt bolj tak tak? Vglavnem iščem takega ki bo dobro in dolgo mlel.
Nekak sem si zaželel sveže zmlet poper v domači goveji juhi..
smile-1.gif
.

Pa hvala za odgovore!
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Dolgo in dobro mlel? Potem je prava rešitev Peugeot (avto, ne mlinček). Imajo garancijo "za zmeraj" in po mojih izkušnjah so večni. Kje dobit? Po pravici povedano ne vem. Ebay, mogoče?
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pomoje jih majo tud v Lesnini...

Če nimajo teh, majo pa en kup drugih kvalitetnih.
 

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

WMF.

Muller ali Filipov dvorec (LJ).

Lepo in kvalitetno. Ni pa niti pod razno poceni.
 

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Nekaj videla danes v 1001 dar (City park ter Mercator Šiška). Cene od 8 € dalje, če je pa kvalitetno, pa ne vem....
 

Zanzibar

Majstr
16. sep 2007
1.065
123
63
V lesnini na Brdu imajo tega kar veliko; koliko so pa kaj vredni, pa ne bi vedel.
Glede na to, da so pa cene od par € do par 10€ bi se znalo kaj najti.
 

Zerly

Pripravnik
20. avg 2007
592
0
16
Peugeota imajo v Lesnini. Jaz sem namesto tega kupil slo proizvod STATUS in mi še vedno dobro služi. Mehanizem za mletje je pa iz keramike, če se ne motim.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Del za mletje (mlin) mora biti kovinski.
Pri dobrih so itak kovinskih. Ampak pri tistih za poprej je lito železo, če se prav spomnim, pri Peugeotovih ročno obdelamni, pri solnih je pa nerjaveče jeklo, ker je sol korozivna. Zato se pravega mlinčka za poper ne daje v stik z vodo, recimo ...
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Obvezno Peugeot, prva liga niso pocen, imajo jih v lesnini. Mlinček za sol, mora imeti drobilnik iz materijalov, ki ne rjavijo, moj Pugi je v uporabi že nekaj let in dela k šus.

lp D
 

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Hvala na pomoči, bom skočil v Lesnino pogledat te Peđoje, pa da vidim kako kaj zgledajo. Imajo pa na e-bayu res ogromno izbire teh.
Tudi jaz sem med iskanjem mlinčka zasledil da imajo nekateri mehanizem keramičen, nekateri kovinski ali plastični. Tisti s plastičnim najbrž odpadejo iz mojega seznama.
Verjetno pa tisti ki pišejo da je mehanizem/rezilo kovinski, mislijo da je iz nerjavečega jekla, kajti "normalno" jeklo brez zaščite začne rjaveti tudi brez da bi ga pomočil v vodo, dovolj je že vlaga v zraku.

Bom poročal po morebitnem nakupu, hvala za pomoč zaenkrat!
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Poper mlinčki imajo iz železa (litega), solni iz nerjavečega jekla. Vsaj pri Peugeotu.
Keramika je vprašanje, koliko zdrži (zato imajo Peugeotovi poper mlinčki garancijo za zmeraj) ...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Brezhibna! Keramika pri takih zadevah je mišljena kot nadgradnja jeklov, vedno boljša varianta, saj ima boljše kemične in mehanske lastnosti.

Od hudo obdelane keramike je trš še sam diamant, keramika tudi nima kovinskega okusa oz. je popolnoma brez, kar pride prav pri nožih.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Je pa krhka (pri nožih), slabše drobi (ker je pregladka) - sploh mi je pa zanimivo, da je ne uprabljajo najboljši izdelovalci mlinčkov in nožev (pa tudi kuharji ne) ... Verjetno obstaja razlog ...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Najboljši izdelovalci mlinčkov...

Tole je eden najboljši mehanizmov na svetu: http://www.ideas-denmark.com/index.php?id=927

Ceramic

CrushGrind is the original ceramic mechanism®.

The heart of the mechanism is the 2 ceramic parts; cone and crown.

Ceramic is a pure, inactive material and harder than steel.

Unlike metal, it does not oxidize the food.

It has passed a durability test equal to 200 years of usage.

Kyocera keramiko pa uporablja kar dost kuharjev, sam naj kuharji so pač iz stare šole navajeni na svoj orodje. Namorš enmu profi kuharju vtaknit v roko 100g lažji nož z drugačno (lahko tudi slabšo) ergonomijo in pričakovat da mu bo všeč.

Tudi nožev je nešteto na trgu in nekateri so všeč enim, nekateri drugim. Problem keramičnih nožev je tudi brušenje, ker profi kuharji redno pedenajo nože z nežnimi popravki, keramičnih pa nemorš na hitro mal popravit.

Profi kuharji uporabljajo vsaj karbon steel ali pa res pravi damast, kateri pa je za vsakdanjo kuhinjo neuporaben ali pa predrag kot slednji.

Uglavnem...pri mlinčku, bi se jaz odločil za keramični mehanizem in prav povsod bi delal na zmanševanju možnosti puščanja priokusa.

http://www.ideas-denmark.com/index.php?id=1044

Tudi cena ne pomeni takoj kvalitete....ponavadi maloserijska proizvodnja, znamka (tradicija) ipd. prinesejo več k ceni kot kvaliteta, sicer si pa iz take branže da to veš.
smirk-1.gif


Vsakmu svoje...nad 30€ se itak ne da falit.
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Zanimivo, bi blo treba sprobat. Sicer nisem fan teh univerzalnih rešitev (enak mehanizem za vse mogoče ponavadi pomeni, da ničesar ne naredi res super), ampak kaj pa veš.

Pri nožih je pa tako kot tukaj: kvaliteta stane. Moji Zwillingovi 4 in 5 star so sicer dragi (60+ evrov za klasičen nož), ampak odlični.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jaz svojih še vedno nisem kupil, sem se preveč posvetil tej izbiri, sicer jih pa res mislim met dolgo oz. itak so za dolgo.

Sicer pa cenim ročna dela in hud nož je res mojstrovina, sam cene so pa....
bonk.gif


Kot zanimivost...čisto pravi damast se začne pri 400, 500€ za nož in še ti niso taki, kot naj bi bli res naj naj, ko so izdelovali sablje in tudi današji znanstveniki še nekako niso uspeli ponovit postopka kaljenja vsake plasti posebi, tko da ne dosežejo trdnosti starodonih sabelj.