Mišični krči v nogah

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vsake toliko me (običajno med spanjem) zagrabi krč v nogi, in to tako močan, da bi si takrat najraje nogo odrezal - resno. Nazadnje me je eden od zelo močnih prijel kak mesec nazaj, pa še vedno čutim bolečine na tistem mestu (verjetno kak natrgan filament).

Zdaj, pravijo da magnezij pomaga, pa me zanima, kaj to pomeni, vsak dan eno tabletko ali kako?

Pa kaj v tistem momentu zagrabitve krča narediti razen odrezati noge? Ima kdo podobne izkušnje?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Se mi dogaja enako. 1-2 krat na leto. Za nevajenega človeka naravnost grozljiva bolečina.

Nekaj časa sem še razmišljal, kaj in kako... zdaj pa enostavno poizkušam ignorirat. Običajno je med spanjem, tako da se včasih zjutraj spomnim samo zaradi malo razbolele golenske mišice.

Po mojem je bolj povezano s položajem nog v spanju, kot z dejanskim elektrolitskim neravnovesjem. Sicer si ne znam razložiti, zakaj se zgodi vedno v spanju.
Edino kar sem opazil je, da se običajno zgodi, ko tisto mišico raztegnem (npr. da forsirano iztegnem nogo v kolenskem sklepu).

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
39
Mene večkrat prime krč v mečah in nazadnje je bil tak, da sta mi celo starša pomagala vstati sredi noči, ker sam nikakor nisem zmogel. Sem mislil, da mi je nekdo dejansko nogo razparal, kako drugače ne znam opisat. Skratka, vsekakor ni prijetno in težava je bila v tem, da me je tisto noč vsaj še ene 3x - 5x hotel prijeti, ko sem hotel skrčiti nogo. Nikoli nisem bil toliko izmučen in še ves teden sem šepal.

Tako da v tistem momentu pomaga zgolj popolnoma iztegnjena noga. Torej, se postaviš na noge in tista, ki jo je napadel iztegneš, torej stisneš stegno, da jo malce nazaj pomakneš in prste v luft in nasloni se na kaj, da ne izgubiš ravnotežja. Druga metoda, ki jo pa še nisem probal je pa ista kot pri nogometaših. Ležiš na hrbtu in ti potem en drug dvigne nogo, ki je v krču, do svojega pasu ali še višje in popolnoma iztegne, ko ti pritisne na stopalo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Preveč boli. Poleg tega je v ležečem položaju in pod odejo kar malo težko masirati zadnje mišice goleni.
smirk-1.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zakaj misliš, da sem nov član?

to je fora, ko nekdo pove, da ima podobno težavo, kot drugi
wink-1.gif

jaz zadnje čase nimam teh težav, bili pa so, ajoj k sm dva dni šepala okoli. Vem samo, da sem vse skupaj umirila tako, da se nisem pretegnila v postelji, dokler ni vse skupaj minilo, oz. tako mi je mogoče uspelo preprečiti krč.

Men so rekli, jej banane in pa da je to od preobremenjenosti mišic... koliko pa je to res, pa ne vem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem mislil, da bolj na splošno misli
smile-1.gif
.

Teh "receptov" je najbrž še kar precej. Kako so pa učinkoviti, pa vprašanje...

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
KSZ
Meni se je to dogajalo, ko sem malček zanemarila športno udejstvovanje. Mogoče je naključje, ampak odkar spet redno športam, nimam teh problemov. Morda je tudi magnezij v šumečih tabletah umiril zadevo.

Ko me je zgrabil krč, mi je najbolj pomagalo, če sem nogo iztegnila kolikor je šlo in prste zavihala navzgor (to je menda nekdo zgoraj že omenil) in tako držala kako minuto, potem je ponavadi bilo ok. Nisem pa potem smela nekaj časa noge na hitro skrčiti, ker se je ponovilo. Najraje se mi je to zgodilo med spanjem, očitno spim bolj nemirno.

Moji krči pa očitno niso bili tako hudi kot nekateri tu opisujejo. Ni se mi namreč zgodilo, da bi šepala naslednji dan ali da bi me več dni bolela mišica.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
Tudi meni se ponavljajo od nekje SŠ.
Predvsem sem obcutljiv na vroc zrak ce piha na misico. Pa je bilo to od BCS, pa motorne zage, pa motorja, pa.....
Ze v SŠ sem se valjal pod mizo od bolecin. Sedaj se poskusam teh vrocih "prepihov" izogibat in imam krce bolj poredko. Najveckrat ponoci kot vecina.
Sem ze zulil donat in mg tablete, pa se nisem ugotovil alije kaj na tem. Najbrz sem premalo jedel in premalo se opazoval.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.649
6.706
113
pri taščici
sem recimo temu prebral, pa so bolj ali manj samo "športni" krči. Alter populacijo pa mučijo krči bolj krči med spanjem, ko je vs spočito. Vsaj pri meni ni potrebno da sem dan prej bistveno bolj fizično aktiven da imam ponoči krče.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Pri meni so se krči pojavljali na začetku sezone, ko so bili po parih tednih premora na vrsti res težki treningi. Takrat so me krči grabili zvečer, ko sem šel spat. Po 1-2 tednih so se krči umirili, potem je bilo ok.
Pa par tednov nazaj, ko sem imel 39,5°C vročine, in sem se pol ure tresel ko pes na kuzli, me je tudi prijel krč in me ni izpustil par minut. Sem čisto pregret skakal po eni nogi po stanovanju in rjovel od bolečine.
Tako, da pri meni so krči povezani z obremenitvami mišice in ne s pomanjkanjem mineralov.

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.304
13
38
Ljubljana
pomankanje enega vitamina je to v telesu, tisti, ki je zgoranj napisal da pomaga magnezij ima prav. Da se ga kupiti v šumečih tabletah in te težave bodo prenehale.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
In kaj to pomeni? Stalno vsak dan en tablet? Kura en teden? Mesec?

Ker če imam potem probleme recimo 3-4x letno, bom težko vedel, če pomagajo.

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.304
13
38
Ljubljana
ponavadi to pride v poštev pri ljudjeh, ki imajo stalno krče v mišicah, ti pa ker imaš to 4x letno pa začni uživat hrano, ki vsebuje magnezij.