Citat:
»Drugovi!
...U subotu, 4. avgusta, oko 12 časova unoæ, uhapšen sam u Zagrebu u Vinogradarskoj cesti, gdje sam htio da prenoæim kod jednog poznanika. Policijski agenti su me napali s leđa naperenim revolverima, tako da se nisam mogao ni maæi. U polciji sam saznao da je još u subotu poslije podne izvršena premetačina one kuæe i da su vlasnica stana i njen muž bili uhapšeni. U stanu je navodno nađena „ilegalna komunisitčka literatura“, pored toga četiri stare ručne granate još iz vremena rata, jedan revolver i municija! I sad oni hoæe sve to da stave meni na teret. U zatvoru su me jako mučili, sada me ne puštaju lječniku. Čuo sam da su uhapšeni moja žena i još nek idrugi. I druge političke zatvorenike užasno maltretitaju. Nikome se ne smije donijeti jelo izvana. Od mene traže da optužim istaknute radničke rukovodioce. Agenti mi prijete smræu i tvrde da æe me odvesti u beogradsku „Glavnjačku’’.
Protestirajte i pomozite mi!
Ja æu radije umrijeti nego da na zahtjev polcije svjedočim u korist lažnih optužbi i denuncijacija protiv svojih drugova...
Zdravo, drugovi!
Uskoro više neæu moæi da stojim, jer sam jako oslabio...«
Josip Broz