ksz...
Ena moja "kmetska slika" na to temo, tam iz "dobrih" starih časov...
Moralo je biti nekje v prvi polovici osemdesetih, tam 1982, 1983... ...jaz 12-13 leten mulc, ravno dobil novo kolo, Rogovega "dirkalca", metalik rdeče barve na 10 prestav... ...ponosen in vesel kot radio.
.
Pa takole nekega poletnega popoldneva bicikliram proti domu in 200-300 metrov od doma naletim na policijsko patruljo, ki je ob glavni cesti "nadzirala promet" - beri: =bala državljane.
Miličnik: Mulc prid sem (mi zalaja miličnik iz stoenke)
se privlečem do miličniškega avta
Miličnik: ti maš pa tole nov bicikl, kje si ga pa dubu?
Jaz: Ati mi ga je kupil.
Miličnik: Aja, pa imaš ti račun zanj, ker lahko si ga tudi ukradel?
Jaz: Nimam, ampak res mi ga je ati kupil za odličen uspeh v šoli.
Miličnik: Me nč ne briga? Bomo preverl. Čigav pa si in kje stanuješ?
Jaz: (povem)
Miličnik: No zdaj pa pojdi domov po atija in pridita oba nazaj sem.
Ves poklapan se odvlečem do doma, povem fotru zgodbo, da so me "ustavili policaji", kaj je bilo in da morava oba tja. Fotr slabe volje, matr, kaj bo zdaj (moj stari in bil "na liniji" - delal v lokalni fabriki na srednjem managementu, ampak ni bil član partije in taki so v "dobrih starih časih" vedno imeli slab občutek, ko je bilo karkoli treba urejati "z oblastjo").
Se s fotrom torej skupaj odpraviva do policajev:
Fotr: Dober dan v čem je težava?
Miličnik: Tovariš, kje ste vi zaposleni? (fotr pove) Ali imate račun za sinovo kolo?
Fotr: Ne najdemo ga, mogoče smo ga celo vrgli stran.
Miličnik: Ja, kako pa naj vemo, da kolesa niste ukradli? Lahko vam ga tukaj na mestu udvzamemo!
Fotr: Prosim vas, res smo sinu kupili novo kolo za uspeh v šoli.
Miličnik: Tovariš imate čisto vest?
Fotr: ...malo pomolči... Ja, imam čisto vest.
Miličnik: No tovariš, naj vam bo za danes. Pojdite domov in najdite račun za kolo in, če tvojega (tovariše se je vendar tkalo) sina še kdaj dobimo na kolesu brez računa zanj, ga bomo zaplenili in boste potem pred ljudskim sodiščem lahko dokazovali, da ste kolo res kupili.
Se s fotrom obrneva in greva proti domu. Hodiva v tišini. Malo pred domom, pa le vprašam: "Ati, kaj je to vest?"
"Boš zvedel sine, ko odrasteš."
Tako, da dragi "spoštovani" miličniki, =BEM VAM MATER, DA VAM 1000x =JEBEM MATER!!!