Mikrotik - je še upanje?

tagelind

Pripravnik
2. sep 2007
228
0
16
Zanimivo.. tudi meni je takoj po prehodu na optiko pred leti skurilo mikrotik, modem (ocg) in 4 porte na switchu... pa sta vmes dve prenapetostni zaščiti in še line interactive UPS... vse ostale naprave na istem kablu so preživele brez prask. Na Mikrotiku ni bilo videti nobenih poškodb. Se spomnim včasih ko je vedno odletela mrežna kartica ali eth port na modemu pri folku na kabelski ob vsaki večji nevihti, občutljive zadeve skratka
smile-1.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.534
3.045
113
Optika najbrž ni razlog za uničenje, razen če udari preko napajalnika modema
smile-1.gif
Meni zaenkrat še dela, ga pa nimam na original napajalniku ampak imam en napajalnik 10A za več naprav. Pa zaenkrat še nobene prenapetostne zaščite.

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
387
83
Vipavska dolina
ksz
Meni je monter dejal, da mora biti ozemljitev res dobro narejena, drugače moti linijo. Glede na to da imam dovolj rezerve glede na nastavljen profil vsekakor uporabljam zaščito, tudi tel. linijo. Je pa res najboljša tista ko zadeve odklopiš, ampak če te ni doma...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
ksz...

Sem včeraj na hitro pregledal router od Fly-a. Odneslo je vsaj: mosfet na vhodu in dva mostička.

Mosfeti so sploh zelo občutljivi na kakšne napetostne konice in ko je tega prebilo je šlo še naprej...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Upam da Fly nima nič proti, če malo razložim moje ugotovitve...

Napetostna konica je prišla noter po POE portu (rdeča puščica).

Najprej je skurilo majhen 75ohm uporček takoj za portom.
Potem oba mostička, ki pretvarjata AC iz tega POE porta v DC za napajanje routerja.
Potem je skurilo mosfet in oba buck converterja, ki konvirata v 5V in 3.3V.
Potem pa je nažalost šla napetostna konica še v oba glavna čipa, kjer je verjtno razneslo kroglice pod čipom, ker sta oba v kratkem stiku.
Lahko pa, da je kratek stik tudi znotraj čipov.

Če se bo kdo loteval podobnega popravila je spodnji način zame najboljši...

Če plata nima štroma pogledaš najprej zakaj je temu tako. Torej preveriš izhode vseh napetostnih konverterjev.
Če je na izhodu 0, potem preveriš, če je na vhodu ok napetost. Če na vhodu je napetost, na izhodu je pa ni potem pogledaš če je izhod v kratkem stiku.
Če izhod ni v kratkem stiku, potem je verjetno samo konverter zanič. -> ga zamenjaš
Če izhod je v kratkem stiku z hot-air odlotaš konverter in preveriš če je še vedno kratek stik.
Če je še vedno kratek stik, potem na izhod konverterja priključiš zunanjo napetost enako, kot bi jo dal konverter ampak tokovno omejeno.

Tista reč ki je v kratkem stiku se bo začela hitro segrevat, najlažje to vidiš s termo kamero, lahko pa tudi pošpricas po celi plati izopropanol.
In tam ko najprej izhlapi je kratek stik.

No na 5V liniji sem s tem postopkom odpravil kratek stik, po tem ko sem odstranil mosfet, konverter in en kondič.

Na 3.3V liniji, pa je kratek stik še vedno prisoten tudi po tem ko sem odstrnail ostale skurjene komponente in edini komponenti, ki se sedaj zelo segrevata sta oba glavna čipa.
Tako, da žal ni kaj za narest...

Razen če je kdo pri pripravljen donirati svoj skurjen (enak) router, pa probam iz dveh sestaviti enega.
Ker bi res rad videl, da zadeva spet deluje sem se pripravljen odpovedati mojemu "honorarju", da ne bo kdo rekel, da se hočem okoristiti z dobroto drugih...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Še en nasvet za vse, ki imate router iste znamke, ter modem povezan v PoE konektor.

Raje ga vtaknite v ETH2 ali kateri drug vhod. Sem namreč 99% prepričan, da je ravno ta "feature" omogočil, da je napetostna konica prišla tako daleč.
Vezje je namreč narejeno tako, da napetost iz PoE pripelje direkt do napetostnih konverterjev in od tam do čipov...

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.534
3.045
113
Hvala za zelo dober nasvet in razlago. Tudi sam imam isti Mikrotik in tako priklopljeno in bom zadevo preklopil, da ne bo na POE portu.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.636
505
113
ksz...

Futuristic se je res dobro poglobil v to zadevo. Se vidi da oblada to področje. Če je na prvi pogled meni zgledalo "vse ok" ko sem ga odprl, se je izkazalo povsem drugače.
Tako da še enkrat hvala za trud!
LP!

tony

Guru
23. jul 2007
9.647
1.478
113
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Še en nasvet za vse, ki imate router iste znamke, ter modem povezan v PoE konektor.

Raje ga vtaknite v ETH2 ali kateri drug vhod. Sem namreč 99% prepričan, da je ravno ta "feature" omogočil, da je napetostna konica prišla tako daleč.
Vezje je namreč narejeno tako, da napetost iz PoE pripelje direkt do napetostnih konverterjev in od tam do čipov...

Odličen nasvet
zmaga.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.534
3.045
113
Jaz sem se nekaj trudil, pa mi ni uspelo prestaviti WAN porta. Povezava do routerja je delovala, le naprej nikakor ne. Nisem še čisto domač z vsemi njegovimi nastavitvami :)

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.534
3.045
113
Ni slaba ideja a žal uporabna samo, če želiš spraviti podatke iz Mikrotika do kakšnih naprednejših stikal, ki imajo SFP port. Operaterjevi modemi načeloma nimajo SFP porta za tak namen.

atepej

Fizikalc
3. jul 2013
911
71
28
34
Pri RB2011UiAS-2HnD-IN ga lahko uporabiš za VAN port - imaš pa na voljo gpon, ftth in tole kar sem dal zgoraj

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.534
3.045
113
To vsekakor vendar je potem konfiguriranje IPTV, telefonije in podobnih zadev prava zabava
smile-1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Če ti ne fali ravno en RJ45 port, je brezveze oziroma neekonomično v tem primeru (35€ za 1 dodaten RJ45 port). Itak lahko katerikoli port uporabiš kot WAN, če rabiš RJ45. Je pa sicer fajn, da ima SFP port, če imaš možnost FTTH direktno gor pripeljat z ustreznim SFP modulom.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
To vsekakor vendar je potem konfiguriranje IPTV, telefonije in podobnih zadev prava zabava
smile-1.gif

Jaka zabava - porte po potrebi vržeš v bridge z WAN.
SFP pa vtakneš v Mikrotika.
Stacionarno telefonijo (PSTN) pa se tako malo uporablja, da jo kar pozabiš
priden.gif

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:

Pameten nasvet vendar se pri Mikrotiku večini ustavi pri " quick settings"
tongue-1.gif

Vso mojo ropotijo (3xWAN = 1x VDSL in 2x Wlan
shocked-1.gif
) ščitim z ethernet surge protectorji in še prej VDSL z Iskino ZES 76.
Serverček in diskstation pa imam še vedno priključen preko optičnega pretvornika in optike - sem se preveč naučil in videl okrog strel
tongue-1.gif

Tudi meni je razsulo diske (ter ostalo) in podatki še niso bili v backupu
frown-1.gif

Takrat hitro spoznaš, kako poceni so prenapetostne in dobra ozemljitev.
BDW:pa Mirkotovega Mikrotika2011 ni odnesla strela v štango temveč v čisto nov rostfraj dimnik eno ulico proč
wink-1.gif