Merjenje emisij pri plinski peči

peters

Pripravnik
30. jul 2007
196
0
16
1. vprašanje:
Enosobne kurilne naprave (šporheti) torej ne potrebujejo letnih meritev emisij. Ali je za takšne obvezno 2x letno čiščenje in pregled?

2. vprašanje:
Novo plinsko peč nam že zaradi garancije preglejuje, izvede meritev in čisti tisti, ki jo je vgradil. Kako koncesionarju dopovedati, da njegova storitev ni potrebna, česar nikakor noče slišati. Še kar vstraja, da bodo prišli in opravili (ter zaračunali) kar jim po zakonu pripada.

3. Vprašanje:
Če je pri hiši strokovnjak, ki peči sam servisira in čisti - obstaja po vaših izkušnjah kak način, da dimnikarja brez stroškov odsloviš, saj dejansko njegovih storitev ne potrebuješ?

Se priporočam za odgovore...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Glede meritev ti lahko samo to povem, da je bilo nekaj lani narobe na naši peči ko so dimnikarji naredili meritve. Je prišel serviser, nastavil, izmeril še enkrat in sam nesel listek na komunalo - tak potem nismo rabli še enkrat plačevat dimnikarje. Tak da neko veljavo zgleda imajo tudi meritve serviserjev. Navsezadnje uporablja enako merilno napravo (istih standardov).

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Uradni list 11/2012:

http://www.uradni-list.si/1/co...kurilnih+naprav

(2) Prve meritve in občasne meritve emisije snovi se ne opravljajo:

– na malih kurilnih napravah na tekoče in plinasto gorivo, katerih nazivna toplotna moč je manjša ali enaka 11 kW, in

– na enosobnih kurilnih napravah ter osnovnih pečeh in odprtih kaminih.

Hm, moram pogledat kolk KW ma naš Junk(ers), ker dimnikar se je kar oglasil in pustil neko sporočilo (ja glih njega mam cajt čakat ko da nimamo šihta madona) ampak od takrat naprej se ni nič oglasil... Je pa peč pregledal uradni serviser pa ne vem ali potem zadostuje ali ne...

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Naša je 24kW, tak da je fejst izven tega. Plinski bojler pa je samo 7kW in ne rabi nič. Zato me je ravno zanimalo, ker so vsako leto spraševali če mamo še kako peč oz. kako grejemo vodo v kuhinji. Smo rekli vsako leto, da na elektriko, ampak bi lahko seveda samo na streho pogledal in nas razkrinkal.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Ne vem kaka je to pečka do 11KW (mal večji kalorifer očitno), sem pogledal, mamo Junkers ZWB 26-1 A23 S5800 torej do 26KW torej bo treba očitno plačat...
jezen.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Saj to je zgleda mišljeno samo za plinske bojlerje (kot imamo mi), peči pa padejo v kategorijo letnega pregleda. No sej po eni strani prav da so, nam so lani izmerili miljaužnt krat preveliko stopnjo CO, bi lahko kdo še zaspal v kopalnici.

Moti pa me cena, ki je ZELO prevelika glede na opravljeno delo. Sem jim lani rekel naj potem za to ceno še nastavijo peč, da bo pravilno (ker največkrat ni treba nič zamenjat, samo nastavit na novo), pa so rekli, da se to plača še dodatno
bonk.gif