Mercator... oh ja

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Ja, vso to tehnologijo naj ima voziček ampak žal so na svetu taki, ki ne cenijo tuje lastnine in ni vrag, da ne bi skenerji bili precvikani, senzor tako ali drugače sabotiran.

Ti ji pa drugič reci, da če ni sposobna multitaskinga, potem se naj osredotoči zgolj računanju, ker je pač to njeno delo na blagajni in ne lapanje.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.214
11.244
113
meni je jasno, ne rabim se pogovarjat z njo, nimam kartic, itd, ampak ne pa meni presinga ustvarjat. naj se jebejo s temi "hitrimi" blagajnami.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.575
9
38
Potem pa dobiš račun napisan na 5x preveč papirja ,pa polno kuponov ,pa nalepke .....brrr

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Dajo vozičke pod alarm, pa je. Kamere imajo že tako povsod po parkirišču. Kaj pa je to enemu lidlu, ki za postavitev ene poslovalnice razkoplje in porihta pol mesta.
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja kje vi naletite na take....
bonk.gif
Mogoče bolj v štartu lidla/hoferja v Slo, trenutno jaz nimam nobenga problema sfolgat imam pa velik problem v merkatorju z marsičem.

Manjše nakupe opravljam v lidlu/hoferju (preveril ogromno robe in vzamem samo to kar majo odlično), na večji nakup ki je 100€+ pa grem v Leclerc.

Meni je večja hiba lidla/hoferja to, da majo razno rastlinje in potem za to dam več kot za hrano.
rolleyes-1.gif

SE_P1i

Pripravnik
7. feb 2008
887
0
16
Pa še v mojem primeru ni bil kr en Mercator, ampak v centru na Dalmatinovi v Ljubljani
smile-1.gif

Hitra blagajna v velki trgovini igra zelo pomembno vlogo... to je preprosto zadrževanje denarja, "ne gre skozi ozko grlo".... al ma Mercator na teh položjih zaposlen nerazgleden kader, ki nič ne ukrene glede tega al pa ta kader kupuje samo v konkurenčnih trgovinah in sploh niti ne opazijo, kaj se pri njih dogaja
smile-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
meni je jasno, ne rabim se pogovarjat z njo, nimam kartic, itd, ampak ne pa meni presinga ustvarjat. naj se jebejo s temi "hitrimi" blagajnami.

Zato ker si navajen, da so na blagajnah branjevke
rolleyes-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Zmagajo pa kakšni penzionerji, ki se spravijo vnovčvat pike, limat nalepke, štet denar itd... Nova pridobitev pa so tisti -20% kuponi. Zadnjič je imel nekdo cel paklc teh kuponov in so potem kombinirali kaj je ceneje in se prerekali ali mora biti vsaka stvar svoj nakup in če da, potem mora vsakič vleči piko, pa šteti denar in n vem kaj še.
uf-1.gif

Potem pa pridem jaz in na vprašanje: ali imete Piko odgovorim za NE, hehe

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.490
457
83
ksz

Jest mam malo drugačno zgodbo iz Spara. Kupujemo pijačo in snacke, kolegica vzame še kolodont... ki ga seveda ni na polici, zgolj prazna škatla in obvestilo, da se zadeva dobi na blagajni. Pazi, Sensodyne za 4€!

In pridemo do blagajne, dela 1/4... na koncu še jest bi pa Sensodyne ta pa ta. In gre prodajalka iskat zadevo, pride nazaj z napačnim (opis je bil 100% točen, ker sem enakega kupoval tudi sam). Ponovi zgodbo, rezultat enak. Kliče kolegico, ona iz nekje prinese cel šop artiklov rekoč, da naj kar ostanejo na blagajni. Takole čez palec je šlo 5min, meni se je zdelo zabavno, četici kakih 10 nakupovalcev za nami, ki so se nabrali v vrsti, pač ne. Druge blagajne do zaključka našega nakupa niso odprli, mogoče so bili vsi prodajalci zaposleni z iskanjem kolodonta?

LJ Dravlje, pri modrih blokih.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Glede avtomatskega skeniranja: Greš čez dve antene (te imajo itak že od nekdaj, na izhodu) in ti z RFID poskenira vse. Pa če imaš v vozičku, roki, na glavi ali pod pazduho. Opcijsko ti lahko še plačilno kartico zajame in samo en gumb stisneš na blagajni, da potrdiš plačilo (lahko z istočasnim preverjanjem prstnega odtisa, da ne more bilokdo s tvojo kartico nakupovati)

Tehnološko to ni noben problem.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

Jaz bi pa rad videl kombinacijo spletne in drive-in trgovine za živila. Na netu bi poklikal artikle, ko bi bilo pripravljeno, bi dobil sms in se odpeljal v štacuno. Tam bi prevzel robo že zloženo v vrečke, plačal in se odpeljal.

V končni fazi bi bilo lahko vse avtomatizirano. Z avtom bi pripeljal na terminal za prevzem, vnesel svoj username in pass, plačal na avtomatu, trak pa bi iz skladišča pripeljal vrečke/škatle z nakupljeno robo. Če gremo še naprej, bi bilo lahko tudi skladišče popolnoma avtomatizirano / robotizirano, kar bi skrajšalo čas čakanja med oddajo naročila in prevzemom, pa tudi ljudi takšna trgovina skoraj ne bi rabila.

Ne vidim tehničnih ovir, da kaj takega ne bi bilo izvedljivo že danes. Problem je najbrž v psihologiji folka, ki nakupovanje pretežno še vedno dojema kot nek "nabiralniški obred".

anker

Pripravnik
23. nov 2011
129
1
18
Jaz imam s temi Lidli in Hoferji čist drugačne izkušnje. Res da skenirajo nenormalno hitro, je pa od 5ih samo ena blagajna odprta, tako da ponavadi tam dlje čakam.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik panoramic pravi:
Ne vidim tehničnih ovir, da kaj takega ne bi bilo izvedljivo že danes. Problem je najbrž v psihologiji folka, ki nakupovanje pretežno še vedno dojema kot nek "nabiralniški obred".

Rahlo narobe, trgovci to vidijo kot nabiralniški obred, kjer se v tvojem vozičku znajde še marsikaj drugega, kar nisi nameraval kupit.

Si predstavljaš, da naenkrat vsi uvedejo takšne trgovine? Firme kot so Mars čez noč propadejo, ker nebi bilo vseh sladkosnedcev, ki med čakanjem pri blagajni na trak vržejo še kakšno čokoladico.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ampak ideja pa sploh ni slaba. Praznih skladišč je kolkor češ, banke bi jih mogoče celo poceni prodale.
Nadaljevanje, pri naročilu opišeš avto, s katerim boš prišel, da ti še embalažo pripravi tapravo.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Če bi jih velike trgovske verige začele naročat, bi cene hitro padle.

Njah - je še nekaj "tehnoloških" omejitev, ki preprečujejo padanje cen. Pasivni RFID je že dosegel ceno, ki "omogoča" uporabo na nekaterih izdelkih - nabiti ga na jogurt še ne gre - je namreč RFID dražji kot jogurt. Tudi ostala "oprema" še ni dovolj poceni, "zamujajo" tudi pri standardih (kot npr. EAN kode - samo pač za RFID) in še največja težava je, da "worldwide" pokritja ne bo mogoče izvesti, ker so rezervirane radijske frekvence že potalane.

Nadalje bi moral vsak izdelek imeti svojo kodo + svojo zaporedno številko - sicer ne bo mogoče "prešteti" posameznih izdelkov (beri: 10 x jagodni 1,3% jogurt istega proizvajalca) v košarici.

Je pa res, da je ta tehnologija bodočnost - vendar po mojem je še vsaj naslednjih 5 let ne bo trgovinah z živili.

Zaenkrat pa uporaba RFID v logistiki že deluje v avtomobilski industriji - tako je recimo celotna notranja (predvsem gotovih izdelkov, deloma tudi že proizvodnja) in izhodna logistika v Ford Genku pokrita s RFID tehnologijo (beri - avto ko je gotovo dobi "svoj" RFID, ki ga spremlja do prodajalca - razmišljajo celo, da bi ostal v vozilu tudi za "naprej"). Za ta proizvod gre - je namreč razmerje strošek RFID / vrednost blaga dovolj ugoden.
Da ne bo izpadlo, da "samo" avtomobilska industrija - tudi nekateri hladilniki, TVji ipd. že "sevajo" s svojimi RFIDji.
tongue-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Hvala za razlago.
Mimgrede, NUK jih uporablja, zaenkrat samo za interno uporabo pri redkih tiskih, in vrednejših enotah, ki nikoli ne smejo zapustiti oddelka.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.497
9.797
113
EU
Je pa Hoferjeva blagajna po zadnji posodobitvi še hitrejša.
Odtipkam kodo za kartico in takoj po pritisku gumba za potrditev že napiše sprejeto. In printa račun....
zmaga.gif

Kako je tisto pri mečkatorju s tistim igličastim printerjem... bzzzzzbzbzbzzzzz, .ah pozabil sem že, ker več ne hodim tam