Menjava žarnice je nevarno delo

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.187
16.468
113
Ne vem ali se bi smejal ali pa (spet) zjokal
stupid-1.gif

http://www.24ur.com/novice/slovenija/menjavo-zarnice-je-treba-odslej-prijaviti-kot-nevarno-delo.html

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.638
1.148
113
Titograd
LOL bogve koliko še je takih predpisov..... in mi se smejemo Američanom, ker imajo v kakšni zvezni državi zakon star 150 let, da ne smejo v javnosti seksati s kravo
bonk.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
A je to prišlo iz EU, al je plod lastne brilijance?

Domačica. Pa to ni želja po oviranju (neeeeeee, splooooh ne) ampak želja po tem, da obrtnike opozorijo da je to nevarno.
Debilni birokrati so IMHO izgubili vsak stik z realnostjo. A zdaj boš pa tekal tja za vsakič, ko boš na lojtro stopil.

S tem, da so lojtre itak že pokvarili, s tem, da morajo biti po nekem EU standardu, da ne moreš več hoditi z njo levo-desno. Ker lahko padeš.

Da si boš kolena frderbal s tem, da boš šel vsakič gor/dol, to pa ni problem, ker boš samo invalid, ne pa v bolniški.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če bi avtorje tega in podobnih predpisov na hitro odpikali na zavod, ne bi bilo potrebe po nižanju plač v JU.
cool-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.385
7.068
113
Mogoče pa zadeva vseeno ni tako neumna, no ali pač. Recimo, da se takšno delo potem drugače obračunava v primeru poškodbe. Ker, banalni primer, nekdo bi lahko delal za obrtnika in bi šel menjat žarnico, ob tem bi padel in seveda tožil obrtnika, proizvajalca lestve, žarnico, pa ne vem še koga vse, in seveda potegnil mucho dineros.

Zdaj je pa to mišljeno kot nevarno delo, ki se mora prijaviti, in se potem iz vidika tožb in odškodnin, drugače tretira, kot zgoraj opisan primer?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kaj ni zadeva neumna? Čisti birokratizem.

A moram jaz potem poklicati kvalificiranega električarja, ki bo potem še izpolnil obrazce in mi zamenjal pregorelo žarnico? Kje je tukaj vsaj trohlica pameti?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Glede poškodb se delavce zavaruje drugače, kot s temi predpisi. Prijava ni taka, da dvigneš telefon in prijaviš, temveč je treba izpolniti en špeh od obrazca, ki ti vzame kake pol ure. S temi obrazci so pa spet dali delo kupu birokratov. Bogve koliko jih bodo morali na novo zaposliti
wink-1.gif

Kaj pa praviš na drug predpis, ko mizar ne sme skuriti lastne žagovine, ker baje vsebuje klor. Lahko pa iz tega dela brikete in jih prodaja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kako naj jaz zamenjam žarnico?
nimam registrirane dejavnosti, a akr izpolnim obrazec?
in v principu jaz stojim na tleh in menjam žarnico. je treba vseen prijavit?
kaj pa pucanej okenj in obešanje zaves?

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.187
16.468
113
Prijavit je treba čim se menja žarnico na višini nad 2m, tako da, če si dovolj omara oz. dovolj visok za to, da za menjavo žarnice ne potrebuješ lojtre, to še ne pomeni, da si tako visok, da si nad zakoni
tongue-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
torej prijavit morem, ker je grlo žarnice nad 2m?
in podobno velja za okna pucat in zavese obešat.

evo..in pol mi bodo na Ju rekli..copatek..lej, zavese obeša..milo jim majko...

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.628
3.997
113
V Ameriki za precej večje stvari samo pokličeš in dobiš telefonsko dovoljenje (pa ne čakaš tri ure da te prevezujejo levo desno), pri nas pa za vse malenkosi papirologija... 3 izvode, koleki, overjeno pri notarju....pa en 90 dni majo časa za odobritev

erikson

Guru
25. avg 2007
22.763
6.540
113
Predvidevam, da je celoten postopek naslednji:

- natisniti moraš PDF
- vpisati podatke
- faksirati nazaj
- na drugi strani se to natisne
- nekdo podatke prepiše oziroma nekam vnese
- obrazec se spravi v arhiv

Je tako?

igi

Guru
13. okt 2007
5.659
1.234
113
Celje
IN jst sedaj ne vem, kako naj klimo zmontiram, ker na lestev več ne smem (lestev je primerna SAMO za kratkotrajna dela, kar pa montaža klime ni). Moram postaviti oder ali avtodvigalo,...

Ja ni druge, cena montaže se bo morala vsaj podvojiti... Sam ne vem kdo mi bo to plačal!

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Predvidevam, da je celoten postopek naslednji:

- natisniti moraš PDF
- vpisati podatke
- faksirati nazaj
- na drugi strani se to natisne
- nekdo podatke prepiše oziroma nekam vnese
- obrazec se spravi v arhiv

Je tako?

Tako je. Ker je tega veliko, ima delo kar nekaj manj izobraženih birokratov. Veselje se prične šele potem, ko začnejo te podatke vnašati v razne tabele, jih analizirati in na njihovi podlagi pripravljati še bolj fancy ukrepe. Dela za kup diplomiranih birokratov in to samo z enim predpisom.
wink-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
ksz

A je možno, da to sploh ni nov predpis in da nekdo ad-hoc tolmači zadeve in zavaja (tlači menjavo žarnice v neke predpise, kjer dejansko ni govora o tem)?
Vprašam, ker sem nekaj na hitro googlal, pa vidim, da je ZVZD-1 iz l. 2011, Uredba o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih pa iz l. 2005.
http://www.id.gov.si/si/storit...venije_za_delo/

Sicer se pa strinjam, da smo pr nas s predpisi velikokrat bolj papeški od papeža in da so naši (tudi zahodni) evropski bratje bolj fleksibilni glede tega in se velikokrat požvižgajo na kakšen predpis.