menjava termostatskih ventilov

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hmmm meni pa po celem stanovanju šumijo ti Danfosovi termostatski ventili. Kaj je za storit? So pa stari 8-9 let. Se pravi ko se peč vklopi, ko se posledično na določenem radjatorju vklopi ventil začne šumet, tak zvok kot da bi kje plin uhajal. Radjatorji so odzračeni...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Pri meni se tudi sliši šumenje, ko pričnejo pripirati. Ampak mora biti čista tišina pa še blizu moraš biti da slišiš. Mene ne moti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Slabo so odzračeni !

Hmmm kako pa jih naj odzračim drugače kot pa na vijak in na koncu že da kar nekaj časa teče ven voda brez zraka? Treba to kako drugače odzračit oz. mora kdo pri to naredit?

darwin

Majstr
17. avg 2007
592
369
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hmmm meni pa po celem stanovanju šumijo ti Danfosovi termostatski ventili. Kaj je za storit? So pa stari 8-9 let. Se pravi ko se peč vklopi, ko se posledično na določenem radjatorju vklopi ventil začne šumet, tak zvok kot da bi kje plin uhajal. Radjatorji so odzračeni...

Jaz imam podobno težavo. Šum se po ceveh prenaša iz obtočne črpalke.
Delna rešitev je zmanjšanje njene hitrosti na minimum, delna pa fina nastavitev ventilov (pod glavo je en obroček, ki ga vrtiš). V eni sobi zvoka nikakor ne morem odpraviti. Žal se zvok pojavi nazaj oz. pojača, če za malenkost spremenim nastavitev termostatske glave v sosednji sobi.
Če kdo najde še kakšno boljšo rešitev, je bom pa zelo vesel.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.345
9.582
113
EU
Daj tenki gumijasti trak med nosilce radiatorja in radiator. Meni je šumenje prenašala črpalka prek gips plošče na steno.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Klasičen problem pri menjavi ventilov v blokih. Obtočne črpalke so dimenzionirane oz. nastavljene za določen pretok in ko večina v bloku zamenja ventile za termostatske in se večina teh pripre, oz zapre pri ostalih nastane močen šum. Kot so meni, razložili rešitev je le pametno krmiljenje obtočnih črpalk.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Pri nas v bloku imamo frekvenčno vodene črpalke, pa se občasno še vedno pojavlja ta šum. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je rešitev v hidravličnem uravnoteženju, vendar nihče ne upa dati zagotovila, da bo to rešilo težavo.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
vse je vzrok hidravličnega uravnovešenja , probajte nastaviri pretok na ventilih če se le da ,pumpe pa zmanjšajte na manj ,če nimate elektronskih črpalk

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Znanstvena fantastika....
smile-1.gif

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Lahko se gremo tudi teorije zarot: država (po prišepetovanju) predpiše merilce (kalorimetre) zaradi beleženja "realne" porabe, ljudje po prvih šokih z računi, zamenjajo navadne dobro delujoče in nič šumeče ventile s termostatskimi in super duper nastavljivimi glavami (tudi s takimi z vgrajenimi časovniki,...), posledica tega je da se pretoki v sistemu CK bistveno omejijo in se pojavi šumenje. Prvi ukrep je zamenjava črpalk z boljšimi, potem njihovo krmiljenje, pa hidravlično uravnoteženje sistema - kaj je sploh to, ker smo ga delali že dvakrat na objektu pa je še vedno enako - slabo.
V glavnem denar kroži, eni imajo prihranek s kurjavo (in stroške z investicijo), drugi imajo delo,... vsi zadovoljni! Kaj bo naslednje? Filtri na vse dimnike?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Zaprejo pretok.
Ker "kalorimetri" delujejo na razliki v temperaturi radiatorja in okolice je pri odprtem oknu preveč "napak" v meritvi = preveč zaračunano.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
vprivat bajtah je najbolje in naj poceni varianta za hidravlično utavnovešenje montaža kretnice in ste vse rešili

lo