Menjava krmilne avtomatike za centralno peč

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
Rad bi zamenjal staro avtomatiko oziroma regulacijo za centralno peč, ker počasi daje slovo. Kot sem do sedaj ugotovil potrebujem motor za mešalni ventil, glavno krmilno enoto in sobno enoto. Mešalni ventil je 4 potni.
Zanima me, potrebujem še kaj dodatnega, moramo bit še na kaj pozoren? Mi kdo priporoča kako avtomatiko?

Pa še 2 sliki trenutnega stanja
slika
slika

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
V slovenijinje najbolj razsirjen seltronov wdc. Edino ne vem kak motor pase za tvoj ventil. To ti naj na seltronu povejo. Seltron lahko dela tudi brez notranje enote. Je pa res da je bolj jatancen z notranjo enoto in ni se ti treba tako detajlno ukvarjat s krivuljo.

Ker vidim da je tudi tole vremenska, me zanima koliko je tole staro.
Zanimiv "muzejski" primerek vremenske regulacije.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.552
969
113
Ah. Pipa je od IMP-ja. Gor paše recimo tudi Danfossov AMB 162 ali AMB 182 (če je pipa stara in trda za premikanje ker ima 15Nm navora namesto 5). Itak pri pipah paše skoraj vse na vse (razen novih izvedb, ko so umetniki odkrivali topli vodo in tisto, kar je bilo 40let dobro naenkrat ni več OK).
Treba je odviti enega od 4 vijakov na prirobnici pipe in se ga nadomesti s takim s štiftom (v kompletu prise s pogonom), ki blokira rotacijo ohišja pogona proti pipi (da se vrti os pipe)...to je to. Avtomatiko pa katerokoli 230V 3 točkovno z vremensko regulacijo.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
@Hanzi
ja regulacija je stara tam 20-25 let....do zdaj je delala brezhibno, le uro je malo težje nastavit, ki pa je v zadnjem času začela kar precej zaostajat in predvidevam da nebo več dolgo :-/
a z notranjo enoto si mislil sobno enoto oziroma termostat?

@BLABLABLA
Kaj bi pomenilo tritočkovno? meritev temperature na 3 mestih?
confused-1.gif

drgač pa mi je poznano kak se montira pogon za ventil, mislim tisti štift, so mi te zadeve kr poznane.....ventil pa niti ni trd za premikanje ker je bila lani menjana peč in je bil ventil razstavljen očiščen in menjana tesnila. če ni neke cene v razliki bom mogoče vseeno nabavil tistega z večjim navorom

kolko sem videl se v zadnjem času precej dela s 3 potnimi mešalnimi ventili...je izbira še vedno enaka za 4 potni ali morem še na kaj paziti

pa še slika sobne enote:
slika

Nazadnje urejeno:

disc

Guru
4. feb 2011
2.432
549
113
3-točkovno pomeni,da mu nastaviš 3 točke po kateri vozi/deluje ogrevanje (npr pri -15°C zunanje maš 70°C v radiatorjih, pri 0°C zunanje 50°C v rad in pri +15°C zunanje 20°C v radiatorju ).

Drugače, kar se cenovno tiče, mislim da bi bil seltron najboljša opcija.

Je pa res fajn preverit,da ni pipa trda, ker če je zaribala, pol boš mogu še njo menjat.

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Foter pa je zadeve okoli peči malce zakompliciral. In bi rabil neko avtomatiko, da bi to najbolj optimalno poganjala...

Situacija pa je sledeča:
Bajta stara 60 let, klasično grajena, debeli zidovi in BREZ izolacije (ker oča pravjo, da to se nikoli ne izplača
wink-1.gif
). Dve familiji, skupaj kakšnih 220m2.
Klasična peč na drva. Stara 30 let. Na njo bi kuril, ko so je doma (to pomeni vsak dan
smile-1.gif
), oziroma zjutraj bo skoraj sigurno zakuri.
Zalogovnika ni.
Dodatno pa je letos predelal peč, ki je bila prej namenjena kurjenju na kurilno olje v peletno.
V sistem je priklopljen še bojler za sanitarno vodo, ki pa ima opcijo tudi električnega ogrevanja.
V sistemu je električni mešalni ventil in elektro ventil na zanki, ki ogreva bojler.

In sedaj bi zadeva morala delovati približno takole:
Ko je peč na drva dovolj topla, pač vse ostalo "miruje". Ko se klasična peč ohladi pod neko vrednost bi avtomatsko vklopilo peletno peč in bi ona prevzela funkcijo ogrevanja. Ker bo peletna peč nastavljena na nižjo temperaturo ogrevanja vode kot klasična peč je posledično premalo segret bojler za sanitarno vodo (mislim, da je kakšnih 130 litrski in pri bajti je 5 oseb. To ohladijo takoj, če je segreto na nekih slabih 60 stopinj). Temperaturo v bojlerju bi ob določenih urah dodatno dvigoval z električnim grelcem. Seveda pa bi spet avtomatika morala v primeru, da je temperatura dvižnega voda iz centralne nižja kot temperatura v bojlerju zapreti elektro ventil na bojlerju, da ga ne ohlaja še bolj. In obratno.

Ja ja vem... Ampak tako si je pač zamislil. Bo načeloma prišparal kak €, nakopal si je pa en kup dela.

No itak pa seveda še 2 klimi ogrevata vsaka eno nadstropje. Ker pa so prostori malce bolj "zaviti" to seveda ni dovolj.

Če ima kdo kak predlog se priporočam.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.825
6.784
113
pri taščici
Shema 408 od seltrona na strani 75 bi najbrž večino želja tvojega oča izpolnila
https://www.seltron.si/documents/1383.pdf

ogrevaš vse preko enega voda /ene črpalke (radiatorje predvidevam)?

Tale bojler in nek elektro ventil z dodatnim elektro grelcem mi dela sive lase.
A je ta elektro grelec v bojlerju? Je možno da nastaviš ločen termostat za njega? Predvidevam da ima bojler en izmenjevalec preko katerega ogrevaš vodo iz peči? Toel okol bojlerja in opgrevanja iz dveh virov mi še ni čisto jasno kako bi skombiniral. Vedeti moraš da je najbrž izmenjevalec vseeno močnejši kot pa tisti 2 ali 3 kw elektro grelec.
Tuakj boš moral dobiti še kakšno mnenje. nekaj se mi svita rešitev, da bi pri wdc porabil še difernečni termostat ki ga imaš pri shemi 408 na voljo....
Mogoče bi elektro grelec uporabil samo za dogrevanje ko bi voda imela manj kot xy C (40, 35....). S segrevanjem vode preko 60 se poveča izločanja kamna ( ne vem koliko ga imaš v vodi). Je pa res da imaš pri 90C dvakratno količnio vode v primerjavi z 60. ampak ogrevanje z elektriko iz 60 na 90 pa tudi ne bo zastonj ( če bo to vsak večer... ajd nekajkrat letno še gre...nekej med 4 in 5 kw za eno segrevanje iz 60 na 90).

Kako peči prenašajo povratke nižje od 60 C? Predvidevam da dolgoročno ne z veseljem. zato bi moral najbrž tudi peletirko segrevati vsaj na kakšnih 70C.

jaz bi bojler dal ven, notri kombiniran zalogovnik okoli m3. res da samo zalogovnik stane okoli jurja, ap upam da imaš toliko prostora za njega, ampak zadevo bi si precej olajšal najbrž kar se tiče avtomatizacije.
Homer iz PSS ti najbrž poda še kakšno rešitev. Ali pa mejl pošlji na tehnično na seltron. Samo če vidijo da nekaj bluziš in ne vidijo rešitve, potem ti sploh ne odgovorijo. Vsaj meni niso dokler sem bluzil, Ko sem se "izobrazil" se sprijaznil z hidravliko in elektroniko pa smo začeli hitro skupaj iskati rešitve.

Če bi imel wdc bi ga najbrž že bolje spoznal. tako pa se samo učim teorijo in nimam praktičnih izkušenj z njim. Imam pa SGC da sem pridobil nekaj osnovnih info o delovanju elektronike od seltrona

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.368
9.622
113
EU
Igi, s peleterko si zakompliciral
evil.gif
.
Kakšen boiler imaš? Imam Gorenjevega 120 L s kačo za gretje prek centralne (peč na drva).
Cevka od termostata za boiler (električni grelec) je zadosti široka in sem zraven potisnil še kapilarni termostat. Ta je od črpalke centralne samo za boiler. Tako lahko nastavljam posebej temperaturo boilerja za električni grelec in posebej za grelec (kačo) centralne.
Ti še imaš peleterko zraven in je malo še bolj komplicirano. Mogoče bi potreboval še tretji termostat.
Je pa še prisoten tretji termostat boilerja priklopljen na izhodno cev za toplo vodo peči centralne.
Ta termostat blokira vklop električnega grelca v boilerju, ko je peč centralne segreta nad štirideset stopinj. To sem pozneje montiral, ker je pri večjem odjemu tople vode prihajalo do nepotrebnega vklopa električnega grelca, čeprav je peč dogrevala boiler.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
(ker oča pravjo, da to se nikoli ne izplača
wink-1.gif
).

.....

Klasična peč na drva. Stara 30 let. Na njo bi kuril,

Izolacija se ne splača...jebat se z drvmi (ker so ceneje) namesto kurit na olje, se pa splača
grin1.gif

Rrrrr

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.194
113
Citat:
Uporabnik disc pravi:
3-točkovno pomeni,da mu nastaviš 3 točke po kateri vozi/deluje ogrevanje (npr pri -15°C zunanje maš 70°C v radiatorjih, pri 0°C zunanje 50°C v rad in pri +15°C zunanje 20°C v radiatorju ).

Drugače, kar se cenovno tiče, mislim da bi bil seltron najboljša opcija.

Je pa res fajn preverit,da ni pipa trda, ker če je zaribala, pol boš mogu še njo menjat.

Tritočkovno oziroma 3-point pri pogonu mešalnega ventila pomeni, da deluje zvezno. Ena in druga skrajna točka, ter vse vmes - to je 3-point

tole gor kar si ti napisal....... ne vem no

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.461
2.194
113
Citat:
Uporabnik boskosi pravi:
@Hanzi
ja regulacija je stara tam 20-25 let....do zdaj je delala brezhibno, le uro je malo težje nastavit, ki pa je v zadnjem času začela kar precej zaostajat in predvidevam da nebo več dolgo :-/
a z notranjo enoto si mislil sobno enoto oziroma termostat?

@BLABLABLA
Kaj bi pomenilo tritočkovno? meritev temperature na 3 mestih?
confused-1.gif

drgač pa mi je poznano kak se montira pogon za ventil, mislim tisti štift, so mi te zadeve kr poznane.....ventil pa niti ni trd za premikanje ker je bila lani menjana peč in je bil ventil razstavljen očiščen in menjana tesnila. če ni neke cene v razliki bom mogoče vseeno nabavil tistega z večjim navorom

kolko sem videl se v zadnjem času precej dela s 3 potnimi mešalnimi ventili...je izbira še vedno enaka za 4 potni ali morem še na kaj paziti

pa še slika sobne enote:
slika

Glede na to kaj imaš vgrajeno sedaj lahko pokličeš na

http://www.sauter-automatika.si/

Druagče pa s Seltronom ne moreš falit - top avtomatika