matična,procesor

hulio

Pripravnik
25. dec 2010
118
2
18
vesolje
V kratkem si bom sestavil nov računalnik za surfanje po internetu in kakšna enostavna igra. Ker se cca. 2 leti ne spremljam novosti, bi vas prosil za nasvet kateri procesor in matična plošča bi bila najprimernejša. Sredstva so seveda omejena 60 EUR za procesor in približno toliko za matično ploščo (sej vem, da je malo bo pač moralo zadostovati). Za ostale komponente bom uporabil s prejšnega rač. Pa kakšen nsavet glede spletnih trgovin s rač. komponentami SLO in tujina.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Meni ne uspe porabiti vseh prikljuckov na ATX plati, pa imam gor navesene cel kup krame, ki je povprecen uporabnik nima. Zato bi raje izbral uATX plato, ki bo cca. 20 evrov cenejsa, razliko pa porabil za boljsi procesor (ali pa za to da ostanes znotraj tvojega budgeta). En 16x PCI-e slot ima vsaka, vsaj 4 USB prikljucke zadaj in vsaj dva za spredaj tudi, ostala periferija je pa tako ali tako povsod prisotna, razlike so le v detajlih (7+1 audio namesto 5+1 ali recimo 1 gbps mrezna namesto 100 mbps ...). Pri budget platah tako ali tako ne dobis zraven nevemcesa, se USB 3.0 prakticno nikjer ni ...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
AMD Athlon II X3 445 dobiš že za 65€ in 455 za 70€, največ za ta denar. Za enak dnar so dvojedrni Inteli.

Plate za AM3 pa so že od 40€ dalje.

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Jst bi ti svetoval da pogledaš po rabljenih računalnikih. Od 200-250€ dobiš že kr solidne in hude kompe, ki ti bodo delali za tvoje potrebe za več kot 5 let.
Svojega starega pa prodaš po delih.
Če hočeš biti pa ziheraš pa definitivno AMD procesor, ker Intel je predrag zato kar ponuja v tem cenovnem razredu.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik hulio pravi:
Kaj pa procesorji; AMD ali Intel.

Ce bi vprasal en mesec nazaj, bi ti flegma rekel AMD. Danes je pa tako, da je Intel izdal tudi nizkocenovne Sandy Bridge dvojedrnike, ki so priblizno enako zmogljivo kot AMDjevi stirijedrniki, ki temeljijo na tehnologii iz leta 2007 in katere bo AMD do konca leta odstranil iz prodaje. AMD bo v kratkem (mesec ali dva ?) na trg poslal novo arhitekturo, za katero se ni nic znanega glede ucinkovitosti (ima pa bombasticno ime, torej najbrz racunajo da ne bo nevemkako sibka) in na manjsi litografiji, zdaj pa lahko kupis samo stare zaloge, dokler jih dokoncno ne pocistijo.

Ce bos zdaj nabavil AMDja za omenjeni znesek, bos zanesljivo dobil plato, ki ne bo kompatibilna za naprej (in tudi Ivy Bridge bo samo morda deloval na H61 chipsetu
rolleyes-1.gif
), CPU bo pokuril kar precej (TDP 50-100% visji) in bo - razen pri najbolj enakomerno porazdeljenih nalogah, kot so sinteticni multithreaded testi, kodiranje videa in podobno - kvecjemu pocasnjesi od Intelove alternative za LGA1155. Intelov Sandy Bridge ima priblizno se enkrat vecji IPC (= stevilo peracij, izvedenih ob dolocenem taktu) kot ostareli AMDjevi Athloni, se pravi da dvojedrnik gladko pregazi AMDjev trijedrnik, najbrz pa tudi Athlona X4. V manj enakomerno porazdeljenih nalogah tako ali tako ni vprasanja, je Intel ze stiri leta zmagovalec.

Ce ti USB 3.0 ne pomeni nic, potem vzemi cimcenejso plato za LGA1155 in porabi ves preostali budget za cimhitrejsi procesor. Ze Sandy Bridge Pentiumi niso slabi, kaksen i3 je pa sploh vrh glave dovolj za pisarnisko racunalo, kjer v ozadju ne tece vec kot en zelo aktiven proces (ali ustrezno stevilo manj aktivnih). Glede na budget, ki si ga omenil, ne verjamem da bos pri AMDju dobil kaj vec - ce bi zelel vec od njih, bi moral nameniti kaksnih 100 EUR za CPU in priblizno toliko za plato. Nad tem zneskom pa spet kraljuje Intel ...

bazo

Pripravnik
15. nov 2010
124
0
16
Radirko. dobro povedano, toda za njegov budget 120€ je vse bolj tko tko.

Če bi vzel LGA1155, ter procesor ( najcenejša varianta te pride okoli 160€, bi s tem potegnil za seboj še DDR3 rame kar je 20€, torej bi za 180€ dobil, novo kvalitetno robo, ki bi mu služila vsaj par let. ( še zmeraj je 60€ več od njegove željene vsote ).

Jaz osebno sem zmeraj čakal na "fan boye", ki kupujejo novo robo, ter prodajajo staro, po nerealno nizkih cenah, ter tako prišparal veliko denarja, ter bil vedno "IN".

Malo denarja, veliko muzike. :)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ni slaba kombinacija za omenjeni znesek. Pri AMDju bi zanj dobil trijedrnega Athlona, ki je pocasnejsi.

Graficna je po (ne)zmogljivosti priblizno ekvivalent 8 ali 9 let starega Radeona 9600, le da (kolikor toliko) podpira DirectX 10.1 (torej precej novejsi shader model). A nisi napisal, da ze imas graficno ? Sicer bi za zelo stare igre pri dovolj nizki locljivosti morala biti dovolj (COD2 deluje gladko pri 1027x768 na Radeonu X600, ki je ekvivalent 9600).

hulio

Pripravnik
25. dec 2010
118
2
18
vesolje
Mislim, da sem dobil dovolj informacij za nakup. Bom probal brez grafične (stara je še za AGP vodilo) pa da vidimo kaj bo.
Hvala za vse informacije.

hulio

Pripravnik
25. dec 2010
118
2
18
vesolje
Na to sem tudi pomislil. Najbolj so me zanimala mnenja o procesorju in matični,ostalo sem sam presojal.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Stvar je sledeča. Crknila mama plata (*domnevno), potrebujem novo. Ker sem malo out, me zanima mnenje glede izbire. Torej imam procesor Intel E8400. Malo gledam na mimovrste, pa sem naletel na tole plato:

http://www.mimovrste.com/artikel/2380000922/maticna-plosca-asrock-g31m-s-r20-vga-775

je konkretno znižana, pa bi jo kar vzel. Morda tudi ne?? Najbrž bo pasal cpu na to plato? Aja, ne rabim hude zadeve, gre za low-end računalnik za pisarniška opravila.

*domnevno je plata fuč. Ostale komponente preverjeno delujejo (sem testiral na drugem računalniku):

- cpu
- ram
- grafa
- napajalnik
- disk

računalnik se sicer prižge, ventilatorji se vrtijo ampak računalnik ne da nič od sebe. Niti ne piska (četudi odstranim katerokoli od komponent), torej kaj več drugega kot plata ne more biti fuč. Stara je nekje 3 leta.

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.174
490
83
Asrock sicer ne slovi, jaz pa sem imel samo dobre izkušnje s temi platami.
Po mojem mnenju je vseeno, kaj vzameš, itak imaš 2 leti garancije, po tem času boš pa tak verjetno počasi menjal.
Edino ta matična ima samo 2 reži za rame, ter malo pci rež, če imaš slučajno sedaj več ploščic rama/dodatnih pci kartic.