Mashing: batch sparage?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,

včeraj sva imela s kolegom eno zanimivo debato...

Namreč, on ima lopo posvečeno pivovarstvu in ima več loncev, kot se pač spodobi za all-grain, posebaj drozgalnik ipd, jaz delam v enem piskru (sem na hm, 60% pri kopiranju nekega all-in-one sistema). Debata je bila, kako narediti čim boljšo efektivnost in ka je optimalna metoda, tako s stališča encimske pretvorbe pri različnih temperaturah kot praktičnosti izvedbe.

Na koncu dneva je bilo vprašanje, kakšna je razlika pri končnem produktu (sladici), če:
a) sladico odcediš in narediš sparage s pač tistimi nekaj litri pri ~70-75C
b) kompletno sladico dogreješ na to končno temperaturo ~70-75C pod pogojem

pri primeru a) je fixen drozgalnik, brez možnosti dogrevanja in cirkulacije, primer b) ima oboje, torej, ves čas laufa cirkulacija in dogrevanje.

17758-icon_confused.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Dogrevanje in recirkulacija je bolj namenjeno natančni kontroli temperature, se pravi ponovljivosti rezultatov. Ja, bo sladica bolj čista zaradi konstantne recirkulacije in filtriranja. Ampak to se itak med hlajenjem (po kuhanju) in fermentiranjem posede.

Izpiranje je pa druga stvar. Batch sem poskusil enkrat (prefino zmlet slad in se mi je proti koncu drozganja cev zamašila, zato je pumpa odpadla za izpiranje). Učinkovitost je bila precej nižja kot sicer. Za fly sparge (leteče izpiranje? :D ) imam redno od 80-85%. Takrat je bila bolj blizu 70%. Pir je bil pa odličen
wink-1.gif


Meni osebno je šraufanje sistema in igrajčkanje s kontrolerji špas, zato imam recirkulacijo, pumpe, PID kontrolerje ipd... Prednost tega je ponovljivost in točna tempratura. Ko zmešam dozgo nalašč ciljam par stopinj nižje. Med recirkujacijo (HERMS) se mi v 10 min stabilizira na željeno in to je to. Je pa ta sistem bistveno dražji. Če ti ni lajf to šraufat, je bolje in niti ne tako grozno dražje, če si kupiš 50l Braumeister-ja.

Sicer nerad razmišljam o tem, ampak... Za tisto kilo al dve slada, ki ga prihraniš z učinkovitostjo, boš moral dolgo in veliko kuhat, da boš dobil investicijo nazaj
wink-1.gif


Za soliden avtomatiziran sistem (3x 75 ali 100l lonci) gre 1.500€ za šalo. Nič posebej fensi zadeva. Če maš cajt, dnar in veselje. Go for it. Nared si Nasa center... :D Hudič in stroški niso v grelcih in loncih. Dragi so priključki (quick connect, camlock, ipd...), ventili, vhodi/izhodi z o-ringi iz loncev. Vsak košta 10-20€, rabiš jih pa cel kup.

Za 2x na mesec po 40l skuhat, je finančno bolj smiselno met soliden 'fiksen' sistem. Pač porabiš kilo sladu več. Dobro si izoliraš drozgalnik in dobro naštudiraš temperaturo vode. Se da narest čist fajn pir.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Predhodnik je že omenil, sama recirkulacija nima večjega vpliva na samo encimsko pretvorbo. Če slad lepo omočiš in držiš ustrezno temperaturo potem bo tudi brez recirkulacije pretvroba in izpiranje ok. Tudi količina vode nima vpliva, lahko je čisto gosta zmes ali pa veliko vode pa ne bo opazne razlike v efektivnosti

Glede izpiranja je razlika lahko velika, lahko pa majhna. Odvisno od sistema ki ga uporabljaš. Načeloma pa vsekakor bo.

Recimo tisti moj sistem "poor man" drozgalnika ki sem ga že omenjal ima pri:
- no sparge -> slad se namaka v razmerju 1:3, potem se doda ob mashoutu še vso ostalo vodo da ima drozga temperaturo 75C -> efektivnost 70%
- fly sparge -> slad se namaka v razmerju 1:3, potem se izpira in hkrati "poliva" svežo vodo na cca. 75C -> efektivnost 90%

Batch spargeja z večimi izpiranji nisem nikoli delal tako da nem orem komenirat, ampak bi moralo bit vse skupaj nekje vmes. Torej recimo 80% za dvojni batch sparđing.

Delam še vedno po obeh načinih, odvisno kako se mi da. No sparge z vso vodo je bolj enostaven tako da delam ko nima časa nadzirat vsega skupaj.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ne razumi me narobe, investiral ne bom v nič, kar imam (pobrskaj v temi Oprema) je to kar je. Torej, temperaturno kontroliran mashing pisker s cirkulacijo. Kolega ima to drugo DIY varianto z več sodi. On ima celo lopo, jaz 1m2 balkona
grin1.gif


Za to sprašujem: ali je lahko dogrevanje komplet masha do 75C manj/enako/podobno efektivno kot fly sparage?

Na mojem sistemu imam trenutno problem, če bi se hotel it fly sparage, ker nimam kje segret ustrezne količine vode. Lahko pa segrejem sladico.

@Utiševalec: tvoj sistem drozgalnika je super, s to razliko, da imam jaz dovolj močan grelec, da lahko naredim step-up za teh 5C v slabih 10min. Menda je to bolje kot nič?
smile-1.gif
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Temperatura ni toliko faktor, kot je faktor čas. Fly sparging se izvaja tam po 1 uro. Bo malenkost bolje, če segreješ, ne pa veliko.

Hec je, da se z dna iztoči sladica z veliko sladkorja, čez gre pa čista voda. In čista voda veliko bolje izpere sladkorje iz zrnja, kot sladica. Pa naj gre za batch ali fly. Oba delata na tem principu. Fly se izvaja dlje in je zato bolj učinkovit.
 

Zmikavt

Pripravnik
21. okt 2016
64
0
6
Ok. Je faktor. Samo pravim, da čista voda (batch, fly sparge) izpere več dodatnih sladkorjev iz zrnja, kot sladica. Ker je sposobnost raztaplanja sladkorjev boljša v čisti vodi tudi, če bi bila temperatura malo nižja. Povdarek na malo. Če bi izpiral z mrzlo vodo, bi bil res tam pri no-sparge učinkovitosti.

Se pravi:
1: zliješ 20l vode v drozgalnik in vse skupaj segreješ na 75. Nato to iztočiš v kotel
2: iztočiš sladico iz drozgalnika. Nato zliješ čez zrnje 20 l vode. In še to zilješ v kotel.

Vse kar jaz pravim je, da je 2 način veliko bolj učinkovit. In da je to večji faktor, kot je temperatura (v razumnih rangih 70-78°).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Aha, to se pa strinjam.

Samo je pri teh sistemih, ki držijo čisto točno temperaturo faza mash out kar pomembna stvar, ne samo zaradi učinkovitosti.