Marže v trgovinah

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Kratka tema o odbitih maržah naših trgovin.

Duel pralni prašek 4kg

Mercator cca. 12eur
Spar cca. 12 eur
Tuš 11,49 eur
Leclerc 7,99 eur (v nedeljo so imeli še -40%, torej manj kot 5eur)

Duel mehčalec 2L

Tuš dobrih 4 eur
Mercator 4,79 eur
Leclerc 3,49 eur (in še -40% na včerajšnji popust)

A se meni samo zdi al je naš narod "reven" bolj zaradi trgovin in njihovih absurdnih marž, ne pa samo zaradi slabe politike in tajkunov? Pa to je samo en izdelek, ki mi je padel v oči... zanimivo bi blo delat primerjavo za več izdelkov.

B81

22. jul 2007
37.714
10.979
113
Duel je dal tiho akcijo Lecleru, zato ni nič pisalo...to je ena od opcij. In tvoj zadnji stavek je čisto pravilen, od kod pa misliš, da se postavljajo takšni trgovski centri...polovico ga plačajo dobavitelji, drugo polovico pa kupci.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Hehe, v trgovinah s cotami imaš tudi 400-500% marže, tako da je to malenkost.
evil.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.037
3.710
113
Odkupna cena mleka je 0,28 centa in še pada. V trgovini sicer ne vem koliko stane verjamem pa, da veste ostali...

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
tudi Mercator (Agrokor) in Interspar sta sposobna velenabave, mogoče celo večje kot pa Leclerc iz Francije. To ne more igrati vloge.

Da je razlika v steklenici alkohola med eno in drugo trgovino 10 eur (Mercator 31e, Spar 21e) , da je razlika v ceni Bacci čokolade za 30% med trgovinami, da razlika v zobnih pastah tudi po 20-30%...za vse to ni pravega opravičila. Za Tuš mi je še razumno, da težje parira s cenami drugim veletrgovcem. Ampak ne npr. z Mercatorjem ki ima štacuno v vsaki zakotni luknji.
Interspar lahko postavimo ob bok Leclercu, je mednarodna firma z ogromnim trgom v EU. Pa ima še vedno visoke cene.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.711
1.070
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
tudi Mercator (Agrokor) in Interspar sta sposobna velenabave, mogoče celo večje kot pa Leclerc iz Francije. To ne more igrati vloge.

Da je razlika v steklenici alkohola med eno in drugo trgovino 10 eur (Mercator 31e, Spar 21e) , da je razlika v ceni Bacci čokolade za 30% med trgovinami, da razlika v zobnih pastah tudi po 20-30%...za vse to ni pravega opravičila. Za Tuš mi je še razumno, da težje parira s cenami drugim veletrgovcem. Ampak ne npr. z Mercatorjem ki ima štacuno v vsaki zakotni luknji.
Interspar lahko postavimo ob bok Leclercu, je mednarodna firma z ogromnim trgom v EU. Pa ima še vedno visoke cene.

Kaj je to čudnega. Vsak trgovec sam izbere politiko oblikovanja prodajnih cen.

Kupci se pa potem svobodno odločijo komu bodo nesli svoj denar.

Torej ne jamraj, pač pa jim pokaži sredinec. Veliko sredincev=prazna trgovina >>>čez en čas pa zaprta trgovina (vkolikor se trgovec ne strezni pravočasno). Izbirajte oz glasujte z svojimi denarnicami.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
evil.gif
Pri velikih trgovcih že (KIK, H&M, C&A ipd.), pri manjših butikih pa niti pod razno...

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
32
28
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
evil.gif
Pri velikih trgovcih že (KIK, H&M, C&A ipd.), pri manjših butikih pa niti pod razno...

V bistvu če ne prodajaš groznih količin s kalkulacijo pod 150-200% marže že težko shodiš. Treba je plačati nabavo, zaposlene, najemnine položnice,... Kdor pa misli, da je trgovina tako easy money naj pa kar poskusi. Seveda pa ko si dovolj velik, da se lahko greš tudi veleprodajo, prodajaš večje količine itd, se pa da živiti tudi z drugačno kalklacijo.

corsol

Guru
11. mar 2010
3.086
1.038
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
evil.gif

Odvisno o kakih butikih govorimo......če se se gre za kake znamke ala: Versace, Armani, itd....so marže verjento še bistveno višje.....
npr.Puhast telovnik....HOFER,KIK 10-20€; ...."znamka" 150€ ---že res da je un za 150€ lepši, boljši materialai itd.....ampak cena x7...
aplauz.gif

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Z 200% marže si že gospod in če ne shodiš potem je nekaj z tabo narobe. Sej tudi sam prodajam neko elektoniko ( v bistvu jo sam uvažam, servisiram, nudim podporo). Jaz dam za tisto elektoniko 40€, ker naročim v večjih količinah. Potem pa ta produkt prodajam za 120 €. Pač izkoriščam slovensko tabu temo, zakaj nebi naročil istega izdelka iz tujine za 60 €, če potem naša davkarija nima nič od tega. Zakaj nebi imel 500% ali 1000%, če ti trg to omogoča.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Kje pa so tu stroški najema poslovnege prostora, klima poleti, gretje pozimi, plača zaposlenih, vodilnih, ....tud to stane in kupci vse to plačajo.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Leclerk nima klime, nima gretja, nima plač in nimasvojih prostorov ??????

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Kje pa so tu stroški najema poslovnege prostora, klima poleti, gretje pozimi, plača zaposlenih, vodilnih, ....tud to stane in kupci vse to plačajo.

Aja aja, Leclerc vseh teh stroškov nima in ima zato lahko toliko nižje cene medtem, ko pa se vsi ostali trgovci utapljajo v drugačnih pogojih na trgu... ja ja, zdej je pa smiselno ja.

Ne motijo me marže same po sebi, logično da morajo biti, trgovine delajo za dobiček. Gre mi pa na organ da en prodajalec lahko ponuja izdelke po 30-40% nižjih rednih cenah in kljub temu preživi, trije drugi trgovci pa nabijajo cene.

Pa niti ne rečem, če bi del tega denarja/marže dobili delavci in dobavitelji....pa ne dobijo tega!!

Ali se kdo pred leti spomni izjav veletrgovcev kako dvigajo cene mleke, mesa in žita zaradi dviga cen naftnih derivatov?? Takrat je cena nafte zrasla čez 100USD na sod. Vsi smo si mislili "fak sej imajo prav, kar naj dvignejo cene da bodo preživeli".
Danes je vrednost nafte malo nad 40 USD. Ali slišimo kakšne komentarje, da bodo zdaj znižali cene?? NE!

ampak ovce bodo blejale naprej in tako kot nekateri tukaj v tej temi zagovarjali njihovo početje.

Kar se tiče mene Mercator že nekaj let sistematično bojkotiram, tja stopim še samo po sili razmer. V Interspar stopim občasno. Najraje pa grem v Leclerc in diskontne trgovine. Evo tudi v Tušu bil danes.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Če ni dobička se sploh nebi ukvarjal s prodajo, bolj me bega kakovost izdelkov. Nebi kr tko kupoval vsepovprek izdelke, ampak bi raje kupu pr kmetu, čeprav sem sam kmet, sam tak povem.