Že malo stara tema, pa vseeno. Mogoče bo kdo prebral. Strinjam se praktično z vsem že napisanim, sploh pa sam ne bi znal podati kakšnega drugačnega mnenja, ki bi izhajal iz izkustva. Sam sem veliko bral o tem, tudi članek Grain on the brain. Teorija je obsežna, ki se v praksi postavi pod vprašaj.
Tudi sam pri kakem receptu za tradicionalni stil uporabim sestavino, ki mu pritiči. Konec koncev za domačo uporabo razlika v 20 ali 30 centih na kg predstavlja zanemarljiv strošek. Psihološko pa se dobro počutiš in se ti dobro zdi
To je pa na koncu tudi vse. Čisto za primer... Zvaril sem po grain billu in specifikacijah dva zelo podobna PA, in sicer enega SMASH z MO ter enega s pale alom in malo svetle care. Oba hmeljana z ameriškimi različicami hmeljev. Kar se telesa in maltinessa tiče, sta oba zelo podobna in nikakor ne bi mogel rečt, da v enem je pa res MO, čeprav je bil uporabljen 100 % (SMASH).
Torej, še naprej se bom afnal in za kaka taka piva uporabil MO, zgolj zaradi filinga in tistega "mogoče pa", sicer pa za PA in IPE uporabljam kar pale ale kot osnovo.
Opazim pa razliko med pale ale in čistim pilsnerjem. Ker imam tudi pri lažjih pivih rad polnejši občutek v ustih, uporabljam pilsen slad samo za pilsne ali lagerje, ki sem jih naredil točno 2x
Lp, M