Manjši od prstana, a tako popoln

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Mamica, ki je Facebooku ustvarila poseben "spomenik" svojima majhnima pokojnima otročičema, in Mark Zuckerberg dajeta podporo staršem, ki se soočajo z bolečino spontanega splava.

Kultura življenja
Mamica Mindy Raelynne Danison je doživela dva zaporedna spontana splava – enega od otročičev je izgubila pri 7 tednih nosečnosti, drugega pri 8 tednih in 5 dneh. V znak svojega žalovanja in v pričevanje, kako dragoceni in popolni sta bili mali izgubljeni življenji, je na Facebooku ustvarila strani, posvečeni vsakemu od njiju. Na teh dveh straneh je objavila podrobne fotografije obeh otročičev, ki ju je poimenovala Riley in Annabelle ter ju tudi dala upepeliti.

Poleg tega, da fotografije mamice Mindy govorijo o človečnosti nerojenih, pa dajejo posebno potrditev in podporo žalujočim staršem, ki so sami doživeli izgubo nerojenih otrok. Mnogi med njimi se ji zahvaljujejo.

Zuckerberg o osamljeni bolečini
Pred kratkim je o bolečini zaradi treh prestanih spontanih splavov spregovoril tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, ki sedaj z ženo Priscillo Chan pričakuje deklico. Takole je dejal: "Že več let si prizadevava, da bi imela otroka in za nama so trije spontani splavi. Ko izveš, da boš dobil otroka, si tako poln upov. Začneš si predstavljati, kaj bo nekoč postal in sanjaš o upih za njegovo prihodnost. Začneš načrtovati, nato pa ta otrok izgine. In v tej izkušnji si zelo osamljen. Večina ljudi se ne pogovarja o spontanih splavih, saj te skrbi, da bi se zaradi teh težav oddaljil od drugih ali da bodo razkrile preveč o tebi – da je recimo s teboj nekaj narobe ali da si nekaj naredil, s čimer si to povzročil. Zato se raje boriš sam."

Zuckerberg upa, da bo s svojimi odkritimi besedami pomagal začeti pogovor o tem in dal drugim parom občutek, da v tem niso tako sami.
Ko se zgodi največ hotenih splavov

Pogled na fotografije Rileyja in Annabell lahko marsikomu pomaga razumeti bolečino staršev, ki otroka izgubijo v tem obdobju. Hkati pa v posebno luč postavlja tudi splav. Že v starosti 8 tednov se namreč lahko otroci v maternici dotaknejo svojega obraza in stopal, se preobračajo, imajo organe in 99 % vseh mišic, imajo refleksne gibe in zaznavne možganske valove, oblikujejo se jim zobje in brbončice za okušanje, lahko požirajo plodovnico ... A v tem obdobju prvega tromesečja, ko so otroci podobni Rileyu in Annabelle, se po podatkih iz ZDA zgodi večina, 81 % splavov.

Dobra novica pa je, da je, tako kot Zuckerberg in Chanova, tudi mamica Mindy sedaj ponovno v pričakovanju, tokrat dvojčkov, in nosečnost poteka brez težav.
Annabelle, 8 tednov in 5 dni
Slike Slike

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ja pa dobro, kaj se bo folk še spomnil?!
uf-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

To je zgolj nastopaštvo!
Pri dveh mesecih nosečnosti splaviti in tragedijo delat iz tega
stupid-1.gif
Narod zmešan!

Imam za povedat, da ima prav vsak par kar nekaj spontanih splavov za seboj, za večino takih niti vedeli niso. (Bolj močna menstruacija itd.
tongue-1.gif
)
Hudo postane, ko plod umre po kakem 5. mesecu ali naprej - pa vendar je še najbolj prav tako. Če bi moral biti otrok po rojstvu defekten, je mnogo bolje, da prej umre in poizkusi še enkrat.

Zares, človeško telo je čudež tehnologije in naše znanje je še zelo daleč od razumevanja. Poleg reprodukcije je sposobno nadzirati tudi napake v razvoju ... človek takega stroja še ni izdelal.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Najbrž je tud odvisno kolk časa preteče od splava, do pisanja. V začetnih dneh po splavu, verjamem, da ni tako, spregledati dejstva, sploh če dejansko vidš bitjece ali pa vidš samo menstruacijo, kot sam praviš. Pri tebi je najbrž že minilo nekaj časa, da si bolj hladen. Se pa strinjam, to obešat na net in ...kaj pa vem, če jim bo tako lažje, ko se bodo tudi ostali oglasili pa naj, ampak jest bi že fb ukinu, kaj šele take objave.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tudi jaz sem imel že zapisano, da bi nekako cenzuriral fejsbuk, pa sem raje pobrisal.

Zelo dobro vem, kako boli, ko pride do splava. Zakaj in kako vem - mi ni treba pripovedovati.
Sploh boli, ko se par trudi imeti otroka pa ne gre ... vendar to obešati na veliki zvon in v javnost, je pa skaženo!
stupid-1.gif
Otrok namreč ni premoženje ali imetje. Otrok je staršem samo "dan, ali posojen ..., v varstvo in vzgojo za pripravo v življenje".

Ko človeka duša boli, ponavadi obmolkne.
tongue-1.gif

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
No ja, da je otrok samo ''dan ali posojen in...'' se ne strinjam, z ostalim pa popolnoma!

I

Izbrisan uporabnik #9334

Oh, pa še kako to drži! Vsak otrok ima svojo dušo, svoj karakter, svojo življenjsko pot. Fant fuzbaler in matematik, v bistvu talent za naravoslovje, njegova sestra pa čisto nasprotje. Guli slovenščino in jezike, če je treba narediti prepir in sranje, samo nekako podpihne in je že požar v bajti, ...
smile-1.gif
, ej, talent za odvetnika.
Pa je oba treba enakovredno spraviti v življenje. Brez razlik!

Moja punca je stara 12 let in je že precej mozoljava. Malce cvikam, kaj bo čez kako leto ... rahla dušica in fantje to zavohajo tik - tak.
crazy1.gif

Možakar je že pokojni, bil je odličen prijatelj. Zame je izrekel zgodovinske besede:

"Jaz kot oče, imam dolžnost maksimalno izobraziti otroke. Naj igra harmoniko in trobento, pleše, izpit za E kategorijo in delovne stroje, ... vse!!! Kaj bodo kasneje s tem znanjem naredili, je pa njihov problem. "

Da, otroci so nam zgolj "posojeni" v čuvanje.

Nazadnje uredil moderator:

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
To se popolnoma strinjam, ampak meni pomeni rojstvo in imeti otroka veliko več, kot samo to, da mi je dan v posojo in pripravo na življenje. Tu sva se zgleda narobe razumela. Z zgornjim se seveda spet strinjam.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.085
5.659
113
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Moja punca je stara 12 let in je že precej mozoljava. Malce cvikam, kaj bo čez kako leto ... rahla dušica in fantje to zavohajo tik - tak.
crazy1.gif

Cvetličarka.......pa punce jo bodo zanimale
tongue-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Upam da razumeš moje besede ... : "posojen" pomeni mnogo večjo odgovornost, kot še bi bil "samo moje lastništvo". Ko bo tvoj otrok star 50 let, se bo spomnil tebe, svojega očeta, kot "najboljšega prijatelja, svetovalca in zaveznika", ali pa kot " terorista", ki mu je v vzgoji vgradil kopico ovir in kompleksov.

Otrok je individualni človek, ki ni "tvoje lastništvo". To je zahodna civilizacija vendarle in končno preživela, s propadom fevdalizma. Npr. Islam pa še vedno prakticira "lastništvo" nad otroki. Pa ženskami in sužnji itd ...
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
To se popolnoma strinjam, ampak meni pomeni rojstvo in imeti otroka veliko več, kot samo to, da mi je dan v posojo in pripravo na življenje. Tu sva se zgleda narobe razumela. Z zgornjim se seveda spet strinjam.

Aja, sem šel še enkrat brati.
smile-1.gif

Seveda, rojstvo je zares nekaj posebnega. Sam sem takrat izjavil, da "če bi bil maček, bi imel rep tako visoko, da bi ometel konkretno črto po stropu portala pred ljubljansko porodnišnico - ko sem peljal domov ženo in otroka!
grin1.gif

Ampak tu se zgodba šele začne, in o tem sem pisal zgoraj.

s_samotar

Fizikalc
5. feb 2010
556
91
28
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
To je zgolj nastopaštvo!
stupid-1.gif
Narod zmešan!

Imam za povedat, da ima prav vsak par kar nekaj spontanih splavov za seboj, za večino takih niti vedeli niso. (Bolj močna menstruacija itd.
tongue-1.gif
)
Hudo postane, ko plod umre po kakem 5. mesecu ali naprej - pa vendar je še najbolj prav tako. Če bi moral biti otrok po rojstvu defekten, je mnogo bolje, da prej umre in poizkusi še enkrat.

Zares, človeško telo je čudež tehnologije in naše znanje je še zelo daleč od razumevanja. Poleg reprodukcije je sposobno nadzirati tudi napake v razvoju ... človek takega stroja še ni izdelal.
Torej po tvoje starši ne bi smeli žalovati za otrokom? Ker je star samo 2 meseca? Ali 3? Ker ni samo nekdo, ampak je oseba ki se razvija in raste. Za nekoga otrok star 2 meseca ni samo skupek celic, ampak otrok. Nekdo, in ne nekaj.

Zakaj misliš da je bolje, da umre kot da živi? Taki ljudje so sončki, so direktni in neposredni, se ne znajo pretvarjati. Ampak nam, pač ustreza povsem otrok ki je popolen. Če pa ni, potem pa nima pravice živeti. Le zakaj? Ker v ameriških filmih ne vidimo prizadetih otrok, ampak samo hude babe in postavne dece?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik s_samotar pravi:

Zakaj misliš da je bolje, da umre kot da živi? Taki ljudje so sončki, so direktni in neposredni, se ne znajo pretvarjati. Ampak nam, pač ustreza povsem otrok ki je popolen.

Citat:
Q3.
It costs on average, 4 RM (Reichmarks) a day to keep a cripple or a mentally ill person in hospital. There are currently 300,000 mentally ill, lunatics and so on in Germany’s hospitals. How much would the German government save if they got rid of all these people?

Včasih so že v OŠ znali računat...

I

Izbrisan uporabnik #9334

Citat:
Uporabnik s_samotar pravi:
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
To je zgolj nastopaštvo!
stupid-1.gif
Narod zmešan!

tongue-1.gif
)

Torej po tvoje starši ne bi smeli žalovati za otrokom? Ker je star samo 2 meseca? Ali 3? Ker ni samo nekdo, ampak je oseba ki se razvija in raste. Za nekoga otrok star 2 meseca ni samo skupek celic, ampak otrok. Nekdo, in ne nekaj.

Zakaj misliš da je bolje, da umre kot da živi? Taki ljudje so sončki, so direktni in neposredni, se ne znajo pretvarjati. Ampak nam, pač ustreza povsem otrok ki je popolen. Če pa ni, potem pa nima pravice živeti. Le zakaj? Ker v ameriških filmih ne vidimo prizadetih otrok, ampak samo hude babe in postavne dece?

Zato ker to še ni otrok, ampak šele zarodek. Če med nosečnostjo pri razvoju zarodka pride do bistvene napake, bo zarodek odmrl. Mehanizem ki to nadzira, je neverjetno dovršen in ga sodobna znanost še ne razume. Pravi čudež!

Vsaka mati žaluje za izgubljenim otrokom in to je prav in čudovito. Vendar je meja, nekje pri 4. mesecih nosečnosti, ko pride do prvega srčnega utripa. Lahko namreč tudi potenciraš zadevo in brezmejno žaluješ, ker je sperma špricnila po popku in ne tam noter, kamor sonce naj nikdar ne posveti... Je to tudi otrok, star okoli 0 tednov?

Sicer si pa lahko zadevo razlagaš tudi na računalniški način, ko ti ob gorvstajenju kompa napiše, da je prišlo do fatalne napake zaradi "badsektorja" na disku itd. Kaj boš storil - mikroskop in pinceto in popravljat harddisk, ali ponovno inštalacijo sistema
sprasujem se.gif
?