(Manjša) kratkoročna investicija - kam?

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Pozdravljeni,

imam za vas vprašanje odprtega tipa. Nisem laik na tem področju, nek ekspert pa tudi ne, tako da pričakujem odgovore podkrepljene z dejstvi ter primernimi razlagami/razčlenitvami.

Predpostavimo, da imam 10.000EUR, ki sem jih pripravljen investirati za obdobje od 3-5 let, od naložbe pričakujem pokritje inflacije v tem obdobju plus neko (realno) rast glavnice.
Seveda je veliko dejavnikov odvisnih od tega koliko si pripravljen tvegati (primer Forex vs. obveznice), predpostavimo, da sem manj nagnjen k tveganim investicijam in želim neko stabilnost.

Kam torej z denarjem? Imate v rokavu kakšen boljši predlog od podanega?

Evo en izhodiščni primer (ki se mi ne zdi primeren, ker je premalo "benefitov"):
-> Nakup xy delnic Krke, predpostavimo da delnice Krke rastejo 2% na leto prihodnjih 5 let.

Ob tem imam sledeče stroške:
- izstopna provizija (zanemarimo vstopne stroške)
- davek na dobiček (20%)

Zdaj če to na hitro vržem v excel (glej sliko!), pri 2% letni rasti delnice dobim slabih 400EUR plusa v 5 letih. Kolikšen je kaj % inflacije na letni ravni?
hiterizracun.png

Hvala za mnenja in odgovore že vnaprej!
smile-1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Hej..

Od kod ti 2,5% izstopna provizija? Mislis provizijo BPHja?

Imas malo nasprotujoče si zelje..varnost in tveganje ne gresta skupaj.
Takoj ko se pojavi beseda delnica nič ni ziher...kje pa piše da bi morala krka sploh rastit v naslednjih letih?

1 opcija: vrzes na banko in vezes (eni se prtozujeje kako malo ti ti navrze...sam kaj je boljemajhna +3% vezava ali -10% v nalozbah?
2. opcija: vlozis v KD MM sklad (pocekiraj zakaj se gre...prblizno kot banka, sam bolj likvidno)
3. opcija: kupiš delnice, sklade, bilokaj...in se zavedas, da lahko imas cez 5 let +20% ali -20%...

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Hi,

saj se zavedam tega kar si napisal, to je pač tak "nebogljen" primer z y predpostavkami.

Hvala za predloge, ciljam predvsem na 2. predlog. Bom malo pobrskal.
smile-1.gif

LP

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
ti pa si več kot laik oziroma si dal precej napačen primer.
z 2% letnim donosom bi ti pokril inflacijo?
po podatkih je od okvirno 1-2% dejansko pa se mi zdi da raje 5 kot 2.
Za 5% že obstajajo dolgoročni depoziti.
Ce se banke in država ne sesuje je donos zagotovljen.
Staviti na eno delnico je "bedarija"
Posluži se vzajemnih skladov. Se mi zdi bolje kot pa direkt kupovat delnice.
Vzajemnih skladov imaš ko solate, različna področja vlaganja.....izberi 10 skladov in v vsakega vloži jurja. Če boš vsaj malo različne izbral ni variante da bi vsi naredili minus.

Me pa ravno zaradi zgornje vrstice zanima če lahko kdo napiše kak je pogoj da depozit naredim v tujini (ne tuji banki)

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Hanzi, če dobro prebereš, boš ugotovil, da pravzaprav pišem o tem, kako se zgoraj navedeni primer ne izplača oz. ni smiselen. Z 2% se inflacije ne pokrije, to je dejstvo. Pa tudi 5% na letni ravni ne moreš reči da bo oz. ne moreš reči nič koliko bo donosa. Lahko je izguba.
Razpršiti v več skladov je ena izmed opcij, vendar ne po 1000 EUR, ker je znesek premajhen in ni nekih bistvenih rasti. In ja, skladov je res kot solate, morda je zato odločitev toliko težja - da se o specifikah razpravlja pa je namen te teme.

KD MM opcija pa na hitro če pogledam, vidim samo to, da naložbo razpršijo na depozite pri različnih bankah. Stabilnost in minimalna rast (kar je tudi lepo razvidno).

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Generik pravi:
Razpršiti v več skladov je ena izmed opcij, vendar ne po 1000 EUR, ker je znesek premajhen in ni nekih bistvenih rasti.

Kaksne bedarije pa ti stresas ? Najprej bi rd manj tveganja, potem se ti pa zdi 1000 EUR majhen znesek ... Namig: 10000 EUR je ravno tako majhen znesek; drugi namig: ti ne kupis TP v celih vrednostih, ampak na nekaj decimalk, torej je cisto vseeno ali prineses enega jurja, deset jurjev, sto jurjev ali pa samo 200 evrov, v vsakem primeru ti lahko nekaj prodajo.

Ce bi rad ziher, nesi na banko, vezi za celotno obdobje in ne jamraj. Najbrz ti bo pokrilo inflacijo.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
faktor banka ima sedaj popravljen % pri depozitu. Za eno leto imajo 4,3% za 3x4 (lahko brez stroškov prekineš vsake 3 mesece) pa 4%. Mislim, da so kar ugodni.

Me pa zanima to kar Hanzi sprašuje... Tujina. A se da izogniti davku od depozita, če vežem v tujini? v Sloveniji je zaenkrat do 1000€ letno neobdavčeno.

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
A obstaja kje seznam skladov, kjer jih lahko sortiram po "TER"? Ker prvi pogoj, da sploh kaj naprej tuhtam, so čimmanjši operativni stroški.
Drugače pa generalno gledano na dolgi rok; v vzponu sta/bosta Kitajska in Indija. Kako je pa kaj z samimi materiali (srebro, zlato, platina...)?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
400€ za 5 let?

Hjao...pa to folk res veže al kaj? Teh 10k€ lahko ozbrneš 10x bolš kukr pa da jih daš vezat

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
400€ za 5 let?

Hjao...pa to folk res veže al kaj? Teh 10k€ lahko ozbrneš 10x bolš kukr pa da jih daš vezat

zanimivo... kupim nasvet, ki bo to omogočil
smile-1.gif

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.222
1.726
113
40
Le zakaj še sploh obstajajo bančne vezave, če pa očitno obstaja 100 načinov kako veliko bolje obrnit denar.

Banka je edina opcija če želiš da res ne greš v minus!
Dilanje starih avtov, zlato, srebro, delnice, preprodaja na bolhi, kupovanje nepremičnine, zasajevanje dreves za posek in 1000 drugih stvari pa vsebuje riziko...če rata seveda lahko presežeš banko za 100X, lahko pa si v minusu - in to velikem. Pa a ni to jasno??

Če ma kdo jajca lahko kupi grške obveznice
wink-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
400€ za 5 let?

smile-1.gif

Ne rabis.

Le malce je treba razmisljati,pa se kr hitro naredi teh 400€ ... govorim o legalnih poslih.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
400€ za 5 let?

smile-1.gif

Ne rabis.

Le malce je treba razmisljati,pa se kr hitro naredi teh 400€ ... govorim o legalnih poslih.

jst še vedno kupim nasvet
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Na kratko sicer...kupis ugodno avto v vrednosti cca 3-6 jurjev, ceno komot dvignes za cca 500€ in prodas v roku cca 14 dni.
Seveda je fino da veš kaj delaš,da nisi popolni laik,ker se znas tudi zajebati...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Stari ti si profi avto prodajalec, tebi je to morda v veselje i hkrati nič posebnega. Jaz osebno sem to že preizkusil in je prodaja rabljenih vozil zadnji posel na svetu katerega bi se lotil. Ni variante več. Je pa res da nisem nikoli imel posla s kripami za par jurjev... vse kaj pa je dražjega pa je bila vedno umetnost prodat in če nisi spustil cene na minimumu ali pa komu popolnoma plačilno nesposobnemu zrihtal leasinga pač nisi prodal. Da ne govorim da morjo pri nas 5 let stari avti izgledat celo bolje kot novi
smile-1.gif

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Ta debata bi se morala razvijati v čisto drugo smer, kot se dejansko razvija.
V dveh dneh sem se lotil raziskovanja in marsikakšno zadevo glede investicij spoznal na novo. Vendar je ne bom pisal sem, ker je celotna tema postala praktično neuporabna.
Če bo kdo šel brat zadnjih nekaj komentarjev (denimo zadnjih 10) mu bo jasno zakaj.

Pa lep dan.