Predvsem je pomembno, da spoštujemo sledeča dejstva:
1. avto, ki ga kupi oseba X je kupljena z njegovim(!) denarjem. Torej me ne skrbi, kje bo ta denar dobil, saj avta ne bom odplačeval jaz, niti mi ga ne bodo odvzeli (v primeru neplačila). A sem osebi X fovš, ker ima boljši avto? Ne, ker veliko teh, ki so na cestah, lahko kupim tudi sam. Seveda pa jih je kar nekaj, ki jih ne bi kupil nikoli, še bolj pošteno povedano pa, da si jih ne morem privoščit. Priznam.
2. za kaj jaz na banki vzamem kredit, je čisto moja (!) stvar, pa če potem vsak dan jem samo zelje. Moja odločitev.
3. spoštujemo odločitve posameznika, kakršnekoli to že so.
In poddejstva: če nekdo zaradi pufa je samo zelje, je to na koncu koncev še bolj zdravo, kot če bi jedel pohano meso. Zakaj? Je dovolj o tem napisanega (tudi "strokovnih" mnenj na Alterju
). Če namesto za avto zagonim za potovanja, sem tudi (vstavi po potrebi)?
Čeprav je v naši preljubi državici (pa tudi drugje ni verjetno nič bolje) dejansko najbolje, da nimaš nič. Ti vsaj nič ne morejo vzet.
Jaz se lahko sekiram, če mi hišo zalije voda (hipotetično, ker mi je še ni), mi jo podre potres (upam, da ne), mi pušča streha ... na koncu mi država še davek nabije na to, kar sem "prigaral". Če bi bil podnajemnik, tega ne bi bilo.
Torej, če povzamem, sem kre***, ker sem vzel puf za bajto, ker sem si s tem nakopal še dodatne stroške? Odgovor je samo en.
Rezime: naj vas ne skrbi, kdo kaj je (mišljeno kot hrana) in kdo kaj vozi. Raje naj vas skrbi, kako je vašimi (našimi) otroki, katerimi smo s svojimi dejanji vzgled in kot takega vlečejo naprej. In zato se bo tudi naslednja generacija obremenjevala s tem, "kako je pri sosedovih". Čeprav bi bilo pametno, da bi sami v roke vzeli metlo in pomedli pred svojim pragom.
P.s. čeprav mislim, da bi bilo za tole sranje potrebno vzet sesalec z veliko sesalno močjo. Metla je žal premalo ...