Makro za reveže...

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
malo fitnesa za dobro jutro.
smirk-1.gif

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Se ena za reveze. Dobil sem v roke Nikon L10, katerega cena znasa nekje 90€. Spodaj sta dva posnetka iste kobilice. Rezultat je meni kar vsec, glede na kvaliteto kompakta. Gor sem dal raynox dcr-250, ki sem ga vtaknil v cetrt rolce od wc papirja. Vse skupaj sem z gumicam zmontiral na aparat. Ker pa je flash bolj bogi, sem moral odrezat se en kos plastenke, da sem naredil difuser. Z gumico sem ga namontiral na rolco, tko da lepo sam stoji. Zadeva je malce cudna za pogledat, ampak naceloma deluje. Problem je, ker ima aparat samo avtomatiko (razen +/- ev), tko da je treba mal improvizirat. Fles vedno opali do konca, tko da je treba kar fejst v minus dat, pa po moznosti se s prstom mal flesa pokrit. Ker ma samo avtofokus je treba fokusirat in potem priblizat aparat dokler ne vidis da je ostro. Spet mal tezje, ker lahko samo preko displeja delas. Ni ravno lepo, se pa da. Ni pa se bilo prave prilike, da bi kej konkretno poslikal.

Exif je zraven

Nazadnje urejeno:

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Je na slikah. Pri obeh enako, ce se ne motim.

Camera Make: NIKON
Camera Model: COOLPIX L10
Image Date: 2007:09:23 16:38:50
Flash Used: Yes (Manual)
Focal Length: 18.6mm (35mm equivalent: 113mm)
Exposure Time: 0.015 s (1/65)
Aperture: f/5.2
ISO equiv: 64
Exposure Bias: -1.00
White Balance: Manual
Light Source: Flash
Metering Mode: Matrix
Exposure: program (Auto)

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Danes sem se malo sprobaval Nikon L10 in sem bil spet kar zadovoljen
smile-1.gif

Exif je seveda zraven.

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
fantastično.
aplauz.gif

Me pa še nekaj zanima. Enkrat sem na Minolto a200 obesil narobe obrnjen objektiv vendar je bila povečava tako velika na makro polju da sem lahko ostril samo z premikanjem aparata in še to sem imel samo nekaj milimetrov manevra. Kako je pri tebi z to rolco, lahko fokusiraš ali imaš morda tračnice za v pomoč?

Nazadnje urejeno:

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Ringfles sicer ne, sem pa naredil led ring light, ki sem ga uporabljal na fz5. Ni ravno neki ful koristno, zna pa pomagat v kaksnih situacijah. Aparat pa zgleda kot Nikon L10 z rolco wc papiraja pred objektivom
smile-1.gif
Bom prilimal zvecer

Pri obrnjenem objektivu so zelo velike povecave, zato je zelo malo globinske ostrine. Naceloma pa pri makru vedno ostris tako, da se premikas naprej in nazaj. Drugace itak ne gre, ker mas ostrine sam kaksen cm. Moras imet ze kar nekaj izkusenj in mirno roko, da pri taki povecavi dobis koristen postenek ven.

Pri meni rolca sluzi samo temu, da drzi predleco. Nima cist nobene druge funkcije. Fokusiram pa tako, da stisnem shutter, da aparat fokusira, potem pa se tako premikam naprej in nazaj, dokler ni ostro tisto kar bi rad. Mal je zoprno, ker je samo avtofokus, ampak kakor vidis, se da.

Tracnice pa tukaj nic ne pomagajo, pa se zoprno jih je montirat na tak mejhen aparat.

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko

Kupil sem si rolico, rolico papirja.
Skozi mesto šel sem z njo, z rolico papirja.
Jo odnesel bom domov, sem si tiho pravil,
na stranišèni jo pokrov si jo bom nastavil.
Da mi bo prav pr'šla rolica papirja.
Da mi bo prav pr'šla rolica papirja.

aplauz.gif

Zanimivo....

Katsumi

Pripravnik
29. sep 2007
68
0
6
41
Vem, da je tale tema ze malo stara, ampak me malo zanima, kako se vse to naredi.

Kot prvo, kaksen noz (ali kaj drugega) ste uporabili, da ste prerezali trd pokrovcek?
Potem pa se ena zadeva.. kako bi se to dalo spraviti skupaj: imam pokrov od Canon body (zunanja stran ima okrog 68mm premera) in pa ogrodje filtra, ki je pa 72mm. Kako spraviti skupaj? Za tale epoksi lepila ne vem koliko so tekoca in bi se jih dalo prepricati, da bi trdno zapolnila vrzel med pokrovčkom in filtrom.
Sicer rada packam, sestavljam in lepim zadeve, a se nikoli se nisem ukvarjala s cim takim..

Hvala za pomoc
smile-1.gif

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
Ah yes, my latest invention
bonk.gif

Vzel sem kos plastike in na ta kos nalepil reflektivno folijo, podobno kot je na prometnih znakih. Zvil sem v rolco in naredil improvizirano držalo da zadeva stoji samostojno na objektivu. Rolca stoji pod kotom ki se približno seka z ravnino kjer je točka ostrenja (sam vgardni fleš ne osvetli ampak odboj iz cevi pa osvetli ravno prav). In voila imamo slikce...
PS..naknadno sem vse oblekel v črno folijo da zgleda manj češko
tongue-1.gif

Objektiv je pa stara sigma 75-300 + raynox 250 predleča, vse slikano iz roke.

Tkole zadeva zgleda ko je nataknjena.

Cev z reflektivno folijo (namerno s flešom da se vidi odsev!!) foto SE P1i

Napis je velik cca 6x1mm največja povečava objektiv na 300

Najmanjša povečava objektiv na 75 mm

Globinska ostrina slikano pri +/- 45 naklonu (iz roke) mm skala

Euro cent...

Pikapolonca....

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Dobro si to naredu.
zmaga.gif

Lahko narediš še enega, pri katerem se bo cev ločila na dva dela. Tako ti bo objekt osvetlilo iz leve in desne strani, namesto z vrha.
wink-1.gif

stilo

Fizikalc
19. jul 2007
599
133
43
Veš da sem že razmišljajl kako bi naredil nek odsevnik da bi imel iz dveh strani osvetlejno...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Jaz sem enemu kolegu podobno stvar predlagal (evo link: klik ). Sicer ne zgleda tako lepo kot tvoj, deluje pa.

Tako da naredi podobno kot tu. Odprtina na koncu naj bo čim večja, pokrita pa z belim papirjem (ki bi naj bil po celotni površini enako osvetljen, tako ta boš imel neke vrste mini soft box
grin1.gif
).
Samo za večjo odprtino boš moral cev spremeniti v stožec
tongue-1.gif