Madež od rje

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Kako odstraniti madež od rje na ploščici? :)
20210601_102029.jpg

I

Izbrisan uporabnik #9334

Posuj preko citronsko kislino ( jo dobiš v špecerijah pri pecilnih praških, sol ... cuker itd) , malce omoči z vodo da bo mokro, potem pa izprati. S solno kislino bi bilo zelo hitro, toda ta ti požre še apnenec v betonskem tlakovcu, zato je bolje s citronsko kislino.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.791
6.778
113
pri taščici
Če bi samo moker flek namazal s solno kislino in podrgnil s kakršno krtačo (zobna krtačka, kakšna druga trda krtača, lahko tudi žičnato krtačo/dratpirsno) in spral ne bo večje katastrofe. Včasih smo nagrobnike iz belega kamna pral s solno kislino. Jaz sem enkrat probal oprati tlak pred vhodom iz kamna. Je pa res da vsako pranje naredi površino bolj grobo in posledično se ti vedno hitreje potem umazanija nabira notri.
Sam sem tudi rjo iz keramične ploščice očistil s solno kislino.
Obvezna uporaba gumijastih rokavic, tudi kakšne očala in maska ne skodita.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Solna kislina je pregroba, ker bo požrla tudi osnovni kamen oz. beton. Za to je najbolj učinkovita mravljična kislina, takoj za njo pa citronska. To sta organski kislini in ne bosta ranili osnovnega kamna. Mravljična kislina je malce nevarna, citronska je pa prosto dosegljiva, učinkuje pa prav tako.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Z malo srece bo s kerherjem se pobral dol kamencke, potem pa ne bo problemov ne z rjo ne s kamencki.
Tako je. S kerherjem sem zgolj normalno očistil celo teraso. Namenoma nisem poskušal ojačat in iz 5 mm narediti luknjo. Bom probal najprej s kako manj agresivno metodo. Na tem delu pa je rja, pomešana tudi z vodnim kamnom. Ker je kapljalo. :)

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Solna kislina je pregroba, ker bo požrla tudi osnovni kamen oz. beton. Za to je najbolj učinkovita mravljična kislina, takoj za njo pa citronska. To sta organski kislini in ne bosta ranili osnovnega kamna. Mravljična kislina je malce nevarna, citronska je pa prosto dosegljiva, učinkuje pa prav tako.
Bom najprej probal s citronsko kislino. V kakšni obliki pa se jo dobi?

• Všeč mi je
Reactions: tofsy
I

Izbrisan uporabnik #9334

Verjetno jo imaš že doma. Žensko vprašaj. Sicer je pa v špecerijah tam kjer so sol, sladkor, pecilni praški itd. Rečemo ji "acitron, citronka itd.

Teren pošpricaj z vodo in poštaubaj s citronsko kislino, pusti kake pol ure. Potem pa dobro oprati seveda. Saj boš sproti videl kako dela.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Za odstranjevanje rje je daleč najučinkovitejša fosforna kislina. Kupiš lahko čisto ali pa v kakem sredstvu za odstranjevanje rje. Vsebuje jo tudi coca cola, tako da je tudi ta primerja za odstranjevanje manjših količin rje.