Macbook Pro

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Res je, doloceni ssdji preprost ne delajo na mbp. Probi z navadnim diskom.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Jaz sem v mojem mid 2010 imel dva poceni ssdja (Cotsair in Samsung) in sta oba delala brez problema. Res pa da apple uradno podpira trim funkcijo samo na "požegnanih" ssdjih.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Mel primer z high end ssdjem ki ga 2010 mbp ni hotel prepoznat ker je bil sata 3. Weird shit, ampak pocen ssd je delu bp... Ce se prov spomnim sm zadevo takrat resu tako da sm dal ssd v enclosure, gor namestiu sistem potem pa zadevo zmontiru v laptop in je delal...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
glede na to, da mu pusti naložit winse bi rekel, da ni ssd kriv, ker če ne ga hardwaresko nebi zagnalo

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Buče. SSD katerekoli znamke dela v japki BP ... oziroma če so težave, niso nič večje kot pri PCju.

Ni čisto res. Enako kot ni res za RAM. Marsikateri ne deluje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Buče. SSD katerekoli znamke dela v japki BP ... oziroma če so težave, niso nič večje kot pri PCju.

No ja, ene serije macov so imele probleme s ssd diski, ne pa vse. Enako velja tudi za nekatere ostale komponente, recimo ram. Kolegu se po namestitvi ssdja mac ni bootal, zamenjal ssd z drugim iz novejsega maca pa je delalo normalno. To se pri pcju nikoli ni zgodilo, oz. tako bom rekel vcasih se pojavijo kaksnna anomalija ampak samo in izkjucno zaradi nespostovanja standardov.

Aja govorimo jasno o pc jabolcnikih (x86) arhitektura, da se ne bo kdo obesal na razne powerpc al kaj so ze bili dedicated apple sistemi kjer je bila podpora drugim komponentam resena malce drugace.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:

Ja buce, dej prosim te, pejt pogledat na apple supportm vpisi not macbook pro mid 2009 ssd pa poglej kolicino threadov...
priden.gif

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Problem je v tem, ker je applov sata driver close sourced. Stestirali so ga za tisti nabor diskov, ki ga sami podpirajo, vsi ostali pa niso prioriteta. Tako da če se disk obnaša po standardih bo delal, z robnimi pogoji pa se ne ubadajo. Posebej problematična bi naj bila implementacija TRIMa na starejših diskih, kjer je vsak proizvajalec delal po svoje. Zato so naredili whitelisting za diske, ki jih sami vgrajujejo.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
BTW, Roberto, si probal namestit iz zunanjega cd pogona... dvd pogoni so rak rana mbpjev... vrti se, ampak prebere ga pa ne...

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Citat:

Ja buce, dej prosim te, pejt pogledat na apple supportm vpisi not macbook pro mid 2009 ssd pa poglej kolicino threadov...
priden.gif

Na late 2008 sem sprobal ene 5 razlicnih znamk in vse so delovale bp. Ne pravim, da tezav ni, ampak po mojih izkusnjah ni vecjih tezav kot pri ostalih prenosnikih drugih znamk.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hvala za skb. Sem se zapeljal do Jest-a in se že nalaga Snow Leopard iz DVDja na vgrajen SSD Intenso, 2+4 GB modula Crucial. Ko bo enkrat sistem gor bom pa lažje upgrade delal...
Kateri sistem pa še dobro dela na tem MBPju 13" (C2D 2,66GHz)? Ali lahko direktno nadgradim aki moram po korakih?

Hvala.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zakaj? A misliš da se bom v stroške metal? Moram napajalc pa še baterijo nabavit...
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Napajalnik je zraven. Ampak je z US priklopom in izhodni del žice je uničen. Napajanik cel stane 18 U$, kabli pa 12 U$...
Baterija je že boga...
@ Guardy, zadeva je delujoča, gor se zlaga Yosemite, dobil sem ga zastonj. SSDja ne bi dobil v rabljenem, napajalc in baterija pa... Ceneje kot nov.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Napajalnik je zraven. Ampak je z US priklopom in izhodni del žice je uničen. Napajanik cel stane 18 U$, kabli pa 12 U$...
Baterija je že boga...
@ Guardy, zadeva je delujoča, gor se zlaga Yosemite, dobil sem ga zastonj. SSDja ne bi dobil v rabljenem, napajalc in baterija pa... Ceneje kot nov.

Zdaj se ti bo pa odprl cel nov svet
smile-1.gif
Pa se ne zajebavam. Zdaj ko sem nabavil še iMaca, in je zraven magic mouse in ne magic trackpad mi nešteto stvari manjka, tako da je magic trackpad že na poti iz nemčije.

Prvo kaj moraš nardit je, da greš na system preferences in na trackpad in vključiš VSE gesture
smile-1.gif
pa poglej kaj delajo, ker potem samo levo desno mečeš stvari in ti ogromno cajta in klikanja prišpara.