Macbook Pro

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Včeraj sem dobil v last eno tako zadevo, model 5,5.
Zadeva je delal. Da sem jo dobil, sem moral odstraniti obstoječ trdi disk in ga predati lastniku v USB ohišju. To pri njemu doma.
V redu, ni panike. Kupim SSD, preverim kakšna memorija je notri (DDR 3, PC 8500). Doma imm dva modula, 4 in 2 GB. To zmontiram in prižgem. Zadeva zažgoli in obstane na belem zaslonu. Čez čas začne utripati mapica z vprašajem.
Sem nabavil Mountain Lion (OS-X 10.6.8) in po navodilih kreiral boot USB, zapekel DvD... Me ne šljivi ogrižena japka 5%... Prime kombinacija tipk za reset PRAM, Option+C zagrabi in vrti DVD... Ampak nobenih menujev ni...
Kašen nasvet kaj s to zadevo narediti, da jo obudim iz kome?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Daj nazaj original ram za začetek in to menjaj kasneje, ko boš ziher da to ni razlog?

roberto_x

Pripravnik
9. sep 2007
49
0
6
Ko prizges racunalnik pocakaj, da zapiska potem drzi tipko Option (alt). Izberi DVD in nadaljuj instalacijo.
Z RAM-om je lahko problem, ker so razlicne voltaze.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Mapica z vprašanjem pomeni, da ne najde boot particije.

Med bootom (ko se predvaja zvok) drži tipko alt. Potem bi ti moral dati boot opcije. Ena med njimi je recovery, ki ti omogoča, da naložiš OS preko interneta. Ne rabiš nobenih medijev. Če pa imaš medij, ga tudi tu ponudi med boot opcijami.

Ko se ti zboota v installer. Imaš v meniju pod utilitys (se mi zdi) "Disk utility", kjer kreiraš particije. Mora biti journalized HFS+. Potem jo bo installer prepoznal in po pustil instalacijo.

Imena zgoraj sem pisal po spominu, tako da verjetno niso čisto prava.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hvala, ampak...
RAM sem zamenjal z originalnim nazaj. Nič bolje.
Problem je, da ne dobim menija. Samo kurzor. Razen če to traja več kot 15 minut da dojame...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ugasni. Prižgi in nato takoj drži črko C. (samo C brez Option gumba)
V USB portu imej bootable medij. Če ima vgrajen DVD drive, pač bootable medij v slednjem.

Moralo bi ti začet nalagat sistem iz bootable medija. Potem se pa igraš naprej, inštalacija na nov disk in podobno.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Pol te pa neki HW jebe. Na ta način sem 14 dni nazaj sosedi menjal disk.

Nekaj takega bi moral videti (druga slika).

Kako si delal bootable usb? Meni ga ni uspelo drugače kot na drugem macu v disc utility.

roberto_x

Pripravnik
9. sep 2007
49
0
6
Potem bi rekel, da je nekaj narobe z install DVD-jem oz. USB-jem.
Ker ce vidis samo kurzor pomeni, da si v boot option meniju vedar ne prepozna medija.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Imaš prav. Win7 in Win8 štarta namestitev iz DVDja brez problema. Tudi z novim RAMom. Pa disk tudi vidi.
Očitno na WINsih ne moreš narediti zanesljivega USB ali DVD boot medija za japko...

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.206
4
38
Kranj
rener.info
Ko smo ravno pri sajdu. Downgrade iz 10.10 na 10.9 ne gre drugace, kot frisna instalacija? In ne, nimam Time machine od takrat
frown-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Hvala, to sem sam našel. Imam en majčken problem... Ta MacBook Pro je edina japka pri hiši, ostalo so winsi... In meni z Winsi ni uspelo narediti zagonskega medija.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Hvala, to sem sam našel. Imam en majčken problem... Ta MacBook Pro je edina japka pri hiši, ostalo so winsi... In meni z Winsi ni uspelo narediti zagonskega medija.

Poznaš koga? Drugače se lahk pri meni oglasiš, sicer še nisem tega delal ampak je dost macov pri bajti
grin1.gif

Samo ne odgovarjam, da ne boš šel potem v trgovino po iMaca 27
hysterical-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Jest-a sem kontaktiral. Sam pravi da od iMaca ne gre na MacBook Pro...
Vseeno hvala za ponudbo...
Sedaj vidim da bo potrebno še napajalc kupit... 20 U$... Pa pogledat v kakšnem stanju je baterija...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Drgač mam tud Aira, če to funkcionira (pojma nimam). Vidim pa, da je ta pro dokaj star model, tako da spet ne vem.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Drgač mam tud Aira, če to funkcionira (pojma nimam). Vidim pa, da je ta pro dokaj star model, tako da spet ne vem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
A SSD je "pravi"? Da ne boš kot kolega ki je pogruntal da njegovi japki ne paše "poceni" SSD ampak mora kupit specialnega z jabolčnimi notami in jasno jabolčno ceno!
evil.gif

(se ne spoznam na serije macbookov in njihovih problemov z 3rd party SSDji, samo omenjam izkušnjo ki sem jo dobil od kolega)