Mac OS X rooky

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nalaganje sistema je čas, potreben za nalaganje sistema. Če ti šteješ le tretjino dejanskega časa, je druga pesem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zato, ker ko me dlje časa ni doma, fizično izklopim celotno e - garnituro na pisalni mizi iz električnega napajanja.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kako pa potem meriš to?
rolleyes-1.gif

Večinoma se smatra za nalaganje sistema (boot time) čas od pritiska power tipke do prikaza namizja in konca mletja
tongue-1.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Jaz laufam na 100 metrov 5 sekund. Če štejemo le zadnjih 5 sekund.
smile-1.gif

Fanta, da se ne bomo kregali za takšne oslarije, preberita še enkrat kaj sem jaz napisal:

Hm očitno drugače pojmujema sistem "nalaganje OSa". Zame to ni boot iz BIOSa. In ja, nalaganje OSa je gotovo v 10 sekundah, vsaj pri meni na T42, pa so "jajca"

Mogoče vidim narobe, ampak jaz sem napisal nalaganje OSa imam prav? Jaz nisem govoril o celotnem bootu oz bootstrappingu, procesu ampak samo o nalagajnu OSa.

Saj v tem je ves point mojega posta. Prvi del nalaganje BIOS do loaderja je v vsakem primeru isti, pa ne glede na to ali je računalnik ugasnjen ali v hibernaciji. Bistvo je v tem, kako hitro se naloži OS za delo, to je vse. In tukaj se verjetno strinjamo, da je hibernacija velika prednost.

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.324
151
63
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Jaz laufam na 100 metrov 5 sekund. Če štejemo le zadnjih 5 sekund.
smile-1.gif

Fanta, da se ne bomo kregali za takšne oslarije, preberita še enkrat kaj sem jaz napisal:

Hm očitno drugače pojmujema sistem "nalaganje OSa". Zame to ni boot iz BIOSa. In ja, nalaganje OSa je gotovo v 10 sekundah, vsaj pri meni na T42, pa so "jajca"

Mogoče vidim narobe, ampak jaz sem napisal nalaganje OSa imam prav? Jaz nisem govoril o celotnem bootu oz bootstrappingu, procesu ampak samo o nalagajnu OSa.

Saj v tem je ves point mojega posta. Prvi del nalaganje BIOS do loaderja je v vsakem primeru isti, pa ne glede na to ali je računalnik ugasnjen ali v hibernaciji. Bistvo je v tem, kako hitro se naloži OS za delo, to je vse. In tukaj se verjetno strinjamo, da je hibernacija velika prednost.

Skoraj imaš prav. Le da enkrat zapri in odpri Mac-a in enkrat T42 (jaz imam sicer Lenovo). Pri MAcu se ti zasmeji do ušes, pri Oknih pa že lahko premakneš miš, pa spet malce zašteka in podobno. Pa po nekaj odpiranjih mi zgubi čitalnik prstnih odtisov in je potreben restart
wink-1.gif
.

Saj tudi jaz skačem okoli na M$ platformi, ampak imel sem priliko delati za stranko, ki poseduje takšno šklatico in moji občutki so takšni...

Ista fora je s telefonom. HTC DT na Oknih je šel od hiše in sem ga zamenjal nazaj s QTEK S200, ker sta dejansko enako hitra, med njima je pa skoraj 3 leta in nekaj sto MHz razlike.
iPhone bom pa postavil v zagon po novem letu, ko bom uspel sestaviti skupaj zahtevano programje (smart dial, MMS, friendly mail reader,...). Pa polnilec-nosilec za v avto moram še dobiti, brez tega pametni telefoni nimajo smisla
wink-1.gif
.

Jernej

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
ksz

Kateri program priporočate za uninstalliranje aplikacij na osx? Sem sprobal appcleaner, ampak niti približno ne pobriše vsega tako da iščem kakšno drugo alternativo.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Za uninstall maš Spring cleaner, ki je men osebno zakon pa maš še mac pilot. Drugače pa se povečini manjši programi kar pobrišejo v application folderju in thats it.

No pa še moj vtis tisti, ki pravi, da na macu ni programja nima pojma kaj govori, mac ti omogoča danes tako svobodo izbire kot je PC nebo mel še 100 let, da ti da izbiraš os v osnovi. Da ti neomejeno število programov alternativ in enostavnih nastavitev katerih pri PC ju ni ni driverjev ni zajebancij je čisti plug it and play it. BT WLAN in ostalo je tako dobro nareto, da ti res ne vzame cel dan da dela ampak le par klikov in voila. Da ne govorim o BSOD.

Drugače pa imam doma še poleg MACA še 3 pcje od tega je en w2003 server in dve XP mašine ampak ko greš enkrat na leota ne greš več nikamor vsaj v mojem primeru, jst potrebujem adobe paket, office paket (ki je za moje pojme boljši kot oni na Visti) in archicad. Ostalih programov pa nebom pisal ker bi rabil cel dan aja pa Aperture ROX pa ILIFE pa IWORK ok bom nehal.

Mighty mouse je naprosto zakon, ko se navadiš sugestij s tipkovnico postane mighty pravi mišak.

Kako in kaj v macu je pa poln navodil že You tube samo vpiši not svoj problem in že greš dalje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda se navadiš na kombiniranje s tipkovnico. Ampak po drugi strani si prej lahko iste stvari počel samo z miško. Kaj pa vem, meni se to zdi korak nazaj.

Govoriš o "svobodi izbire" v operacijskem sistemu. Lahko razložiš, kaj si mislil s tem? In zakaj je PC svet nima? Kot kontraprimer sem že dal datotečni sistem HSF+ na Mac-u, ki po mojem NTFS-ju ne seže do kolen. In na Mac-u, razen s precej komplikacijami, nimaš neke pametne alternative.

S tem BSOD ste pa že res hecni. Sam ga na XP-jih (after SP2) nisem doživel že par let. Leoparda pa tudi kak Fusion hitro obesi....

OS je itak stvar preferenc in work flowa na računalniku. Za Leopard kapo dol glede prijaznosti, estetike in enostavnosti za noobe.

Po mojem je dobra primerjava Windows - Yugo, Leopard - Mercedes.

Res, Yugo je neudoben, počasen, pogosteje se kvari in pije bencin (system resource). Po drugi strani pa ko nekaj crkne, boš, če si vsaj malo mehanika, stvar lahko sam popravil. Ne rabiš servisa za vsako prčkarijo. Pa tudi če, so rezervni deli za vsakim vogalom in vsak mehanik zna delat z njim.

Za moje potrebe pač prevaga Windows. Apple je prav zoprn, ker trmasto noče od MS skopirat najboljših funkcionalnosti njegovega software-a. Pa ko ne bi bilo prav nič narobe... Microsoft does it all the time
smile-1.gif
. Ampak v obratni smeri pa ne. Kar se mene tiče, je to zelo samovšečno in trpijo uporabniki, ki se morajo zadovoljiti z nekimi "kvazi drugačnimi", ampak funkcionalno inferiornimi rešitvami.

Forsiranje nestandardnih input naprav je samo en primer (miške in tipkovnice). Trmasto vztrajanje pri HSF še en.

Kar pa se plug & playa tiče. Poizkusi v novo ALU Mac tipkovnico za 40 evrov priklopiti iPod-a.
stupid-1.gif

Jaz sem se rolal od smeha... takega idiotizma človek ne pričakuje od kake Top Shop USB naprave, ne pa od tipkovnice priznanega proizvajalca. Nadalje tega sploh nočejo popravit in še vedno dobavljajo tako defektne izdelke, kar je še dodaten nož v hrbet uporabnikom.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Za Alu tipkovnico obstaja update Uporabi ga pač tko je Iphone, Ipod in ostalo kramo priklapaljam in odklapljam B.P. res je da mac je marsikomu no vsaj zdi se mu neprijazen pač moraš preklopit v glavi in ne v računalniku.

Kar se tiče HSF+ se strinjam da je Darwin nekoliko zastarel vendar dela dobro in je stable kolko tolko ni ciklanja in ostalega sranja kot v naprednem NTFS kot ti praviš fukni not 20000+ datotek pa jih listaj v preview modu na enem al pa na drugem. Razlika je očitna jst sem bil lahko rečem ADV. user na MS XP. Vendar več ne uporabljam ker se mi zdi pre stupid. Sorry to je moje mnenje.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Aja jst sem pa na maca navadu v enem popoldnevu prej ga v življenju vidu nisem.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Update? Pred enim tednom še ni
smile-1.gif
. Veselo napiše "low power" in odklopi iPod-a. Malo pobrskaj po Apple Supportu. Uradna rešitev je:

Citat:

Several keyboards with USB ports don't support USB2.0 which provides hi-speed USB. Since you can't tell by the ports this is one reason why Apple suggest not to use the ports on a keyboard.

Kar se FS tiče... saj povprečni uporabnik ne goni nekega strežnika. Imaš datoteke in želiš nadzor nad njimi. Per-user security, enkripcija... pač nekaj, kar pritiče datotečnemu sistemu v 3. tisočletju.
smile-1.gif

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Men dela iphone in ipod direkt gor.

Glej maci so bolj namenjeni kreativcem ne pa nekimi kriminalci, ki skrivajo stvari, če si si maca nabavil za skrivanje datotek si se pa uštel. edina opcija ostaja true crypt pa cel disk prej prevzet (zunanji disk).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če bi rad imel podatke na varnem, sem torej apriori kriminalc.
hysterical-1.gif

TrueCrypt niti pod razno ni tako preprost za uporabo... Poleg tega to ni per-file encryption in kriptiranih datotek ne moreš prosto prenašati na druge medije (npr. zunanji disk). Priznam pa, da uporablja naprednejše rešitve.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Truecrypt je simpl toliko da ne bi skor mogu bit bolj simpl nevem v čem je problem naredi si img.tc ga sformatiraš v serpent-twofish-AES izbereš algoritem whirpool drmaš miš ko norec izbereš velikost datoteke počakaš in to je to.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

In kaj če želiš eno datoteko prenesti na drug računalnik in pri tem ohraniti enkripcijo?

Preneseš celoten tc file?

Še enkrat posebej zakriptiraš samo posamezno datoteko?

Le ni tako simple...

Pri NTFS je samo enostaven copy&paste.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
narediš lahko manjši tc kontajner pač velikosti datoteke prestaviš in je to to.

suicidal

Pripravnik
22. jul 2007
600
1
16
Center
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Kar pa se plug & playa tiče. Poizkusi v novo ALU Mac tipkovnico za 40 evrov priklopiti iPod-a.
stupid-1.gif

Jaz sem se rolal od smeha... takega idiotizma človek ne pričakuje od kake Top Shop USB naprave, ne pa od tipkovnice priznanega proizvajalca. Nadalje tega sploh nočejo popravit in še vedno dobavljajo tako defektne izdelke, kar je še dodaten nož v hrbet uporabnikom.

In kaj je to bilo? Jaz nisem imel nobenih problemov s tem.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Nadvse uporabna zadeva, če takšno datoteko skopiraš recimo na kolegov prenosni disk in pri tem pozabiš, da je kriptirana
wink-1.gif