Mac OS X rooky

Steve

Guru
13. avg 2007
9.969
1.853
113
Tako, doma je macbook, moj prvi kontakt s tem kislim čudom in nimam pojma, sem čisto zgubljen, čeprav prvi vtisi so super.
Zdaj pa me zanima katere so strani, ki so obezne za mac lastnike? kaki forum, slovenski, tuji, programi, triki, scena, ....
hvala

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Sem jaz nekako v enakem položaju z MB PRO-jem, pa je jabuk kar pravi naslov.
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če si navajen Windowsov in imaš tam nek ustaljeni "work flow", potem se boš zelo, zelo težko navadil Mac OS-a. Oziroma se ga boš navadil v tem smislu, da boš pač sprejel njegove omejitve, čeprav se boš še vedno zavedal, da v starih dobrih Polknih stvari delaš hitreje in z manj težavami.

Jaz sem šel nazaj na Windowse. Pogosto prehajam med računalniki in operacijskimi sistemi in nekompatibilnost ter nelogičnost MacOS se mi ni zdela vredna živcev.

- deal breaker je bila že prva težava, da MX Revolution ne deluje normalno (Mighty Mousa nisem niti povohal... od kje jim ideja o samo enem gumbu na miški
bonk.gif
). To, da pa s pritiskom na kolo ne morem odpirat novih zavihkov v brskalniku, je pa pika na i.

- EFS & NTFS je na MacOS no-go, pametne in učinkovite alternative pa ni (ne, TrueCrypt ni alternativa...)

- ni (dostojne) kompatibilnosti z MS Office 2007

Pa še par stvari, ki ti začnejo načenjat živce...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Prva stvar je vmesnik. Ampak dobro, tega se da navadit. Oz. migriraš na Open Office.

Druga stvar pa so dokumenti s slikami. Slike se na Mac-u očitno shranjujejo v nekem čudnem formatu in ti dokumenti so potem samo na pol berljivi v ostalih računalnikih.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.876
756
113
www.jernej.org
Če moraš delati s takimi stvarmi, ki so optimirane za windowse (beri: jih je izumil in razvil microsoft), je logično, da bodo na osx delale slabše ali pa sploh ne. Ampak za iste stvari obstajajo (boljše) alternative.... nastane pa potem problem kompetibilnosti teh programov na windowsih.
Da ti ni uspelo s pritiskom na kolešček (tretji gumb) odpreti novega tab-a v safariju/firefoxu/operi na osx-u moraš biti pa pravi "talent".

PS: Bi sebe štel med bolj advanced userje Windowsev in sem sedaj cca. 2 leti na OSX... za specifične (redke) zadeve so windowsi še vedno boljši... ampak za vsakodnevno uporabo osx preprosto zmaga.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.876
756
113
www.jernej.org
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Prva stvar je vmesnik. Ampak dobro, tega se da navadit. Oz. migriraš na Open Office.

Druga stvar pa so dokumenti s slikami. Slike se na Mac-u očitno shranjujejo v nekem čudnem formatu in ti dokumenti so potem samo na pol berljivi v ostalih računalnikih.
To govoriš o office 2008? Takih težav še nisem imel... so pa nekompatibilnosti z enačbami in šumniki.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, 2008. Pardon.

Za MX Revolution sem bral na netu precej stvari in nisem našel rešitve za uporabo srednjega gumba. Najnovejši Leopard in Logitechov control panet.

Se strinjam, če je Mac tvoj en in edini računalnik, potem je migracija vsekakor lažja. Če imaš pa na drugi lokaciji še en računalnik in urejeno zrcaljenje podatkov, potem pa je težav po mojem mnenju odločno preveč.

Morda samo en izziv... to sem kar precej študiral - kaj je alternativa (boljša?) za EFS?

Alternativa v tem smislu, da lahko po želji izbiraš enkriptirane folderje, da zadeva deluje on-the-fly in da lahko ključe prenašaš med računalniki. Da ni potrebno predefinirati velikosti containerjev in da ni potrebno izvesti celotne dekripcije ob zagonu računalnika, ampak so neaktivne datoteke vedno zakriptirane?

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.324
151
63
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Če si navajen Windowsov in imaš tam nek ustaljeni "work flow", potem se boš zelo, zelo težko navadil Mac OS-a. Oziroma se ga boš navadil v tem smislu, da boš pač sprejel njegove omejitve, čeprav se boš še vedno zavedal, da v starih dobrih Polknih stvari delaš hitreje in z manj težavami.

Jaz sem šel nazaj na Windowse. Pogosto prehajam med računalniki in operacijskimi sistemi in nekompatibilnost ter nelogičnost MacOS se mi ni zdela vredna živcev.

- deal breaker je bila že prva težava, da MX Revolution ne deluje normalno (Mighty Mousa nisem niti povohal... od kje jim ideja o samo enem gumbu na miški
bonk.gif
). To, da pa s pritiskom na kolo ne morem odpirat novih zavihkov v brskalniku, je pa pika na i.

- EFS & NTFS je na MacOS no-go, pametne in učinkovite alternative pa ni (ne, TrueCrypt ni alternativa...)

- ni (dostojne) kompatibilnosti z MS Office 2007

Pa še par stvari, ki ti začnejo načenjat živce...

morebiti imaš prav, ampak ko odpreš zaslon, disk za trenutek zagrgra in lahko klikaš in tipkaš naprej. To je afaik stvar, ki bi jo imel v Polknih
smile-1.gif
.

Jernej

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Počasi.... to je standby, ki ga imajo tudi Polkna. Pomnilnik ostane pod napajanjem in sistem se v trenutku zbudi.

Če računalnik ugašaš, potem se Leopard zaganja samo malenkost manj kot Winsi.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Kaj pa vem, jaz na C2D 2,8 & 2GB RAM-a nisem opazil neke bistvene razlike med XP-ji in Leopardom. Vsekakor gre zmaga Leopardu, ampak to je par sekund.

"Mlinček mode" pa v Leopardu res ni tako očiten. Je pa po drugi strani disk tako tih, da niti ne veš, kdaj dela.
smile-1.gif

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Ne vem zakaj, toda ali se računalnik zaganja 1 minuto ali 2 minuti je pa pri meni zadnja stvar, na katero (bi) gledam.

Moj postopek:
Doma - postavim prenosnik v dock, prižgem, grem na wc, v kuhinjo iskat za pit, pridem nazaj je vse naloženo, ...
Služba - prižgem vse računalnike (povečini so itak skoz prižgani), grem na avtomat po kavo, malo po firmi pogledat če ima kdo kako zanimivo novico, ...

Torej zakaj bi gledal na to?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Hja tako kot ti je nekdo zgoraj napisal.. Pred 2 letoma sem prešaltal na to "čudo" => MacOS ampak kaj hitro so bili zopet XPji v uporabi! Zakaj? Ker enostavno v oknih delaš stvari bolj tekoče, hitreje, se ne iščeš... Imaš programja kot smetja...

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Mogoče zato, ker vsi ne uporabljamo računalnika tako?
17758-icon_confused.gif

Ne razumem zakaj ljudje ne uporabljate stand by ali pa ko greste domov hibernate funkcije? Iz zadnje pride mašine v stanje dela v cca 10 sekundah.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
ali pa ko greste domov hibernate funkcije? Iz zadnje pride mašine v stanje dela v cca 10 sekundah.
Ja, v sanjah.
V tem času niti BIOS ne pride k sebi, kaj šele, da bi karkoli naložil z diska.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
ali pa ko greste domov hibernate funkcije? Iz zadnje pride mašine v stanje dela v cca 10 sekundah.
Ja, v sanjah.
V tem času niti BIOS ne pride k sebi, kaj šele, da bi karkoli naložil z diska.

Hm očitno drugače pojmujema sistem "nalaganje OSa". Zame to ni boot iz BIOSa. In ja, nalaganje OSa je gotovo v 10 sekundah, vsaj pri meni na T42, pa so "jajca"